Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 Bütçe Sunumu programında açıklamalarda bulundu. Yılmaz yaptığı açıklamada, "2023 yılı genelinde ülkemizin yüzde 4,4 büyümesini bekliyoruz." ifadelerine yer verdi. Yılmaz 2024'ün bütçe açıklamasında, "İşçimizi, emeklimizi ve memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.

Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 Bütçe Sunumu programında açıklamalarda bulundu.

Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yaptığı açıklamada, "2024 yılı bütçesi hazırlıkları, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği vizyon ve talimatlar çerçevesinde tamamlanmıştır. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bugün itibariyle sunulmaya hazır hale gelmiştir." ifadelerine yer verdi.

Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı - Resim : 2

Yılmaz sözlerine şu ifadelerle devam etti;

"Şubattaki deprem felaketinin etkilerine rağmen 2023 yılının genelinde ekonomik büyümemizin yüzde 4,4 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz."

İşte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamalarından derlenenler;

2023'te 255 milyar doların üzerinde ihracatla bir önceki yılın üzerinde performansı yakalamayı, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık rakama ulaşmayı amaçlıyoruz. Küresel ticaretten ülkemizin aldığı pay yüzde 1'i geçmiştir.

Turizm sektörümüzün olumlu performansıyla 2023 sonunda 49 milyar dolara, 2024 sonunda ise 52,5 milyar dolara ulaşmasıyla yeni rekorlar bekliyoruz.

Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı - Resim : 3

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre 2024 yılı merkezi yönetim bütçesinde giderler 11.09 trilyon lira, gelirler 8.44 trilyon lira olacak.

Yılmaz düzenlediği basın toplantısında, "(Bütçe) her alanda inşa, ihya ve Türkiye'nin büyümesini önceleyen kalemleri içermektedir... Bu dönemde temel önceliğimiz depremle yıkılan şehirlerimizi daha iyi şekilde yeniden ayağa kaldırmak, geleceğe dönük afet risklerini azaltmaktır" dedi.

Bütçede depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi ve deprem bölgesindeki vatandaşlar için 1.028 trilyon lira kaynak ayrıldı. Yılmaz bu tutarın GSYH'ye oranının %2.5 olduğunu söyledi.

Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı - Resim : 4

Yılmaz maliye politikasını deprem ve afet harcamalarını yaparken yapısal bir bozulmaya yol açmayacak ve bütçe disiplinini koruyacak bir yaklaşım içerisinde uyguladıklarını da söyledi.

Yılmaz bütçe sunumunda, "Temel önceliğimiz mali disiplini esas alan, maliye ve para politikaları koordinasyonunu güçlendiren bir anlayış içerisinde makro finansal ve fiyat istikrarını sağlama hedefine katkıda bulunmak" dedi ve tek haneli enflasyon seviyelerine kalıcı şekilde ulaşıncaya kadar politikalarını sürdüreceklerini söyledi.

"Gerçekçi ve ayakları yere basan" politikalarla hayat pahalılığı sorunun da üstesinden geleceklerini belirten Yılmaz, "Bütçemiz; yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen, bütüncül ve kapsayıcı bir kalkınma yaklaşımına sahiptir" dedi.

Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı - Resim : 5

YATIRIMLARA 1.59 TRİLYON TL AYRILDI

"2024 yılı bütçemizde yatırımlara ayırdığımız kaynağı 1.593 trilyon liraya yükseltiyoruz" diyen Yılmaz bu tutarın 2024 yılı bütçesinin %14.4'üne denk geldiğini söyledi.

Yükseköğretim dahil ettiğimizde eğitim bütçesinin 2024 yılında 1.62 trilyon liraya yükseltildiğini belirten Yılmaz, "Böylece merkezi yönetim bütçesinden yüzde 14,6 oranı ile en büyük payı yine eğitime ayırıyoruz" dedi.

Yılmaz, savunma ve güvenlik sektörü için 2024 yılında 1.14 trilyon lira ödenek tahsis edildiğini söyledi. Yılmaz, "Vatandaşlarımızın daha ucuz elektrik ve doğalgaz kullanabilmeleri için 2024 yılı bütçesinde 508.6 milyar lira kaynak öngörüyoruz" dedi.

Bütçede 2024 gelir vergisi 1.19 trilyon lira, kurumlar vergisi 1.28 trilyon lira, KDV 2.5 trilyon lira, ÖTV 1.4 trilyon lira öngörüldü.

Son Dakika: Beştepe'de 2024 Bütçe Sunumu! Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz büyüme rakamlarını açıkladı - Resim : 6

Adana’da Tepebağ İmam Hatip Ortaokulu'nda “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı kostüm defilesi Didim'de 28 düzensiz göçmen yakalandı Son dakika! Ankara merkezli 8 şehirde PKK/KCK operasyonu: 30 gözaltı kararı Cumhuriyet Bayramı'nda ulaşım ücretsiz olacak