Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de

Son Dakika: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü ancak endişelenecek bir durum olmadığını açıkladı.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de

Son Dakika: Tüm dünyada 50'den fazla ülkede saptanan COVID-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü "Eris" varyantı İngiltere ve Fransa'dan sonra diğer Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başlamıştı. Varyantın Türkiye'de olup olmadığı merak ediliyordu.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de - Resim : 1

"ENDİŞE KONUSU SAYILMAYACAK BİR GELİŞME"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme" başlığı altında Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de - Resim : 2

"Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü." diyen Bakan Koca, testi pozitif çıkan kişilerin yurt dışı temaslı ve aynı ilde olduklarını dile getirdi.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de - Resim : 3

Bakan Koca açıklamasında şunları kaydetti:

"Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."

ERİS VARYANTI (ERİS VİRÜSÜ) NEDİR?

Bilimsel adı EG.5.1 olan eris virüsü ya da eris varyantı, COVID-19 varyantlarından omicron varyantının mutasyona uğramış, daha bulaşıcı olan alt türüdür. Eris varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak tanımlanmıştır. Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, tat ile duyu kaybı ve burun akıntısı gibi bulgular eris varyantının da belirtileri arasındadır.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de - Resim : 4

Temmuz ayında ortaya çıktığı açıklansa da başlangıcının daha da erken olduğu düşünülen eris virüsünün dünya üzerinde yayılma hızının artsa da henüz endişe edici bir durum söz konusu olmamasına rağmen ülkelerin tedbir alması gerektiği vurgulanmaktadır.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de - Resim : 5

ERİS VARYANTI (ERİS VİRÜSÜ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Eris varyantında ortaya çıkan belirtiler boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, öksürük ve tat-koku değişikliğidir. 

Eris varyantının belirtiler şunlardır:

Boğaz ağrısı
Öksürük
Burun tıkanıklığı veya akıntısı
Baş ağrısı
Nefes darlığı
Tat ve koku kaybı
Hapşırma
Halsizlik ve yorgunluk
Kas ve vücut ağrıları
İştah kaybı
İshal

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de - Resim : 6

ERİS VARYANTI KORONAVİRÜS VARYANTLARINDAN FARKLI SEMPTOMLARA SAHİP Mİ?

Omicron'un diğer tüm varyantları gibi eris varyantı da de üst solunum yollarını enfekte eder ve burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk ve kas ağrısı gibi soğuk algınlığı benzeri semptomlar gösterir. Ancak 65 yaş ve üzeri ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, virüs alt solunum yolları hastalıklarına da neden olabilir.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu: Eris varyantı Türkiye'de - Resim : 7

ERİS VARYANTI SON MUTASYON MU?

BA.2.86 olarak adlandırılan pirola varyantı da yakın zamanda tespit edilen koronavirüsün yeni varyantıdır. Eris daha önce fark edilen bir varyant olsa da eris şuan için daha baskın ve yaygın bir varyanttır.

Özgür Özel adaylığını açıkladı Musluktan akan suya dikkat! Koku gelirse... Tan Sağtürk, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü oldu Macron'un videosundaki 'Erdoğan' detayı: Gel de konuşalım