AYM Başkanı Arslan: Kararlara uyulmamasının gerekçesi ve geçerliliği olamaz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AYM'nin kararlarına uyulmamasının hiçbir gerekçesi ve geçerliliğinin olmadığını dile getirdi. Arslan, "Bazı kararlara uyulmaması bireysel başvuru hakkını zedeliyor" diye konuştu.

AYM Başkanı Arslan: Kararlara uyulmamasının gerekçesi ve geçerliliği olamaz
  • Yargıda yaşanan Anayasa Mahkemesi-Yargıtay krizi devam ediyor.
  • Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, hukuk fakültesi öğrencilerine Staj Katılım Sertifikaları töreninde konuştu.
  • Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruda iş yükünü yönetilebilir düzeyde tutmayı başardığını, bu başvuru yolunu etkili ve başarılı şekilde uyguladığını ifade eden Arslan, "Bazı kararlara uyulmaması bireysel başvuru hakkını zedelemektedir." diye konuştu.

"AYM'YE UYMAK ZORUNDAYIZ"

  • AYM kararlarına katılmasalar da uymaları gerektiğini belirten Arslan şu ifadeleri sarf etti:
Anayasa Mahkemesi, bir konuda karar verdikten ve son sözü söyledikten sonra katılmasak da buna uymak zorundayız. Bir yargı kararına katılmamak farklı, ona uymamak farklıdır. Birincisi meşru, ikincisi ise meşru değildir. Unutmayalım ki mahkeme kararları hatasız veya doğru olduğu yahut beğendiğimiz için değil, mahkeme kararı olduğu için uygulanmak zorundadır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin nihai ve bağlayıcı kararından sonra artık mahkemeler ya da anayasal organlar arasında ortaya çıkabilecek görüş, yorum veya yaklaşım farklılıkları sadece eleştiri konusu olabilir. Ancak bu farklılıklar Anayasa Mahkemesi kararının icra edilmemesinin hiçbir şekilde gerekçesi olamaz.
Feci kazada istenen cezalar belli oldu! Somali Cumhurbaşkanının oğlu Türkiye'de... Metrobüs arıza yaptı trafik felç oldu Cumhurbaşkanı Erdoğan İl Başkanlığı binasına gitti!