Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı

Son Dakika: ABD Başkanı Biden, Filistin'de sivilleri katleden İsrail'e gitti. Biden, Netanyahu'yla yaptığı ortak açıklamada dün akşamki İsrail'in kanlı saldırısı hakkında skandal bir açıklamaya imza attı ve "Üzgünüm, İsrail değil diğer taraf yapmış görünüyor" dedi. Biden, ABD'nin İsrail'in yanında olduğunu da "Dünyanın ABD'nin İsrail ile birlikte olduğunu görmesini istedim" sözleriyle yineledi.

İsrail’in Hamas ile savaşında Gazze’ye yönelik ağır bombardımanları ve ablukası devam ederken, dünya ABD Başkanı Joe Biden’ın Ortadoğu temaslarına odaklandı.

Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı - Resim : 1

BIDEN İSRAİL'DE NETANYAHU İLE BULUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden'ı taşıyan özel uçak İsrail'e indi. Biden'ı İsrail Başbakanı Netanyahu karşıladı.

Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı - Resim : 2

İkilinin samimi pozları ve sarılışı gündem oldu.

biden İsrail'e gitti
İsrail'e giden ABD Başkanı Biden'ı İsrail Başbakanı Netanyahu karşıladı

"ABD İSRAİL'LE BİRLİKTE"

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e desteğini bir kez daha yineledi. Biden şu sözleri kullandı "Bugün basit bir sebepten burada olmak istedim. Dünyanın ABD'nin İsrail ile birlikte olduğunu görmesini istedim. Hamas binlerce insanı öldürdü, katliam demek abartı olmaz. Onlarca insanı esir aldılar. Böyle bir şeyi hayal etmek benim hayal gücümün dışında."

Biden devamında ise "Öyle korkunç şeyler yaptılar ki DAEŞ'ı mantıklı gibi gösterdiler. Amerikalılar sizi anlıyor ve endişeleniyor. Tercihinizin kolay olmadığını biliyorlar. Hamas Filistin halkını temsil etmiyor, onlara sadece acı getirdi." dedi. 

"SALDIRIYI DİĞER TARAF YAPMIŞ GÖRÜNÜYOR"

Hastane saldırısına 'patlama' diyen Biden, 'Üzgünüm, İsrail değil diğer taraf yapmış görünüyor' ifadesini kullandı.

"BİZİM NE YAPACAĞIMIZI İZLİYORLAR"

ABD Başkanı "Biz ABD olarak böyleyiz. Dünya şu an izliyor. İsrail ABD gibi değerli bir konuma sahip. Diğer demokrasiler bizim ne yapacağımızı izliyor." ifadelerini de kullandı. 

NETANYAHU'DAN BIDEN'A TEŞEKKÜR

Netanyahu ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi "Hamas kadınları ve çocukları kaçırdı. Bizim sinirimizi siz de paylaşıyorsunuz biliyorum. 7 Ekim'de 1400 İsrailli öldürüldü. Bu 50 binden fazla Amerikalının öldürülmesi, onlarca 11 Eylül saldırısı gibi. ABD Nazi'leri yenmek için bizimle birlikte hareket etti şimdi de Hamas'ı alt etmek için bizimle birlikte hareket edecek. Bu savaş sırasında bir ABD başkanının ilk ziyareti. Sizin bireysel desteğinizi gösteriyor. İsrail halkı adına size teşekkür ediyorum."

HASTANE SALDIRISINI PROTESTO EDEN LİDERLERDEN ZİRVEYE KATILMAMA KARARI

Ürdün’de Kral 2’nci Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile dörtlü bir zirve yapılması planlanıyordu. Ancak hastane saldırısını protesto eden başta Filistin lideri Mahmud Abbas olmak üzere tüm liderler zirveye katılmama kararı aldı. Biden’ın ziyareti, İsrail-Hamas savaşının daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşmesi yönündeki endişelerin arttığı bir sırada gerçekleşecek. Washington’ın öncelikli hedeflerinden biri de savaşın bölgede yayılmasını engellemek.

Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı - Resim : 4

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, Biden'ın, Ürdün Kralı 2. Abdullah'la istişarelerde bulunduktan sonra ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı üzerine yas ilan etmesinin ışığında Ürdün ziyaretini ertelediğini şu ifadelerle bildirildi:

Başkan (Biden), Gazze'deki hastane patlamasında hayatını kaybeden masum canlar için en derin taziyelerini iletti, yaralılara acil şifalar diledi" ifadesine yer verilen açıklamada, Biden'ın Ürdün, Filistin ve Mısır liderleriyle yüz yüze görüşmeyi dört gözle beklediği ve bu süreçte liderlerle doğrudan temas halinde olacağı kaydedildi.

Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı - Resim : 5

'İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI'

Washington, bir yandan İsrail’i destekleyerek Hamas saldırılarına karşı “kendini savunma hakkı” olduğu söylemini ön plana çıkarıyor, diğer yandan Gazze’ye yönelik saldırılarda sivillerin korunması ve insani felaket durumunun gözetilmesi gerektiğini vurguluyor.

Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı - Resim : 6

GAZZE’Yİ YENİDEN İŞGAL “BÜYÜK BİR HATA” OLUR

Biden önceki gün yaptığı açıklamada da İsrail’in Gazze’yi yeniden işgalinin “büyük bir hata” olacağını söylerken, Hamas’ın ortadan kaldırılmasının İsrail’in güvenliği için bir “zorunluluk” olduğunu belirtmişti. ABD’li yetkililerin açıklamaları ve Biden yönetiminin sahadaki çalışmaları da Washington’un krize yönelik bu iki tonlu tutumuyla paralellik gösteriyor. Biden’ın ziyareti öncesi Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, “insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasına devam edilebilmesinin gerektiği konusunda çok net olduklarını” ve “Biden’ın bu konuda sürekli çağrıda bulunduğunu” belirtirken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ABD ve İsrail’in gelen insani yardımların Gazze’deki sivillere ulaşmasını sağlamak konusunda anlaştığını duyurdu.

Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı - Resim : 7

‘ANKARA BÜYÜKELÇİSİ’NE ROL’

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi David Satterfield de Gazze krizinde insani destek özel temsilcisi olarak atandı. ABD’li yetkilinin Gazze’ye yardım koridoru ve siviller için ‘güvenli bölgelerin’ belirlenmesi için saha çalışması yürüttüğü bildirildi.

Son Dakika: ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de! Skandal açıklama: İsrail'in yanındayız saldırıyı diğer taraf yaptı - Resim : 8

MÜHİMMAT YÜKLÜ UÇAK VE GEMİLER

Öte yandan Biden yönetimi, hem İsrail’e desteğini göstermek hem de üçüncü taraflara “uzak durun” mesajı vermek için bölgeye uçak gemileri ve yardımlar gönderiyor. Yetkililer, İsrail ve Ukrayna için 2 milyar dolarlık ilave yardım için Kongre’ye çağrı yapacaklarını açıkladı. Dün de ABD’nin Ortadoğu’daki güçlerini denetleyen General Michael Erik Kurilla, İsrail’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin, “İsrail’in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlamak, özellikle diğer tarafların çatışmayı genişletmesinden kaçınmaya odaklanmak” amacıyla yapıldığı kaydedildi.

Kaynak: AA

'Hastaneyi vuran füze Gazze'den ateşlendi' iddiaları! İsrail'in korkusu arşı sardı! TBMM'den ortak bildiri Dışişleri'nden İsrail'e şiddetli kınama