Son dakika... 11 yıl sonra Mısır'a ilk ziyaret! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Dersimizi aldık ilişkileri güçlendireceğiz
Son dakika... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'a gitti. Bakan Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye’den Mısır’ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin, Çavuşoğlu'nu sarılarak karşılaması dikkat çekti. Toplantı sonrası Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "İlişkilerimizde bir kopukluk oldu bundan alacağımız dersler var" diyerek ilişkilerin güçlenerek devam edeceğini vurguladı.
Son dakika... Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, dayanışma ve taziyede bulunmak için 27 Şubat’ta Türkiye’ye gelmişti.
Bu gelişme sonrası 11 yıl sonra gerçekleşen ilk ziyarette ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır'a gitti.
Kahire Havalimanı'na inen Bakan Çavuşoğlu'nu, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ihab Nasr, Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen ve diğer yetkililer karşıladı.
ŞUKRİ, ÇAVUŞOĞLU'NU SARILARAK KARŞILADI
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Mevlüt Çavuşoğlu'nu kapıda karşıladı. İki bakanın sarıldığı ve el sıkıştığı anlar kameraya yansıdı. Bakanlar daha sonra görüşmenin yapılacağı salona geçti.
GÖRÜŞME SONRASI ORTAK BASIN TOPLANTISI
İki bakan görüşmenin sona ermesiyle kamera karşısına geçerek ortak basın toplantısında konuştu.
"BURAYA GELMENİZ BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ONUR"
Çavuşoğlu ve Sameh Shoukry ikili görüşme sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu. Burada ilk sözü alan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, bu süreç ile ortak bir bakış açısının oluştuğunu belirterek, "Bu sürecin olumlu neticeleri ile istediğimiz noktaya geleceğiz. Gördük ki neredeyse aynı anlayışa sahibiz. Ortak diyebileceğimiz bölgesel sorunlarımız var. Kardeşim ve Dostum Çavuşoğlu'na hoş geldiniz diyorum. Buraya gelmeniz bizim için çok büyük bir onur" dedi.
"MISIR'IN GÖSTERDİĞİ DAYANIŞMAYI ASLA UNUTMAYACAĞIZ"
Bakan Çavuşoğlu ise Mısır'ın sıcak ev sahipliği için teşekkür etti ve şunları söyledi;
"Bugüne kadar buraya gelmek nasip olmamıştı. Ama bundan sonra ziyaretlerimiz sıklaşacak. Sevgili kardeşimi de bir kez daha ülkemizde ağırlamak isteriz. Depremde gösterdiğiniz desteği ve dayanışmayı halkımız ve biz asla unutmayacağız.
Mısır'dan Türkiye'ye ciddi bir yardım geldi. Buraya gelirken insani yardım taşıyan 4. uçağın da geldiğini söylediler. Bir kere daha teşekkür ediyoruz.
"CUMHURBAŞKANLARIMIZ İKİLİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA ANLAŞTI VE BİZİ GÖREVLENDİRDİ"
Cumhurbaşkanlarımızın Doha'daki görüşmesinden sonra ilişkilerimizi geliştirilmesi konusunda anlaştı vebizleri görevlendirdiler. Biz bu aşamaya gelmeden önce de diğer platformlarda bir araya gelerek ilişkilerimizi nasıl normalleştireceğimizi görüştük. Şimdi somut adımlar atmaktan memnuniyet duyuyoruz.
Mısır'la ilişkilerimizi geliştirirken sadece iki ülkeyi konuşmuyoruz. Bölgenin istikrarı için ikili ilişkilerimizin önemini hepimiz biliyoruz. Bölgemizin bekası için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bundan sonraki süreçlerde de görüş ayrılıklarımız olabilir ancak bağlarımızı koparmamak için üstümüze düşeni yapacağız.
"İŞBİRLİĞİMİZİ VE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
Bugün yeni dönemde neler yapabiliriz bunu konuştuk. İstişarelerimizi artırmamız gerekiyor. Bugün çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Suriye, Irak, İran ve Somali'deki durumu değerlendirdik. Tarihi bağlarımız var, akrabalık bağlarımız var. Bunu geliştirmenin en önemli yolu turizmi geliştirmek.
Evet. İlişkilerimizde bir kopukluk oldu bundan alacağımız dersler var. Bundan sonra bağlarımızı koparmamak adına elimizden geleni yapacağız.
Bugün çok açık samimi görüşmeler gerçekleştirdik. İşbirliğimizi ve ilişkilerimizi geliştirmek için yoğun çalışmaya devam edeceğiz. Büyükelçilerin yeniden atanması için atılacak adımları değerlendirme fırsatımız oldu. Umuyorum diplomatik ilişkilerimizi en kısa sürede en üst düzeye çıkarabiliriz.
Bugün her ikimizde hangi adımları atabileceğimizi söyledik, hangi alanlara önem verdiğimizi de vurguladık. Enerji alanında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Ticareti artırmak ve diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Burada en önemli şey her iki tarafta da olan güçlü siyasi irade. İki taraf olarak da ciddi bir kararlılığa sahibiz.
ERDOĞAN-SİSİ GÖRÜŞMESİ OLACAK MI?
Doha'daki görüşmede ben de oradaydım. Sayın Cumhurbaşkanları tekrar bir araya gelmek için bizden hazırlık yapmalarımızı istemişti. O günden beri hazılıklarımızı sürdürüyoruz. Bugün biz biraraya geldik. Tabi Sayın Cumhurbaşkanlarımızın bir araya gelemsi için gerekli hazırlıkları yapacağız. Şu an Türkiye'de bir seçim süreci başladı. Seçimden sonra Sayın Cumhurbaşkanlarımız bir araya gelecektir. Tarihi belirlemek kendilerine hazırlık yapmak bize düşer."
NE OLMUŞTU?
İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasına Türkiye’nin sert tepki göstermesi nedeniyle maslahatgüzâr seviyesine düşürülmüştü.
Normalleşme yönünde en ciddi adım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2022 Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar’da, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile 45 dakika süren görüşmesi ve tokalaşırken verdikleri poz olmuştu.
Kaynak: AA