Simit satışlarında yeni dönem: Simit fiyatında bakanlığın onayı zorunlu hale geldi
Ekmek fiyatlarında olduğu gibi simit fiyatlarında da Ticaret Bakanlığı'nın görüşünün alınması zorunlu hale getirildi. Hazırlanan tarifeye Bakanlık olumsuz görüş vermesi halinde yeni tarife talebi gerekçeleriyle birlikte Bakanlığın tekrar görüşü alındıktan sonra yürürlüğe girecek.
Simit fiyatlarındaki değişiklikler artık Ticaret Bakanlığı'nın onayı ile yapılacak. Bu yeni düzenlemeyle, simit fiyat tarifesinde yapılacak her türlü değişiklik öncesinde Bakanlık'tan onay alınması zorunlu hale getirildi. Bu adım, simit fiyatlarında yaşanabilecek ani değişikliklerin önüne geçmek ve piyasa koşullarında daha stabil bir yapı sağlamak amacıyla atıldı.
15/12/2004 tarihli ve 25671 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası değiştirildi.
YENİ KURALLAR BELİRLENDİ
Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifelerinin düzenlenmesine ilişkin yeni kurallar belirlendi. Özellikle simit fiyatlarındaki değişiklikler, Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüş vermesi halinde gerçekleştirilebilecek. Yönetmelikte yer alan değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:
Tarife Onayı: Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. İlgili meslek komitesinin görüşü alınarak tarifeler tespit edilir. Meslek komitesi, görüşünü en geç on beş gün içinde bildirmek zorundadır.
Simit ve Ekmek Tarifeleri: Simit ve 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında yer alan ekmek çeşitlerine ilişkin tarifeler, özel bir süreç izlenerek belirlenir. Bu süreçte yönetim kurulu, on beş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan bir heyetin değerlendirmesini alır.
Bakanlık Onayı: Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü dikkate alınarak oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüşünün alınmasından sonra meclise sunulur. Bakanlık olumsuz bir görüş bildirdiği takdirde, heyetin toplanmasına gerek kalmadan yönetim kurulu tarafından hazırlanan yeni tarife talebi, Bakanlığın tekrar görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.