Seferberlik nedir, hangi durumlarda ilan edilir?

Seferberlik tanımı araştırılan konular arasında yer alıyor. Deprem felaketi ile birlikte seferberlik konusu tartışılıyor ve gündeme geliyor. Peki, seferberlik nedir, ne zaman ve hangi durumlarda ilan edilir?

Seferberlik nedir, hangi durumlarda ilan edilir?

Seferberlik, savaş halinde ve ülke içinden veya dışında gelecek tehlikelerin olması halinde ilan edilir. Seferberlik haline Cumhurbaşkanı tarafından karar verilir. Seferberlik ilan edilmesi halinde sefer görev emrini e-devletten kontrol edebilirsiniz. İşte seferberlik ve seferberlik ilanı hakkındaki bilgiler...

SEFERBERLİK NEDİR?

Seferberlik; Devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı hâldir.

Sözlükte "seferberlik" ne demek?

1. Bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokan hazırlık ve önlemlerin tümü.
2. Bu durumun ilan edildiği ya da savaşın sürdüğü dönem.
3. Bir alanda başarı sağlamak amacıyla bütün olanakları kullanarak yapılan yoğun çalışma.

SEFERBERLİK HANGİ DURUMLARDA İLAN EDİLİR?

Savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini işten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde, Cumhurbaşkanı genel veya kısmî seferberlik ilânına karar verir.

SEFERBERLİK ÇEŞİTLERİ

1. Uygulama alanı bakımından:

a) Genel seferberlik: Bütün yurt düzeyinde uygulanır.

b) Kısmi (Bölgesel) seferberlik: Yurdun herhangi bir bölgesinde uygulanır. 2. Kapsam bakımından:

a) Milli seferberlik: Silahlı Kuvvetler dışında kalan bütün kamu ve özel kuruluşlar ile yurttaşları kapsar.

b) Silahlı Kuvvetler seferberliği: Silahlı Kuvvetlerin barış durumundan sefer durumuna geçirilmesidir. Bu ise iki bölümde yapılır: (1) Personel seferberliği, (2) lojistik seferberliği.

Personel seferberliği kapsamında kimlere sefer görev emri verilir?
Muvazzaflık hizmetini tamamlayarak TSK’dan ayrılan subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli er ile erbaş ve erlere yasal yaş sınırına kadar sefer görev emri verilebilir.

Sefer görev emrim var mı? Nereden öğrenebilirim?

Askerlik şubesi başkanlıklarından veya T.C. Kimlik numaranız ve Ptt şubelerinden alınabilen e-Devlet şifreniz ile www.turkiye.gov.tr internet adresinden oturum açılmasını müteakip sırasıyla e-Hizmetler, Güvenlik alt menüsü, Millî Savunma Bakanlığı hizmetleri, Personel seferberlik hizmetleri sorgulama ekranları kullanılarak şahsınıza ait sefer görev emri olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

SEFERBERLİK GÖREV EMRİ SORGULAMA EKRANI

Seferberlik ilanında ne yapmalıyım?

Seferberlik ilanında yapılması gerekenler sefer görev emrinin talimatında açıklanmıştır. Buna göre; seferberlik duyurusu işitildiğinde 6 saat içinde her türlü şahsi hazırlık tamamlanarak yola çıkılır ve 48 saat içerisinde görevlendirildiğiniz birliğe katılım sağlanır. Yola çıkarken sefer görev emri, nüfus cüzdanı, künye levhası ve varsa askerî ve sivil sürücü belgesi yanında bulundurulur.

Yükümlülerin yol bedeli, iaşe/harcırahları askerlik şubesi başkanlıklarınca ödenir. Askerlik şubelerine uğramadan doğrudan birliklerine gidenler sefer görev emrinin bilet bölümünü kullanabilir.

Sefer görev emrinin iptal edilmesini gerektiren durumlar nelerdir?

Aşağıdaki hallerde sefer görev emri iptal edilmektedir;

A. Yedek personel erteleme yönetmeliği gereği erteli olanlar,

B. Yetkili sağlık kurullarınca yapılan muayene sonucunda “TSK’da Görev Yapamaz” veya “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı sağlık raporu verilenler,

C. Barış döneminde yukarı haddi bir yıldan çok, seferberlik ve savaş hâlinde ağır hapis veya aşağı haddi beş yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan haklarında soruşturma veya kovuşturma yapılanlar,

Ç. Seferberlik ve savaş hâllerinde bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar,

D. Yurtdışında devamlı ikamet etmekte olup sürekli oturma belgesine sahip olanlara verilmiş sefer görev emirleri iptal olunur. Ancak ihtiyaç olması halinde bu durumda olan yükümlülere de sefer görev emri verilebilir.

Enkazda elinde fenerle bekleyen genç kız kurtarıldı Mucize anlar canlı yayında takip edildi! 45 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı Muharrem İnce: Asker kışladan çıksın Adem Metan: "Kafamızı çevirip baktığımız her yer enkaz"