Santorini'de depremden daha büyük felaket: Magma odası yeterince dolunca püskürme başlayabilir
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Santorini Adası’nın yaklaşık 7 kilometre altında yer alan ve en son 1650’li yıllarda patlayan Kolumbo Yanardağı ile ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Ercan, "Magma odası yeterince dolunca püskürme başlayabilir" diyerek, olası bir patlamaya dikkat çekti. Kolumbo Yanardağı, Ege Denizi'nde aktif bir su altı volkanı olarak biliniyor ve meydana gelebilecek bir patlamanın bölgedeki sismik hareketliliği artırabileceği ifade ediliyor.
Son Güncelleme:
Santorini'de son haftalarda artan sismik hareketlilik, Ada'da yaşayan halk ve ziyaretçiler arasında büyük paniğe neden oldu.
Art arda meydana gelen depremler nedeniyle 11 binden fazla kişi Ada'yı terk ederken yetkililer, olası büyük bir depreme karşı ek güvenlik önlemleri almaya başladı.
Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, son iki hafta içinde büyüklükleri 3,5 ile 5,2 arasında değişen çok sayıda deprem oldu.
Bu durum hem Santorini sakinleri hem de turistler arasında tedirginliğe yol açtı.
EVLERİNİ TERK ETTİLER
Özellikle sahil kesimlerinde yaşayanlar, kendilerini daha güvende hissetmek amacıyla evlerini terk ederek iç kesimlere gitmeye ya da tamamen Santorini'den ayrılmaya karar verdi.
Ada'nın her zaman canlı olan turistik noktaları ise bu durumdan olumsuz etkilendi.
DAHA BÜYÜK BİR TEHLİKE VAR
Ege Denizi’ndeki depremler endişe yaratırken, Prof. Dr. Ahmet Ercan, Santorini Adası’nın yaklaşık 7 kilometre altında bulunan Kolumbus Yanardağı ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.
Ercan, şunları söyledi:
"Kolumbos’da Mağma odasındaki cıvık külsü lavların çalkalanmaları ile derinden gelen basınçlı mağma beslenme püskürtülerini küçük depremler olarak algılıyoruz.