Sağlık Bakanlığı duyurdu: Hakim ve savcılara poliklinik muayenelerinde öncelik hakkı
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile hâkimler ve cumhuriyet savcıları poliklinikte öncelikli gruplar yer aldı.
Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 2024/11 sayılı Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Genelgesi'nde 'Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları' sağlık kurum ve kuruluşlarında poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak gruplar arasına dahil edildi.
Kararın ardından Yargıda Birlik Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2024/11 sayılı genelgesi ile "Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları" sağlık kurum ve kuruluşlarında poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak gruplar arasına dahil edilmiştir. Meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur." denildi.
ÖNCELİK SIRASINDA 'HEKİM' YOK
Diğer taraftan, diğer meslek gruplarına tanınan muayene önceliği hakkının hekimlere tanınmaması sosyal medyada tartışma yarattı.
2010'da dönemin Sağlık Bakanı Reecep Akdağ, yayınladığı genelgeyle hakim ve cumhuriyet savcıları ile sağlık personeline tedavi sırasında tanınan önceliği Anayasa’nın eşitlik ilkesini hatırlatarak kaldırmıştı. Böylece tedavi hizmetlerinde meslek gruplarına tanınan imtiyaz son bulmuştu.
Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2024/11 sayılı genelgesi ile "Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları" sağlık kurum ve kuruluşlarında poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak gruplar arasına dahil edilmiştir.
— Yargıda Birlik (@yargidabirlik) December 10, 2024
Meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur... pic.twitter.com/Rog0ZVwHkL
Karara göre muayenede öncelik sıralaması şöyle:
1. Acil vakalar (Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılması gerektiğine hekim tarafından karar verilen vakalar),
2. Engelli hastalar,
3. Hamileler,
4. 65 yaş üstü hastalar,
5. Yedi yaşından küçük çocuklar,
6. Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malûl ve gaziler ile aileleri,
7. 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinden Sağlık Bakanlığımıza devredilen sağlık kuruluşlarında geçerli olmak üzere, öncelikli olarak garnizon dışında görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile emekli TSK, J. Gn. K.lığı ve S.G.K.lığı personeli ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler.
8. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı olan çocuklar,
9. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakkında koruyucu tedbir kararı olan ya da kadın konuk evinden hizmet alan kadın ve beraberindeki çocuklar,
10.Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları