Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası

Paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in başlattığı darbe girişimi dünya gündemine oturdu. Rusya sınırları içine giren Wagner'in Voronej'deki Rus askeri tesislerinin kontrolünü ele geçirdiği açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Wagner'in ayaklanmasını hainlik olarak nitelendirerek, isyan başlatanların en ağır şekilde cezalandırılacağını söyledi. Wagner lideri ise geri çekileceklerini açıkladı. Kritik gelişmenin ardından Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun istifa edeceği söylendi.

Uzun bir süredir Rusya'nın Ukrayna'daki varlığı hakkında eleştirilerde bulunan Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, yaptığı bir açıklamada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu hedef alarak, Ukrayna'daki savaşın "ülkeyi fiilen yöneten oligarklar" için gerekli olduğunu söyleyerek "Savaş sadece bir avuç yaratığın zafer kazanması ve terfi etmesi için lazımdı" ifadelerini kullanmıştı.

MİLYONLAR ELE GEÇİRİLDİ

Rus özel kuvvetleri bugün Wagner karargahından 48 milyon ABD Doları ele geçirdi.

Wagner karargahından bulunanlar
Wagner karargahından bulunanlar

WAGNER'İN ÇEKİLMESİNİN ARDINDAN YENİ İDDİA

Wagner Başkanı Prigojin'in, "Taraflardan biri olarak, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve plana göre saha kamplarına geri dönüyoruz." açıklamasında bulunmasının ardından Wagner çekilmesinden sonra Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun istifa edeceği iddia ediliyor.

Rus askerlerinin Wagner'i beklediği anlar
Rus askerlerinin Wagner'i beklediği anlar

RUS ASKERLER DESTEK İÇİN ÜLKEYE DÖNÜYOR

Bazı Rus birliklerinin, Wagner Grubu'nun ilerlemesini durdurmak amacıyla Ukrayna'dan çekildiği ve Rusya'ya döndüğü açıklandı. 

SINIRLARINI KAPATTI

Letonya, Rusya sınırını kapattığını duyurdu.

Ka-52 tipi helikopter
Ka-52 tipi helikopter

WAGNER RUS HELİKOPTERİNİ VURDU

Wagner tarafından Voronezh bölgesinde, Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetlerine ait Ka-52 tipi helikopter düşürüldüğü öne sürüldü. İddiya göre mürettebatın tamamı hayatını kaybetti.

SIKI YÖNETİM

Rusya Devlet Başkanı Putin, sıkı yönetim ihlali nedeniyle 30 gün tutukluluğa izin veren bir yasa imzaladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DESTEK TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüşecek desteğini dile getirdi.

RUS ORDUSU WAGNER KONVOYUNU VURDU

Rusya ordusuna bağlı helikopterler, darbe girişimindeki Wagner grubunun konvoyunu vurdu.

rus ordusu wagner konvoyunu vurdu
Rus ordusuna bağlı helikopter, darbeci Wagner konvoyunu vurdu

Darbe girişimine kalkan ve Rusya'nın başkenti Moskova'ya ilerleyen Wagner grubuna hava saldırısı düzenlendi.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 5

Rus ordusunun konvoyu vurduğu anların görüntüleri kısa sürede dünya basınına servis edildi.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 6

WAGNER LİDERİNDEN PUTİN'E CEVAP

Rus yönetimine karşı isyan başlatan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendilerini "vatana ihanet"le suçlamasına, "Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz. Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olma niyetinde değil. Çünkü biz Rusya'nın yolsuzluk, yalan ve bürokrasi içerisinde olmasını istemiyoruz." şeklinde yanıt verdi.

Prigojin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Putin'in "vatana ihanet" hususunda tamamen yanıldığını söyledi.

Prigojin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Afrika'da savaştığımızda bize 'Afrika gerekli' dediler sonra Afrika'dan vazgeçtiler. Çünkü yardım için gelen tüm paraları çaldılar. 'Ukrayna'yla savaşıyoruz' dediler, gittik ve savaştık. Sonra görüldü ki tüm mühimmat, teçhizat ve savaşçılara verilecek para çalınıyor. İşte bugün için, birisinin Moskova'ya doğru gittiği gün için (parayı) saklıyorlardı. Sivillerin de hareket ettiği yoldaki konvoya uçak ve helikopterlerle saldırıyorlar. İsabet edemiyorlar ve sivilleri vuruyorlar. Rastgele vuruyorlar. Biz vatanseveriz. Bize karşı gelenler ise alçakların etrafında toplananlardır."

Putin, ulusa sesleniş konuşmasında, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin
Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin

PUTİN'DEN WAGNER'E ÇAĞRI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada paralı asker grubu Wagner'e, "Onlar da Rusya için savaşıyordu ancak içlerinde hainler var. Ve en ağır şekilde cezalandırılacaklar" dedi.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 8

Wagner grubunun yanlış yolda olduğunu belirten Putin, "Bu hatadan vazgeçin. Bu suçu işlemeyin. Bu mücadeleyi kazanacağız. Rusya'yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız" şeklinde konuştu.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 9

RUSYA VURDU, PRIGOJIN SAVAŞ İLAN ETTİ

Bu sözlerin ardından yeni bir gelişme yaşandı. İddiaya göre Rus ordusu, Wagner'in Ukrayna'da bulunan paralı askerlerini vurdu. Saldırı sonrası Yevgeniy Prigojin, Rusya'ya savaş açtı.

Rus zırhlı araçlar Moskova'da
Rus zırhlı araçlarI Moskova'da

“WAGNER, RUSYA’DA DARBEYE HAZIRLANIYOR”

Sosyal medyada Wagner’e yakın hesaplar, darbeye hazırlandıkları iddiasını ortaya attı. Wagner’in Rus sivillerin evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıda bulunduğu ifade edilirken Wagner grubuna üye olan paralı askerlerin aileleri ile vedalaştıkları söylendi.

Rus kaynaklarına göre eşi Wagner'in askeri olan bir kadın, kocasının kendisiyle normalde 7-8 saat aralıklarla iletişime geçtiğini ancak kendisiyle vedalaştıktan sonra sadece canlı yayınları izlemesini söyleyip ortadan kaybolduğunu aktardı. Kadın, kocasının aktardığına göre Wagner grubunun Kremlin'e saldırmayı planladıklarını söyledi.

Roskov kentinde zırhlı araçlar görüntülendi
Roskov kentinde zırhlı araçlar görüntülendi

RUSYA'DAN YALANLAMA GELDİ

Rusya Savunma Bakanlığı ise sosyal medyada yayılan saldırı görüntülerin gerçek olmadığını ve olayın Kremlin'e karşı provakasyon olduğunu aktardı.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 12

PUTİN, OLAYLARDAN HABERDAR

İddiaların dünya gündemine gelmesinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, darbe iddialarına ilişkin olarak "Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor" açıklamasında bulundu.

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin
Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin

RUS SAVUNMA BAKANINI HEDEF ALDI

Wagner'ın kurucusu Prigojin, çektiği bir videoda Rus Savunma Bakanı'nı hedef alarak "Bir kadın gibi korkakça kaçtı, bu yaratık durdurulacak." ifadelerini kullandı.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 14

RUS KOMUTANLARA HAKARET ETMİŞTİ

Öte yandan, Prigozhin, mayıs ayında çektiği bir videoda öldürülen Wagner mensuplarını göstererek Rus komutanlara hakaretlerde bulunmuştu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a seslenen Prigozhin, kendilerine mühimmat verilmediğini dile getirmişti. Bu açıklamalarının ardından Wagner’e mühimmat yollanmıştı.

Rus askeri araçları sokaklara indi
Rus askeri araçları sokaklara indi

Rus ordusunun, paralı asker grubu Wagner'e karşı kentin birçok noktasında ordu unsurlarını caddelere çıkardığı görüldü.

TUTUKLAMA EMRİ VERİLDİ

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner paralı askerlerine liderleri olan Prigozhin'i tutuklamalarını emretti.

PRIGOJIN MESAJ YAYIMLADI

Darbeci Prigojin, saat 01:22 BST'de yayınladığı yeni sesli mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Genelkurmay Başkanı sakinleşmiyor: Herhangi bir Afrikalı diktatörün hatası sivil bölgelere hava saldırısı düzenlemektir. Şu anda havada bu saldırıları yapmaya çalışan 523 ve 546 numaralı iki uçak var. Unutmayın çocuklar. Anavatan, kendi bölgenizdeki grevler için sizi affetmeyecek. Piyadelerimiz hareket halindeyken düşman bölgesine saldırma cesaretine sahip olmalısınız. Dolayısıyla cephede savaşan birine müdahale ettiğimize dair bu söylentiler spekülasyondur. Kimseye müdahale etmiyoruz. 100 bin civarında Rus askerini yok eden suçluların kıçlarını kurtarmalarına müdahale ediyoruz."

EMNİYET GÜÇLERİ DE HAREKETE GEÇTİ

Rus ordusu şehir içinde çatışmaya hazırlanırken emniyet güçleri de sokaklarda hazır halde bekliyor.

Rostov'da helikopterler görüntülendi
Rostov'da helikopterler görüntülendi

WAGNER GÜÇLERİNİN MOSKOVA'YA HAREKET ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ

Wagner'in kurucusu Prigozhin'in özel ordusu ile Moskova'ya ve merkezlere doğru yola çıktığını duyurduğu iddia edilirken Rusya Ulusal Muhafızları'nın da Wagner personellerini durdurmak için yola çıktığı ve Ulusal Muhafızlara en ufak itaatsizlikte ateş etme emri verildiği iddia edildi. Rus medyasında yer alan haberlere göre Wagner güçleri 400 araçlık bir konvoy ile Millerovo'dan Moskova yönüne doğru ilerlemeye başladı. Öte yandan helikopterlerin Rostov şehrinin üzerinde uçtuğu gözlemlendi. Başkent Moskova'daki tüm önemli binaların ve devlet kurumlarının ise en üst düzeyde koruması kararı alındı.

İddialar arasında Wagner personellerinin Rus kamuflajlarını kullanabilecekleri de yer aldı.

Rusya'da internet aramalarında sansür uygulanmaya başlandı
Rusya'da internet aramalarında sansür uygulanmaya başlandı

RUS BASININDA WAGNER LİDERİ HABERLERİ YASAKLANDI

Rusya'da Wagner liderinin açıklamalarına basında yer vermek yasaklanırken, Rus devlet televizyonu, "acil bir basın duyurusu" yapılacağı altyazısını geçti.

Başta Yandex ve VKontakte olmak üzere Rus sosyal medya kanallarında Prigojin ve onun açıklamalarıyla ilgili sansür uygulanmaya başlandı.

Ekaterina Andreeva
Ekaterina Andreeva

RUSYA'DA ACİL DURUM HABER BÜLTENİ

Kanal 1'de başlatılan acil durum haber bülteninde sunucu Ekaterina Andreeva, saat 01:30'da Savunma Bakanlığı, FSB ve NAC'den gelen resmi açıklamaları okudu. Andreeva yayında PMC savaşçılarından "Prigozhin'in cezai emirlerini" yerine getirmemelerini istedi.

Moskova'da yangın
Moskova'da yangın

ASKERİ BÖLGENİN ATEŞE VERİLDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Moskova bölgesinde bir askeri birliğin ateşe verildiği aktarıldı.

UKRAYNA RUSYA'YA SALDIRIYOR!

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Bakhmut'a saldırı başlattığını duyurdu. Rusya'dan yapılan açıklamada "Kiev rejimi Prigojin’in provokasyonundan yararlanıp Bahmut yakınına güçlerini yığıyor." ifadeleri kullanıldı.

Moskova'da Rusya Devlet Başkanlığı'na giden yol kapatıldı
Moskova'da Rusya Devlet Başkanlığı'na giden yol kapatıldı

YOLLAR KAPATILDI

Moskova'da Rusya Devlet Başkanlığı'na giden yol kapatılırken Rostov'da da araçların hareketi engellendi. 

WAGNER RUSYA SINIRLARINA GİRDİ

Prigojin, Rus sınırlarına girdiğini şu ifadelerle duyurdu: "Savunma Bakanlığı'nın bölümü veya daha doğrusu yolumuzu kapatmak için atılan askerler kenara çekildi! Adamlarımız her yönden sınırı geçti, Rus sınır muhafızları direniş göstermedi. Şimdi Rostov'a giriyoruz!"

KIEV'DE SİRENLER ÇALINIYOR

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenler çalmaya başladı. O anlar bir vatandaş tarafından kaydedildi. 

RUS PİLOTLARIN EMİRLERE UYMADIĞI İDDİA EDİLDİ

Prigozin son açıklamasında Rusya Genel Kurmay Başkanlığının Wagner hedeflerine yönelik saldırı talimatı verdiğini ancak bazı pilotların bu emre uymadığını söyledi.

Krasnodar kenti
Krasnodar kenti

Krasnodar'dan Rostov'a giden M-4 otoyolunda büyük bir askeri konvoyunun görüntüleri çekildi. Konvoyun Rus birliklerine ait olduğu düşünülüyor

Rostov şehrindeki güvenlik kameraları
Rostov şehrindeki güvenlik kameraları

GÜVENLİK KAMERALARI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Wagner birliklerinin toplandıklarını iddia ettikleri Rostov şehrindeki güvenlik kameraları çalışmaz hale geldi.

İLK SİLAH SESLERİ DUYULDU

Wagner ve Rus ordusu arasındaki ilk çatışmaya ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı

ROSTOV VALİSİ UYARDI

Prigozjin, Rostov yakınlarından konvoylarına ateş açan bir Rus helikopterini düşürdüklerini iddia ederken Rostov Valisi vatandaşlarını sakin kalmaları ve gerekmedikçe evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı

PRİGOJİN: ROSTOV'U BLOKE EDECEĞİZ VE MOSKOVA'YA GİDECEĞİZ

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in idaresindeki paralı güvenlik şirketi Wagner grubu, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Wagner savaşçılarının zırhlı araçlarla, tanklarla Rus Güney Askeri Bölge Karargah binası çevresinde konuşlandığı görülüyor. Wagner savaşçıları Rus Savunma Bakanlığına bağlı binanın kapı ve pencerelerini gören yerlere ağır silahlar yerleştirdi. Rostov-Na-Donu sokaklarında kritik noktaları kontrol etmeye çalışan Wagner grubu üyelerinin hareketliliği görülüyor.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 23

Rus Güney Askeri Bölge Karargahı önünde askeri yetkililerle tokalaştığı görülen Wagner'in Kurucusu Prigojin, "Bir kez daha söylüyorum. Biz Şoygu'yu ve Genelkurmay Başkanı'nı buraya istiyoruz. Onlar gelene kadar burada olacağız. Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz." ifadelerini kullandı.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 24

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, "Karargahta bulunuyoruz. Rostov'da askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor. Karargah çalışıyor." dedi.

Rus Wagner Grubu, Rusya ordusuna karşı savaş ilan ettiğini duyurdu! Savunma Bakanı istifa edecek iddiası - Resim : 25

Genelkurmay başkanının karargahtan kaçtığını iddia eden Prigojin, şöyle devam etti:

"Sorun yok. Her şey kontrol altında. Hava Kuvvetlerinin bize değil, Ukraynalılara saldırması için uğraşıyoruz. Wagner'in cephede orduya engel yarattığı haberlerini dinlemeyin. Cephedeki durum bizim yüzümüzden bozulmadı. Buraya geldiğimizde birçok şeyi bir kez daha doğruladık. Birçok toprak kaybedildi. Ölen Rus asker sayısı, üstlere bildirilenlerden 3-4 kat daha fazladır. Bazı günlerde 1000'e kadar asker kaybı yaşanıyor."
Çeçen birlikler
Çeçen birlikler

ÇEÇEN BİRLİKLER ROSTOV'A ULAŞTI

Wagneri'in silahlı ayaklanmasına karşı Putin destekçisi Çeçen lide Ramazan Kadirov'un gönerdiği birlikler, isyanın merkezi Rostov'a ulaştı.

Moskova'ya kazılan hendekler
Moskova'da kazılan hendekler

HENDEK KAZILDI

İsyancı Wagner grubunun ilerleyişini yavaşlatmak adına Rus ordusu tarafından Moskova'ya bağlanan ana yollara hendek kazıldı.

VATANDAŞLAR UYARILDI

Moskova'da 26 Haziran gününün tatil edildi. Kimsenin gerekmedikçe dışarı çıkmaması gerektiği duyuruldu.

Wagner güçleri Çeçen askerlerini durduruyor
Wagner güçleri Çeçen askerlerini durduruyor

ÇEÇEN ASKERLERİNE İZİN VERMİYORLAR

Wagner güçleri tarafından bazı Çeçen askerleri yakalandı.

Can Ataklı'nın Togg hazımsızlığı bitmiyor HDP'den CHP'ye ittifak mesajı! Malatya'da peş peşe 2 deprem Bankalar Birliği'nden açıklama