Avrupa'nın en büyüğü! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılan 'Rami Kütüphanesi'nin içindekiler say say bitmedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün hizmete açılan Rami Kütüphanesi, Rami Kışlası'ndan restore edilerek kütüphaneye döndürüldü. Kütüphane, 220 dönümlük alan içerisinde 51 bin metrekarelik peyzaj alanı ve 36 bin metrekarelik kapalı alanıyla İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak.

Kütüphanede toplam 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesi mevcut olacak.

220 DÖNÜMLÜK DEV ALAN
Çocuklar için oyun salonları, genç ve yetişkinler için çalışma salonları, kitaplıklar ve atölyelerin yanı sıra güzel sanatlar, edebiyat, toplum bilimleri, tarih ve coğrafya gibi pek çok alana özel hazırlanan, millet bahçesine kadar her detayı düşünülen 220 dönümlük alanda her yaştan kitapsever için özel bölümler yer alacak.

İSTANBUL'UN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ
Türkiye'deki il merkezleriyle ilçelerde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bin 258 halk kütüphanesi bulunduğunu söyleyen Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak Rami Kütüphanesi'nin, bütün kütüphaneler arasında çok özel bir yeri olduğunu dile getirdi.

KÜTÜPHANENİN DİKDÖRTGEN MİMARİSİNİ BİR YAŞAM DÖNGÜSÜ MODELİ
Kütüphanenin dikdörtgen mimarisini bir yaşam döngüsü gibi düşünerek her yaş aralığına özel kütüphane hazırlandığını kaydeden Aldemir, kütüphanede yaş gruplarına, pedagojik alanlara ve araştırmacılara göre farklı alanlar olacağının altını çizerek, "Döngüsel mimarisine uygun olarak binanın bütünlüğünü sağlayan sistematik bir kütüphane kurduk." dedi.

"ANNE KARNINDAYKEN ÇOCUKLA KONUŞUN"
Erken okuryazarlık döneminin çok önemli olduğunu belirten ve kitap okunan çocukla, kitap okunmayan çocuk arasında çok ciddi fark olduğunu aktaran Aldemir, şunları söyledi:
"Çocuklarımızın erken okur yazarlık döneminde okumaya başlaması ve okuma alışkanlığını orada kazanması gerekiyor. 'Anne karnındayken çocukla konuşun.' diye bizim bir bilgimiz vardır. Bu bilgi aslında çocuğun bizi duyduğunu, hafızaya aldığını ve bunları ileride kullanacağını söyler. Kitap okunan çocukla, kitap okunmayan çocuk arasında çok ciddi fark var. Bu fark onların hayal dünyası, kelime dağarcığı ve akademik başarıları anlamında ileride mutlaka karşısına çıkıyor. Bu açıdan çocuklarımızın çocuk kütüphanesine gelerek kitapla tanışmasını istiyoruz. Ama bu tanışma sadece kitapla değil oyunla ve etkinliklerle de olacak."

ÇOCUKLAR OKUMA ARŞİVLERİNİ OLUŞTURABİLECEK
Ahmet Aldemir, çocuk gelişimi ve okul öncesi uzmanlarıyla kütüphane görevlilerinin çocuklarla ilgileneceğini dile getirerek, "Gelen çocuklarımız kütüphaneye üye olacak. Üye olan çocuklarımız büyüdüklerinde, halk kütüphanelerinden aldıkları kitapları ve dışarıdan aldıkları kitapları ekleyerek okuma arşivlerini de oluşturacak. Okuma kültürüne, okuma alışkanlığına ilk adımı burada atmış olacaklar." diye konuştu.

KÜTÜPHANEDE BEBEKLER İÇİN DE BÖLÜM BULUNUYOR
Rami Kütüphanesi'nde yaklaşık 2 milyon, bebek bölümünde ise 10 bine yakın kitap ve kitap dışı materyalin bulunduğunu belirten Aldemir, "Sadece kütüphaneyi görmeyeceksiniz. Aslında burası bir rekreasyon alanı. İstanbul'da daraldığınızda, sıkıldığınızda bir ticari alana ya da kafeye gitmek yerine kütüphaneye gelerek, ücretsiz kamusal alandan faydalanmak isteyeceksiniz. Burada kütüphaneyle beraber aynı zamanda kültür, sanat, edebiyat aktiviteleri, sergiler ve faaliyetler de göreceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.

74 UZMAN RESTORATÖR GÖREV ALACAK
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar, geniş bir ekiple çalıştıklarını belirtti.
Yazma eserlerle ilgili farklı birimlerin de kütüphanede olacağını ve şifahanede okuma salonu, sergi salonu, kitapların dijital görüntülerinin alındığı fotoğraf stüdyosu ve hat levha konservasyon birimi gibi pek çok alanın bulunduğuna işaret eden Baydar, "Ayrıca burada üç büyük restorasyon atölyemiz var. 74 uzman restoratörle birlikte çalışacağız. Ayrıca mikrobiyologlarımız, kimyagerlerimiz ve diğer uzman arkadaşlar da bizimle birlikte görev yapacaklar." ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİLER ŞEFFAF KAPI VE PENCERELERDEN RESTORASYON ÇALIŞMALARINI İNCELEYEBİLECEK
Baydar, yazma eserlerin onarımı, dijitalleştirilmesi ve saklanmasında yüksek standartta malzemelerle dünya standartlarında yöntem ve teknikler kullandıklarının altını çizerek, şu bilgileri verdi:
"Gelen ziyaretçiler, ilgililer şeffaf kapılardan, pencerelerden, içeride yapılan çalışmayı izleyebilecek, doğrudan işin mutfağını görmüş olacak. Sergi, seminer, söyleşi, sempozyum faaliyetleri de gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla Rami Kütüphanesi, Yazma Eserler Kurumunun halkla iç içe olabileceği bir yer olacak."

"BAŞTA ATATÜRK OLMAZ ÜZERE TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİ TÜRK DİLİ VE TÜRK KÜLTÜRÜ ÜZERİE BİRÇOK ESER MEVCUT"
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Orhan ise Atatürk İhtisas Kütüphanesi'nin de Rami Kütüphanesi'nin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Orhan, "Kütüphanemizde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun bağlı kuruluşları olan Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunun yayınlarının yanı sıra başta Atatürk olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Türk dili ve Türk kültürü üzerine birçok eser mevcuttur." ifadelerini kullandı.

40 FARKLI DİLDE ESERLER VAR
Yaklaşık 20 bin eserlik başlangıç koleksiyonuna sahip olduklarını vurgulayan Orhan, "Bu koleksiyonumuzda, kurum yayınlarımızın yanı sıra yerli ve yabancı yayınlardan birçok eser bulunmakta. Yaklaşık 40 farklı dilde eseri burada bulabilirsiniz." dedi.

KOLEKSİYON GELİŞTİRİLECEK
Orhan, kurum kitaplarının bulunduğu kitap satış merkezinin de kütüphanede yer alacağını dile getirerek, "Bu kütüphane, Atatürk İhtisas Kütüphanesi olarak Türkiye'deki en büyük kütüphanedir. Burada derlediğimiz eşsiz koleksiyonun kullanıcılarımıza çok faydalı olacağına inanıyoruz. Bu koleksiyon burada kalmayacak, geliştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA