Provokatif eylemlere yönelik 74 kişi hakkında 3'er yıla kadar hapis istemi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolara katılan 74 kişi hakkında 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi.

Provokatif eylemlere yönelik 74 kişi hakkında 3'er yıla kadar hapis istemi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne yönelik "yolsuzluk" ve "kent uzlaşısı" adı altında soruşturmalar başlattı.

Soruşturma kapsamında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart sabahı evinden gözaltına alındı. İmamoğlu, kendisine yöneltilen tüm iddiaları reddettiğini belirtti.

23 Mart'ta tutuklanan İmamoğlu, Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.

Bu gelişmeler, kamuoyunda ve dünya genelinde büyük tepkiyle karşılandı. Yüz binlerce vatandaş, hukuksuzluk karşısında sokağa çıkarak protestolar düzenledi. Saraçhane'de başlayan protestolar, kısa süre içinde diğer illere de yayıldı. Protestolar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Provokatif eylemlere yönelik 74 kişi hakkında 3'er yıla kadar hapis istemi - Resim : 1

İDDİANAME

Gazeteci Ceylan Sever, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gözaltılara ilişkin ilk iddianamenin hazırlandığını duyurdu. Sever, 7 gazetecinin de aralarında bulunduğu 74 kişi hakkında, protestolara katıldıkları gerekçesiyle 3 yıl kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığını açıkladı.

Sever, iddianameye dair şu bilgileri paylaştı:

"İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mali suçlar soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından başlayan protestolara katılan kişilere yönelik savcılık jet iddianame düzenlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde genel yaş ortalaması 20 ile 40 arasında değişen 74 şüpheli hakkında 'Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama' suçundan 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları ve kamuoyunda siyasi yasak olarak bilinen seçme seçilme hakkından yoksun bırakmanın da dahil olduğu 'belli haklardan yoksun bırakılma' maddesi de her bir şüpheli yönünden istendi.

İddianamede İstanbul Valiliği’nin 19 Mart günü 4 gün süreyle toplantı, gösteri ve yürüyüşleri yasakladığı hatırlatıldı. Daha sonra bu kararın 4 gün daha uzatıldığına da yer verildi. Bu karara uymayarak gösteri ve yürüyüşlere katılan 100 kişinin İstanbul TEM Şube tarafından tespit edildiği belirtildi. İddianamede aralarında Now muhabiri Ali Onur Tosun, AFP fotomuhabiri Yasin Akgül, fotomuhabir Bülent Kılıç ve gazeteci Zeynep Kuray, gazeteci Hayri Tunç, Bakırköy Belediyesi fotomuhabiri Gökhan Kam, İBB fotomuhabiri Kurtuluş Arı’nın da olduğu yaklaşık 70 kişinin tutuklandığı diğerlerine ise adli kontrol kararı verildiği belirtildi. 25 kişinin ise dosyası ayrıldı."

Varank’ın Espressolab paylaşımına Ticaret Bakanlığı soruşturma başlattı TBB Başkanvekili Zeydan Karalar oldu Denizlispor Başkanı Ergil, açlık grevine başladı Depremde 72 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi H Blok'a ilişkin davada karar çıktı