Prof. Dr. Naci Görür: Bingöl-Elazığ-Malatya-Adıyaman-Maraş için proje hazırladık. DPT, TÜBİTAK reddetti

Prof. Dr. Naci Görür, binlerce kişinin ölümüne yol açan depreme ilişkin olarak daha önce Doğu Anadolu Fay Hattı bölgesinde projeler hazırladıklarını ancak projenin Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK tarafından reddedildiğini açıkladı.

Türkiye, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerle sarsıldı. Prof. Dr. Bilim Akademisi Üyesi Naci Görür'ün daha önce yaptığı Kahramanmaraş bölgesindeki deprem uyarıları gündem olmuştu.

Prof. Dr. Bilim Akademisi Üyesi Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından FOX TV'de açıklamalarda bulundu.

Görür, "Ben Elazığlı olmam nedeniyle, Elazığ'a gittiğimde Elazığlının bir deprem kentinde oturduklarını fark etmediklerini gördüm. Valiler ile belediye başkanları ile görüştüm. Malatya'da üç sefer halka hitap ettim. Hatta Elazığ'ın Sivrice ile Malatya arasında depreme uğrayabileceğini söyledik. Diğer yer bilimci arkadaşlarım da söyledi. Proje hazırladık. Devlet Planlama'ya sunduk reddedildi, TÜBİTAK'a sunduk reddedildi." açıklamasında bulundu.

Naci Görür'ün açıklamaları şöyle: 

"Sabaha yakın 4 civarında telefonum çaldı. Ben anladım ya çocuklardan kötü haber ya deprem. Deprem olduğu söylenilince ben televizyonu açtım ve emin olun istem dışı ağlamaya başladım. Yani baya da sürdü, hanımdan da gizlemek zorunda kaldım. Çocuklara herhangi bir şey oldu zanneder endişelenir diye.

Bu deprem o kadar göz göre göre, bağıra bağıra geldi ki, bunun geldiğini Türkiye'de aklı başında yer bilimciler bu depremin gelmekte olduğunu söylemeye başladık.

Ben ilk kez Elazığ depremi 2020'de olduğu zaman, depremin daha ilk günü aynen şunu dedim. "Şu anda hedef Çelikhan, Erkenek ve Kahramanmaraş'tır"

"KİMSE 'NE YAPABİLİRİZ' DİYE SORMADI"
Merkezi hükümete de çağrıda bulundum, bilimsel veriler bunu gösteriyor diye söylemeye başladık. Ta dün akşam depremden 3 saat önce de yine bir tweet de aynı şekilde bunları söyledik. Defalarca söylememize rağmen hiçbir yöneticiden tepki almadık, ne yapabiliriz diye hiç kimse sormadı.

Ben Elazığlı olmam nedeniyle, Elazığ'a gittiğimde Elazığlının bir deprem kentinde oturduklarını fark etmediklerini gördüm. Valiler ile belediye başkanları ile görüştüm. Malatya'da üç sefer halka hitap ettim. Hatta Elazığ'ın Sivrice ile Malatya arasında depreme uğrayabileceğini söyledik. Diğer yer bilimci arkadaşlarım da söyledi. Proje hazırladık. Devlet Planlama'ya sunduk reddedildi, TÜBİTAK'a sunduk reddedildi.

"HAZIRLIKLI OLDUĞUMUZ İÇİN 802 İNSANIMIZ ÖLDÜ"
Dilimizde tüy bitti bunu sylemekten, bu bilimsel bir öngörü. Bunu diğer arkadaşlarım da söylemişlerdir. Bu bilimsel bir gerçek ve bu belliydi, olacağı da belliydi. Çok basit bir matematik var bu işte. Elazığ depremi olduğu zaman, bu deprem kırığı Malatya'ya kadar geldi. Malatya'dan Kahramanmaraş'a olan kısmı kırılmadı. Kırılmayan yere enerji transfer eder. Bu basit gerçeğe dayanarak dedik ki, şimdi Maraş bölgesi tehdit altına girdi.

99 depremi olduğu zaman 17 Ağustos Gölcük depremi, benim de dahil olduğum yer bilimciler dedik ki "Bir Düzce'ye dikkat, Marmara'ya dikkat" 17 Ağustos'tan hemen sonra dedik, Düzce'de bir takım çalışmalar yapıldı. Bizim uyarımızdan 3 ay sonra, deprem geldi 7.2 Hazırlıklı olduğumuz için 802 insanımız öldü.

Biz bunu falcılık olarak yapmıyoruz. Biz bu ülkenin bilim insanı olarak nasıl dürüstçe bunu söyleyemem."

Haberet Afrin'den bildiriyor: Kıyamet gibi bir şey yaşanıyor DSÖ, acil sağlık ekibini aktifleştirdi RTÜK, maddi yükümlülükleri 3 ay erteledi Deprem son dakika ölü sayısı kaç?