Öğretmenlerden 1 günlük iş bırakma eylemi! 81 ilde yürüyüş yapıldı, MEB binalarına kanlı önlükler asıldı
İstanbul Eyüpsultan'da bulunan özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın, 5 ay önce okuldan atılan Irak uyruklu bir öğrenci tarafından silahla öldürülmesi, eğitim camiasını harekete geçirdi. Meslektaşlarının öldürülmesine tepki gösteren öğretmenler dün ilk derse girmemişti. Bugün de sendika üyesi öğretmenler, iş bırakma eylemi yaptı. Kent meydanlarında toplanan öğretmenler yürüyüş yaparak basın açıklamalarında bulundu. Bazı kentlerde meydanlara kanlı önlük asıldı, kalemler kırıldı.
İstanbul Eyüpsultan'da bulunan özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın, 5 ay önce okuldan atılan Irak uyruklu bir öğrenci tarafından silahla öldürülmesi olayı sonrası Türk Eğitim-Sen başta olmak üzere birçok sendikadan iş bırakma kararı geldi.
Sendikaya bağlı öğretmenler dün ilk derse girmeyerek tepkilerini ortaya koymuştu.
Bugün de 'eğitimde şiddet'e karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Eylemlere; Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Hürriyetçi Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 1 milyon sendika üyesi öğretmen katıldı.
Kent meydanlarında toplanan öğretmenler, ‘Artık yeter. Öğretmenlere yönelik şiddete ve öğretmenlerin katledilmesine hayır’ yazılı pankartla sloganlar eşliğinde adalet saraylarının önüne yürüdü.
OKULLAR TATİL Mİ?
Öte yandan bu karar 'okullar tatil' iddialarının ortaya atılmasına sebep olmuştu. MEB okulların tatil olmadığını açıkladı.
İSTANBUL
Protesto ve iş bırakma eylemleri bugün, İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde devam etti.
Gruplar ilk olarak, öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan başta olmak üzere şimdiye dek görev sırasında uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybeden tüm öğretmenler için saygı duruşuna geçti.
MÜDÜRLÜK BİNASINA SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR
Toplu bir şekilde İstiklal Marşı'nı seslendiren öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kapısına siyah çelenk bıraktı.
Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim-Bir-Sen sendikalarının ve çok sayıda öğretmenin katıldığı protestoda, "Eğitime acil şiddet yasası" ve "Eğitimde şiddete dur de" sloganları atıldı. Can güvenliklerinin bulunmadığının altını çizen eğitimciler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yasal düzenleme çağrısında bulundu.
ANKARA
Başkent Ankara'da Türk Eğitim-Sen üyeleri, kendilerine yönelik şiddet olaylarına karşı protesto gerçekleştirerek, şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hiçbir surette kabul etmeyeceklerini ifade etti.
Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası üyesi eğitim çalışanları ise Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi.
Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Haydar Urfalı, yaptığı açıklamada, "Okullarımızda öğretmene şiddet, mobbing, taciz, itibarsızlaştırma vakaları, ciddi önlemlerin, yasal düzenlemelerin ve esaslı politikaların hayata geçirilmemesi nedeniyle maalesef hat safhaya ulaşmıştır" dedi.
İZMİR
İzmir'deki eylemlerde öğretmenler Türk Eğitim-Sen öncülüğünde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Alanı dolduran ve ellerinde 'Eğitimciye şiddete dur de', 'Öldürüldük', 'Öğretmenler şiddete uğruyor' yazılı dövizler taşıyan eğitimciler, sloganlarla tepkilerini dile getirdi.
"REHBERLİK BİRİMLERİ DAHA ETKİN HALE GETİRİLMELİ"
Topluluk adına açıklamada bulunan Türk Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, "Eğitimde şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir öğretmenlik meslek kanunu hiçbir surette kabul etmiyoruz. Üstelik, 'Bu da yetmez' diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan talep ediyoruz. Okullarda rehberlik birimleri daha etkin hale getirilmeli, rehber öğretmen sayısı artırılmalı, siyasiler, sanatçılar, sporcular gibi topluma rol model olan insanların eğitim çalışanları ile birlikte görünürlükleri artırılmalı. Yazılı, görsel ve sosyal medya haberlerinde kullanılan dile özen gösterilmeli. Eğitimde şiddeti önlemeye yönelik etkin kamu spotları hazırlanmalı. Öğrenciler arasında çeteleşme, madde bağımlılığı gibi şiddetiyle beraberinde getiren davranışlar için etkili tedbirler geliştirilmelidir. Özellikle okullarımızdaki rehberlik bilimlerinin daha etkin hale getirilmesi gerekirken, bu noktada 100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmesi mutlaka sağlanmalıdır" dedi.
DİYARBAKIR
Diyarbakır’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde aynı saatte toplanan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Bir-Sen üyeleri, ortak basın açıklaması yerine 5 dakika arayla açıklama yaptı. Sendika üyeleri de aynı saatte Rojava Parkı’nda açıklama yaparak 'eğitimde şiddeti' protesto etti.
BOLU
Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Hürriyetçi Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, İzzet Baysal Caddesi’nde toplanarak, ‘Artık yeter. Öğretmenlere yönelik şiddete ve öğretmenlerin katledilmesine hayır’ yazılı pankartla sloganlar eşliğinde yürüdü.
Yaklaşık bin kişilik grup, Kent Meydanı’na geldiklerinde eylem için toplanan Memur-Sen üyesi grupla karşılaştı. Memur-Sen üyesi grup, yanlarından sloganlarla geçen grubu alkışlayarak destek verdi. Sendikalar, eğitimde şiddete karşı slogan attı.
ADANA
Adana’da yüzlerce öğretmen ellerinde pankartlarla yürüyüş yapıp, tepki gösterdi.
Adana Valiliği önünde toplanan öğretmenler, basın açıklaması yaparak eğitimciye şiddet olaylarına tepki gösterip ‘öğretmene şiddet yasası’ çıkarılması çağrısında bulundu.
"CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI"
Eyleme katılan eğitimcilerden Adana Yüreğir Damar Arıkoğlu İlkokulu Okul Müdürü Mert Aşık, daha önce kendi okulunda bir öğretmenin 8 yaşındaki öğrenciyi ödevini yapmadığı konusunda uyardığı için öğrencinin velisi tarafından saldırı girişiminde bulunulduğunu söyledi.
Bunun gibi sayısız örneğin olduğunu vurgulayan Aşık, “Biz o gün öğretmen arkadaşlarımızla şiddet olayına engel olduk Ama sonuç çok başka olabilirdi. Orada öldürülebilirdik. Bir anlık öfke değildi. Bunu kabul etmiyoruz. Eğitimde şiddet yasası çıkarılmak zorunda. Nasıl bir hakem şiddet görünce ligler ertelenip ağır yaptırımlar yapıldıysa okuldaki bir eğitmene bir şey olduğunda caydırıcı cezalar uygulanmalı. Ölen arkadaşım benim gibi okul müdürüydü. İnsan kendisini onun yerine koyuyor. Odanda çalışırken sana bir silah doğruluyor ve ölüyorsun. Bir eğitimcinin canına kıymak bu kadar kolay olmamalı” diye konuştu.
ŞANLIURFA: KALEM KIRIP, KANLI ÖNLÜK ASTILAR
Şanlıurfa’da öğretmenler, kalem kırıp İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına temsili olarak kanlı önlük astı.
Abdülkadir Karahan Kütüphanesi önünde toplanan öğretmenler, 'Öğretmene yönelik şiddete dur de' yazılı tişörtler giyerek, kırmızıya boyanmış beyaz önlükle şiddeti protesto etti.
Yürüyüş boyunca 'Şiddete hayır', 'Öfkeliyiz, yastayız susmayacağız', 'Şiddetsiz güvenli okullar istiyoruz' sloganları attı. Vatandaşlar da yürüyüşe destek verdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde son bulan yürüyüş sonrası öğretmenler temsili olarak kanlı önlüklerini binanın kapısına astı.
Eğitim-Bir Sen de Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nde protesto gösteri düzenledi. Burada toplanan öğretmenler adına Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, yaşanan olayı kınayan açıklama yaptı. Grup, yanlarında getirdikleri kalemleri kırıp pankartların üzerine bıraktı.
ORDU
Ordu’daki sendika üyesi öğretmenler, ilk olarak 19 Eylül Ortaokulu önünden başlayarak, ellerinde dövizler ve sloganlar eşliğinde Ceren Özdemir Meydanı’na yürüdü.
Yaklaşık bin kişilik öğretmen grubu, iş bırakarak basın açıklamasında bulundu.
"TOPLUMUN UYGARLIK DÜZEYİ, ÖĞRETMENE VERDİĞİ DEĞERLE ÖLÇÜLÜR"
Burada öğretmenler adına basın açıklamasında bulunan Hande Kıran, “Önceki gün ömrünün büyük bölümünü eğitime ve öğrencilerine adamış olan bir meslektaşımızı hayattan ve öğrencilerinden koparan ne basit bir öfke krizi, ne failin öğrenci oluşu, ne de failin uyruğu ile ilgilidir. Bu ülkede, okulda bir öğretmen öldürüldü, söz bitti. Şiddetin, cinayetin tek bir faili olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Cinayetin arkasındaki zihniyet, bizleri ötekileştiren, her fırsatta tehdit ederek hedef haline getiren, mesleğimizin itibarını ayaklar altına alanlardır. Bir toplumun uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür. Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için bir an önce eğitimde şiddet yasası çıkarılmalıdır. Özel ya da devlet okulu fark etmeksizin, derhal tüm okulların güvenliği sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Açıklamanın ardından öğretmenler 5 dakikalık oturma eylemi yaptı, ardından saygı duruşunda bulundu.
MANİSA
Manisa'nın ilçelerinde tüm sendikalara bağlı öğretmenler bir günlük iş bırakarak düzenledikleri basın açıklamalarıyla öğretmenlere yönelik şiddetin son bulmasını istedi.
Şehzadeler ilçesinde bir öğretmen ise ‘Yeter artık ölmek istemiyoruz, şiddete son, silah değil kalem’ yazılı kanlı önlük giyerek eyleme destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda hayatını kaybeden bütün öğretmenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Alaşehir ilçesinde de tüm sendikalara bağlı öğretmenler bir günlük iş bırakarak düzenledikleri basın açıklamalarıyla şiddetin son bulması çağrısında bulundu.