NATO Zirvesi'nden Türkiye için dikkat çeken 10 başlık
NATO'nun 75. yıl dönümünün kutlandığı ve 2025'ten sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı bildirilen Washington'daki NATO Zirvesi'nde, Türkiye için 10 ayrı başlık dikkat çekti.

- ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nin akabinde yayımlanan sonuç bildirgesinde, 2025 yılındaki zirvenin Hollanda’nın Lahey kentinde, 2026 yılındaki zirvenin de Türkiye’de yapılmasına karar verildi.
- İşte 2026 kararı ile birlikte NATO Zirvesi'nden Türkiye için öne çıkan 10 başlık...
TERÖRİZMLE MÜCADELE NATO'NUN KARŞILAŞTIĞI İKİNCİ BÜYÜK TEHDİT OLARAK KAYDA GEÇTİ
- Türkiye'yi yakından ilgilendiren terörle mücadele konusunda ise önemli bir kazanım, NATO'nun bu konudaki izleyeceği stratejiyi belirleyen belgenin güncellenmesi oldu.
- NATO'nun Sonuç Bildirgesi'nde, terörizmle mücadele, NATO'nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak kayda geçirildi.
- Öte yandan, geçen sene Vilnuis Zirvesi'nde müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamamaları gerektiği yönünde alınan karar, bu yıl Washington Zirvesi'nde yeniden teyit edildi.
NATO MÜTTEFİKLERİNİN BALİSTİK FÜZE TEHDİDİNE KARŞI KORUNMASI
- Balistik füze savunması bağlamında tehdidin büyüdüğüne işaret edilen zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tamamen koruma kapsamına alınması taahhüdünün yeniden kabul edilmesi, Türkiye açısından önemli bir husus olarak ön plana çıktı.
- Türkiye için diğer önemli bir konu ise NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki teşkilat arasında işbirliğinin, Türkiye'nin tercih ettiği bir politikayı yansıtan ve daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesinin karara bağlanması oldu.
- Ayrıca, Türkiye'nin, NATO'nun tek güvenlik şemsiyesi olduğu yönündeki bakışını destekler nitelikte bazı ülkelerin kendi aralarında veya NATO kapsamı dışında geliştirdikleri müşterek projelerin, NATO'nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmaları kararlaştırıldı.
TÜRKİYE'NİN YÜZDE 2 HEDEFİNE ULAŞMASI TAKDİRLE KARŞILANDI
- Türkiye'nin savunma harcamalarının, yeniden gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'si düzeyine yükseldiğinin açıkça kayda geçildiği zirvede, NATO Türkiye'yi takdirle karşıladı.
- Bu çerçevede ilaveten Türkiye, Vilnius Zirvesi'nde kabul etmiş olduğu, NATO'nun savunma sanayisi kapasitesinin geliştirilmesine yönelik destek planını yinelerken, ayrıca yeni bir destek taahhüdünde bulundu.
MONTRÖ'YE ATIF YAPILDI
- Ukrayna-Rusya ihtilafı çerçevesinde Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi'ni uygulaması ile Karadeniz Tahıl Anlaşması ve taraflar arasındaki arabuluculuk girişimleri, dünya genelinde sıkça gündem olmuştu.
- Sonuç Bildirgesi'nde, Montrö Sözleşmesi'ne doğrudan atıfta bulunulan Washington Zirvesi'nde müttefikler, Ukrayna'ya yönelik parasal olmayan katkıların da NATO tarafından tanınmasını kararlaştırdı.
- Zirvede aynı zamanda Ukrayna'ya eğitim desteği sağlanması ve uzun dönemli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması karara bağlandı.
- Washington Zirvesi'nde bir de NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi kurulması kararlaştırıldı.
- Söz konusu merkezin, müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini koordine etmesi konusunda mutabık kalındı.
Yerlikaya: Bitme noktasına geldi
2026'da ev sahibiyiz
Sokak köpekleri düzenlemesi tamamlandı
Afyonkarahisar'da deprem! Vatandaşlar panikle sokaklara çıktı