NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Finlandiya'nın katılımının NATO'nun güvenliğini güçlendireceğini belirtti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin ardından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine dair gelişmeler ele alındı. Erdoğan görüşmede, Finlandiya'nın NATO'ya Katılım Protokolü'nün Türkiye Büyük Millet Meclisindeki onay sürecini başlatmaya karar verildiğini açıkladı. Stoltenberg, Finlandiya'nın katılımının NATO'nun güvenliğini güçlendireceğini belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya'nın NATO'ya Katılım Protokolü'nün Türkiye Büyük Millet Meclisindeki onay sürecini başlatmaya karar verildiğini açıklamasının ardından, Finlandiya'nın katılımının NATO'nun güvenliğini güçlendireceğini belirtti. NATO yetkilisi, İsveç ile ilgili beklentisini de dile getirdi.
Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili onay süreci başlatmaya karar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılım başvurusunun TBMM'nin onayına sunulacağını söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti:
"NATO'NUN GÜVENLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEK"
Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama yolunda ilerlemeye yönelik bugünkü kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, Finlandiya'nın güvenliğini, İsveç'in güvenliğini ve NATO'nun güvenliğini güçlendirecektir. TBMM'nin bir an önce onay oylaması yapmasını temenni ediyorum."
STOLTENBERG'İN İSVEÇ UMUDU
Bunun ortak güvenliği ve İttifak'ı daha güçlü ve daha güvenli hale getireceğini vurgulayan Stoltenberg, geçen hafta Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında NATO karargahında yapılan toplantıya değindi.
Stoltenberg, tüm tarafların Üçlü Muhtıra'nın uygulanmasında önemli ilerleme kaydettiğini ve Finlandiya ile İsveç için onayların hızlı şekilde ilerlemesinin herkesin çıkarına olduğunu kabul ettiğini belirtti.
En önemli şey, hem Finlandiya'nın hem de İsveç'in NATO'ya tam olarak aynı anda katılıp katılmamaları değil, hızla tam üye olmalarıdır. Katılım sürecinin hızla sonuçlanmasını ve hem Finlandiya'yı hem de İsveç'i bir an önce NATO ailesine tam üye olarak kabul etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
ERDOĞAN: ONAY SÜRECİNİ BAŞLATMAYA KARAR VERDİK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı ortak basın toplantısında, alınan kararı açıklamıştı:
Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclis'imizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik.