Muhalefetten Kızılay'ın AHBAP'a parayla çadır satışına tepki geldi

Türk Kızılay'ının depremin üçüncü gününde AHBAP’a 46 milyon liralık çadır sattığına ilişkin haberlerin ardından muhalefet partilerinden tepki geldi. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık AHBAP'a satılan çadırların maliyetine satıldığını, elde edilen gelirle de çadır hammadde tedariki sağlandığını açıklamış, "AHBAP ile yapılan işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır" demişti. Muhalefet partisi liderleri Kızılay'ın yaptığının yanlış olduğunu belirtti. İşte muhalefet partilerinden gelen tepkiler...

Muhalefetten Kızılay'ın AHBAP'a parayla çadır satışına tepki geldi

Türkiye'de 40 bini aşkın insanın vefat etmesine sebep olan depremlerin ardından bu defa eleştirilerin hedefi Kızılay oldu. Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, Kızılay'la ilgili çok konuşulacak bir yazı kaleme aldı.

Ağırel, Kızılay'ın depremin üçüncü gününde AHBAP’a 46 milyon liralık çadır sattığını söylerken AHBAP, Haluk Levent ve Kızılay Başkanı Kerem Kınık'tan da konuyla ilgili üst üste açıklama geldi.

"ÇADIR ÜRETEN FİRMALAR İLE TEMASA GEÇİLMİŞTİR"
AHBAP, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"6 Şubat 2023 günü ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli ve toplam on ili etkileyen deprem nedeniyle depremden zarar gören vatandaşlarımızın çadır ihtiyacını karşılayabilmek için tüm ülke seferber olmuş, Derneğimiz de tüm ülke çapında çadır üreten firmalar ile temasa geçmiştir.
Ancak; depremin 10 ili etkilemesi ve yıkımın olağanüstü düzeyde olması nedeniyle ülkemizdeki tüm çadır üreticilerinin mevcut stokları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini karşılayamamıştır.
O tarihte iletişime geçtiğimiz firmalarda hemen o sabah deprem bölgesine gönderebileceğimiz çadırlar yoktu. En erken 1 hafta içinde yetiştireceklerdi. Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik. Çadırlar 2 bölgeden gelecekti. Erzincan’dan 1232 adet (8 tır) çadır öncelikle en yakın şehirler olan Adıyaman ve Kahramanmaraş’a; Ankara'dan da 918 adet (8 tır) çadır Hatay’a gönderilmek üzere 10 Şubat'ta yüklendi ve aynı gece dağıtıldı."

Muhalefetten Kızılay'ın AHBAP'a parayla çadır satışına tepki geldi - Resim : 1

"'ALMALI MIYIZ YA DA ALMAMALI MIYIZ?' LÜKSÜNE SAHİP DEĞİLDİK"
AHBAP Genel Başkanı Haluk Levent de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Levent, şunları yazdı:
"Her şey burada arkadaşlar. Biz o akşam herkes can derdinde soğuktan donarken “bu çadırları satın almalı mıyız ya da almamalı mıyız?” lüksüne sahip değildik olamazdık da. Ve satın alıp bölgeye gönderdik. Yaptığımız her işlem kanuni ve doğru. Sonra öğrendik. Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. Kızılay'ın alt iştiraki olan tüzel kişilikmiş. Kızılay da bu şirketten çadırları faturalı satın alıyorlarmış Ahbap da aynı yöntemle toplanan bağışlarla bu şirketten satın alma gerçekleştirmiştir. Zaten sitelerinde açıklama bulunuyor."

"İŞBİRLİĞİ AHLAKİDİR"
Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık ise AHBAP'a satılan çadırların maliyetine satıldığını, elde edilen gelirle de çadır hammadde tedariki sağlandığını açıklamış, "AHBAP ile yapılan işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir" dedi.

Muhalefetten Kızılay'ın AHBAP'a parayla çadır satışına tepki geldi - Resim : 2

"SAHİ SEN NE DİYORDUN"
CHP lideri Kılıçdaroğlu depremin 3. gününde Ahbap'a çadır satmasıyla gündemde olan Kızılay'la ilgili yaptığı paylaşımda "Erdoğan, Kızılay ile ilgili depremzedelere hakaret ediyordun. Sahi sen ne diyordun…" ifadelerini kullandı. 

"YAZIKLAR OLSUN"
Tüm bu gelişmelerin ardından İYİ Parti lideri Meral Akşener'den bir açıklama geldi. Yaşananlara Twitter hesabı üzerinden tepki gösteren Akşener, "İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliliğini arttırmak ve ızdırabını dindirmek için çalışmak" anlayışıyla kurulan Türk Kızılay'ını; Paranın gücüyle insanını yalnız bırakan, bin bir dümen kurup içini boşaltan bir anlayışa mahkûm ettiniz. Yazıklar olsun" açıklamasında bulundu.

"KİMİN MALINI KİME SATTINIZ?"
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da bir açıklama yaparak "Kimin malını kime sattınız? İnsanlar sokakta çaresizce çadır beklerken, Kızılay çadır satışı yapamaz. O çadırlar ücretsiz olarak bölge halkına ulaştırılmalıydı. Bunun adı iş bilmezliktir, akıl tutulmasıdır. Ülkemiz ve asil milletimiz bunu hak etmiyor" dedi.

"BİZ 98 M2 ÇADIRLARI 32 BİN TL’YE ALDIK"
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş da tepki gösterenler arasındaydı. Baş şu açıklamada bulundu:
"Kızılay 76 m2 çadırı 140 bin TL’ye satmış ve buna “maliyetine sattık” diyor, peki biz bölgeye yolladığımız 98 m2 çadırları 32 bin TL’ye nasıl aldık o zaman? Nasıl bir maliyetiniz vardı acaba? Yoksa deprem üzerinden bile kâr peşinde mi koştunuz?"

"DÜŞMAN OLSA BUNU YAPMAZ"
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da duruma tepki gösterdi. Özdağ, Kızılay'ın Türk halkının kutsallarından olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Dara düşünce akla Kızılay gelirdi. Her şeyi olduğu gibi Kızılay’ı da politik bir araca ve şirkete dönüştürdüler. Türk Milleti'nin çadırlarını Türk Milleti kullanabilsin diye Ahbap’a ve bedava ilaç dağıtmak isteyen Türk Eczacılar Birliğine parayla sattınız. Düşman olsa bunu yapmaz. Kızılay'ın sorunu sadece kötü yönetilmek değil kötü niyetle yönetilmek. Yapılan bu hareket vatana ihanettir!"

170 yıldır uyuyan fay hattı endişelendiriyor Can kaybı 44 bin 374'e ulaştı Yıkılan binalara ilişkin soruşturmada son durum "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına ünlü isimlerden destek çağrısı