Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı kuraklık verileri korkuttu! Son 52 yıldır böyle Aralık ayı görülmedi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verileri kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son 52 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını ve yağışların ciddi oranlarda azaldığını bildirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı kuraklık verileri korkuttu! Son 52 yıldır böyle Aralık ayı görülmedi

Sıcaklık değerlerinin yükselmesi ve yağışların olmaması nedeniyle kuraklık kapıya dayandı! Tüm ülkeyi saran endişeye dair açıklamalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından geldi. Bu sıcaklık tablolarının umut vermediğini belirten Kurum, "Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Yağışlar ciddi oranda azaldı. Bu tablo umut vermiyor. Hep söylüyoruz, kaynaklarımız sınırsız değil. Bu bilinçle çalışıp, adımlarımızı atıyoruz. Hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız." şeklinde konuştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı kuraklık verileri korkuttu! Son 52 yıldır böyle Aralık ayı görülmedi - Resim : 152 YILDA 3,2 DERECELİK ARTIŞ
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün paylaştığı verilere göre, Türkiye'nin 1991-2020 dönemi ortalama sıcaklık değeri 4,8 derece olarak ölçüldü. 2022 yılı Aralık ayı ortalaması 3,2 derce artış göstererek 8 derece olarak kayıt edildi.
Bu değer, iklim değerlendirmesinde 255 istasyona ait verilere göre 52 yıllık Aralık ayı ortalamasının en yükseği olarak belirlendi. 2010 yılında 7,8 derece ile Aralık ayının en yüksek ortalaması yaşanmıştı.
Yapılan karşılaştırmalar sonucunda, Marmara bölgesinin ortalaması 7 dereceyken, 2022 yılı sıcaklık ortalama değeri 10,3 derece olarak açıklandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı kuraklık verileri korkuttu! Son 52 yıldır böyle Aralık ayı görülmedi - Resim : 2
Ege bölgesinin uzun yıllar sıcaklık ortalaması 7,9 dereceyken, 2022 Aralık sıcaklık ortalaması 10,8 derece olarak ölçüldü. Akdeniz Bölgesi sıcaklık ortalaması 9,1 dereceyken 11,8 santigrat dereceye, İç Anadolu Bölgesinin sıcaklık ortalaması 1,4 dereceyken 4,6 dereceye çıktığı belirtildi.
Karadeniz Bölgesi'nde ortalama sıcaklık 4,8 derece şeklinde ölçülürken, 7,8 dereceye, Doğu Anadolu Bölgesi sıcaklık ortalaması da 1,5 derecedeyken 2022 Aralık ayı ortalama sıcaklık değeri 2,4 derece olarak belirlendi.


Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de artış gözlemlenmekte: Bölgede sıcaklık ortalaması 6,4 dereceyken 2022 Aralık ayı sıcaklık ortalaması değeri 9,2 derece olarak kayıt edildi.

Kaynak: AA

Üç aylar ne zaman? Ramazan ne zaman başlıyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu Anayasa Mahkemesi'nden HDP kararı