Mehmet Ali Birand ne zaman, kaç yaşında, neden öldü?

Mehmet Ali Birand, televizyon ekranlarının duayen yazarı, sunucusu. 32. Gün ile gündeme damga vuran programlar yaptı. 49 yıllık meslek hayatında zor ve tehlikeli şartlarda yaptığı röportajlarıyla sayılı gazeteciler arasına girdi. Peki, Mehmet Ali Birand ne zaman, kaç yaşında, neden öldü? Mehmet Ali Birand'ın hayat hikayesi...

Mehmet Ali Birand ne zaman, kaç yaşında, neden öldü?

Bir döneme damga vurmuş, Türk basının unutulmaz gazetecilerinden Mehmet Ali Birand'ı kaybedeli yaklaşık on sene oldu. Yaptığı programlar, röportajlar ile anılan Mehmet Ali Birand, köşe yazarlığı, sunuculuk ve yapımcı olarak görev aldı. İşte Mehmet Ali Birand'ın hayatı, gazetecilik kariyeri, ölümü ve hakkında merak edilenler...

MEHMET ALİ BİRAND KİMDİR?

Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941'de İstanbul'da doğdu. Birand'ın kökeni anne tarafından Elazığ'ın Palu ilçesine, baba tarafından ise Karadeniz Ereğli'ye dayanmaktadır. 2 yaşındayken babasını kalp krizi nedeniyle kaybetti.

İlkokulu Erenköy Zihnipaşa'da tamamladı ve 1955'te Galatasaray Lisesinde okumaya başladı. Liseyi 1962'de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Filoloji Fakültesinde Fransızca bölümüne girerek eğitimini sürdürdü fakat maddi sorunlardan dolayı devam edemedi.

1964 yılının temmuz ayında Abdi İpekçi'nin vasıtasıyla Milliyet gazetesinde mesleğe başladı. Milliyet'te çalışırken 1971 yılında, Milliyet gazetesinin kurucusu Ali Naci Karacan'ın oğlu Ercüment Karacan'ın üvey kızı Cemre Güngören ile evlendi.

1971'de evlendikten sonra Brüksel'de Milliyet için çalışmaya başladı ve burada yirmi yıl çalıştı.

Mehmet Ali Birand ne zaman, kaç yaşında, neden öldü? - Resim : 1

1985 yılında TRT 1'de 32. Gün adlı bir aylık haber programını yapmaya başladı. Programda uluslararası ilişkileri ele aldı ve yabancı devlet adamlarını konuk etti.

1986 yılında Sovyetler Birliği yetkililerini ve Milliyet'i ikna edip Moskova'da da büro açtı.

1988'de Lübnan'ın Beka vadisindeki PKK kampında Abdullah Öcalan ile röportaj yaptı. Bu röportaj, Türkiye'de Öcalan ile yapılan ilk röportajdı ve Haziran 1988'de yayımlanması sonrası Milliyet gazetesi toplatıldı ve yayımlanması yasaklandı.

1991 yılının Haziran ayında Birand, ailesiyle birlikte Türkiye'ye geri döndü. İstanbul'a yerleştikten sonra Milliyet'ten Sabah'a geçti ve 32. Gün programını TRT'den Show TV'ye taşıdı. Fakat 28 Şubat sonrası Sabah'tan kovuldu ve Show TV'deki programı da durduruldu.

Mehmet Ali Birand ne zaman, kaç yaşında, neden öldü? - Resim : 2

1997'de Aydın Doğan, kendisine CNN Türk'ün kuruluşunda görev verdi ve bu dönem, Posta gazetesinde yazmaya başladı. CNN Türk'te Manşet adlı günlük siyasi bir talk show yaptı.

2005'te Kanal D Haber'in Genel Yayın Yönetmeni ve bültenin ana haber sunucusu oldu. Ocak 2009’da hem CNN Türk hem de Kanal D'nin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi.

Mehmet Ali Birand, Fransızca ve İngilizce bilmektedir ve aynı zamanda Belçika vatandaşıdır.

MEHMET ALİ BİRAND NE ZAMAN, KAÇ YAŞINDA, NASIL ÖLDÜ?

Bir süre önce pankreas kanserine yakalanan Mehmet Ali Birand, hastalığı ile ilgili bir seri ameliyat geçirmiş ve kemoterapi görmüştü. Tedavisinin bir parçası olarak safra kesesindeki stentlerin değiştirilmesi için gittiği Amerikan Hastanesinde yapılan ameliyat sonrasında 17 Ocak 2013 tarihinde 71 yaşında öldü. Sabah saatlerinde medya tarafından verilen ölüm haberi, oğlu ve tedavi gördüğü hastane tarafından yalanlanmış ve Birand'ın yoğun bakım altında olduğu açıklanmıştır. Ancak oğlu Umur Birand saat 19.00'a doğru yaptığı basın açıklaması ile Birand'ın, 18.29 sıralarında öldüğünü açıklamıştır.

Mehmet Ali Birand ne zaman, kaç yaşında, neden öldü? - Resim : 3

Birand'ın cenazesi, 19 Ocak 2013'te Doğan TV Center'da yapılan törenin ardından Teşvikiye Camisine getirildi ve burada yapılan cenaze töreninden sonra Anadolu Hisarı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi.

kimdir
İstanbul Havalimanı metrosu ne zaman açılacak? Sözleşmelileri kadroya alan teklif Meclis'te "Türkiye, İsveç'i azarladı" EYT yasası ne zaman yürürlüğe girecek?