Marmara'da Olası Depremler İçin Yeni Veri Analizi

Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi'nde deniz dibi sismometreleriyle olası depremlerin yer ve büyüklüğünü araştırıyor.

Marmara'da Olası Depremler İçin Yeni Veri Analizi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi tabanında 10 ay boyunca veri kaydeden deniz dibi sismometreleri aracılığıyla bölgedeki olası depremlere ilişkin bilgi toplamayı hedefliyor.

Sismik Veri Toplama Süreci

Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı olan Kandilli Rasathanesi, Japon bilim insanlarıyla iş birliği yaparak Marmara Denizi'nin tabanına 8 adet deniz dibi sismometresi (OBS) yerleştirdi. Bu cihazlar, 145 metre ile 1269 metre arasındaki derinliklerde sismik veri toplayarak TÜBİTAK Marmara Gemisi ile bir araya getirildi.

Fay Hatları Analizi

Rasathane, deniz altı sismometrelerinden elde edilen verilerle Marmara Denizi’ndeki fay hatlarının, özellikle İzmit Körfezi segmentindeki hareketlerini analiz etmeye başladı. Bu analizler, bölgedeki olası depremlerin yerleri ve büyüklükleri hakkında detaylı bilgi sunmayı amaçlıyor.

Uzman görüşü

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, konuyla ilgili olarak,” Türkiye'nin yoğun nüfusunu etkileyen Marmara Bölgesi'nden deniz altı sismometreleriyle veri almak bizim için bir gurur kaynağı. Ülkemizde pek yaygın olmayan deniz çalışmaları ile sismik aktivite potansiyelini anlamaya yönelik titiz araştırmalar yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün Marmara Denizi tabanında 10 ay boyunca veri...

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün Marmara Denizi tabanında 10 ay boyunca veri kaydeden deniz dibi sismometrelerin verileri incelenerek, Marmara Bölgesi'ndeki olası depremlerin yerleri ve büyüklüklerine dair bilgi elde edilmesi hedefleniyor. Rasathane'den yapılan açıklamaya göre, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Japon bilim insanları ile yaptığı işbirliği kapsamında Marmara Denizi'nin tabanına yerleştirilen 8 deniz dibi sismometresi (OBS) ile 10 ay boyunca sismik veri topladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel (sağda) açıklamalarda bulundu.

Lübnan'da Zor Günler Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu Farkındalık Etkinliği Düzenledi Artvin'de Bina Çöktü TCG Karadeniz Ereğli İskenderun'da Gözler Önünde