Kocaeli'de Öğrenciler Elektrik Üretmek İçin Pedal Çeviriyor

Kocaeli'de bir ortaokulda uygulamaya konulan proje ile öğrenciler, teneffüslerde pedal çevirerek elektrik üretiyor.

Kocaeli'de Öğrenciler Elektrik Üretmek İçin Pedal Çeviriyor

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde, Şehit Emrah Sapa Ortaokulu’nda hayata geçirilen proje ile öğrenciler, teneffüs aralarında pedal çevirerek okul için elektrik üretiyorlar. Bu ilginç proje, öğrencilerin hem spor yapmalarına hem de enerji üretmelerine olanak sağlamaktadır.

Hep Birlikte Geleceğe Pedallıyoruz Projesi

Okulun bahçesine yerleştirilen 3 adet çift pedallı sabit bisiklet sayesinde öğrenciler, ders arasında enerjilerini atarak okul bahçesinin aydınlatmasına da katkıda bulunuyorlar. Bisikletlere monte edilen ölçüm cihazlarıyla, öğrenciler ürettikleri enerjiyi anlık olarak görebiliyorlar. Bu durum, çocukların daha fazla enerji üretmek için birbirleriyle yarışmasına vesile oluyor.

Projenin Amaçları

Başiskele Eğitim ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı ve proje direktörü Emin Öztürk, projeyi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi’nin Yerel Destek Programı'ndan hibe alarak gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Öztürk, öğrencilerin enerjilerini doğru yönlendirmek ve spor yapmalarını teşvik etmenin yanı sıra yenilenebilir enerji farkındalığı geliştirmeyi de hedeflediklerini ifade ediyor.

Öğrencilerin İlgi Duyduğu Proje

Öztürk, projenin başladığı yaklaşık bir ayda, bahçeye 3 çift bisiklet koyduklarını ve daha fazla öğrencinin ilgisini çekmek amacıyla bisikletleri otomobile benzer bir şekilde tasarladıklarını kaydediyor. Ayrıca, en çok enerji üreten sınıfa ödüller vererek öğrencileri bu konuda teşvik ettiklerini belirtiyor.

Gelecek Hedefleri

Öğrencilerin bisikletlere olan ilgisi büyük. Okul müdür yardımcısı Alper Fidan, çocukların bisiklet sürerken enerji verimliliği ve çevre bilinci konularında farkındalık kazandıklarını dile getiriyor. Ayrıca, ileride bisiklet sayısını artırmayı ve rüzgar türbini eklemeyi planladıklarını vurguluyor.

Öğrencilerin Görüşleri

Öğrenci Duru Akdeniz, bu proje sayesinde ders aralarında oyun gibi zaman geçirdiklerini belirterek, "Burada herkes sürmek istiyor, minik bir rekabet oluşturuyoruz," diyor. Diğer bir öğrenci Ahmet Baran Alaş ise hem spor yapmanın hem de enerji üretmenin keyifli olduğunu ifade ediyor.

Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki bir ortaokulun bahçesine yerleştirilen sabit bisikletleri...

Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki bir ortaokulun bahçesine yerleştirilen sabit bisikletleri teneffüslerde kullanan öğrenciler, enerjilerini atmanın yanı sıra okulun aydınlatma direkleri için elektrik üretiyor.

Belçika'da Yerel Seçim Heyecanı Ali Poyrazoğlu'nun 'Asi Kuş' Oyunu AKM'de Performans Sergiledi Kayseri'de Düğün Faciası Bakanlık tek tek ifşa etti!