Kuşluk namazı ne zaman kılınır, kerahat ne zaman?
Kerahat vakti, namaz kılınması mekruh olan vakitlere denir. Sabah namazı ile öğle namazı arasında eda edilen kuşluk namazı için iki kerahat vaktine dikkat etmek gerekir. Peki, kerahat vakti ne zaman? Kuşluk namazı kaç rekattır, nasıl kılınır, ne zaman kılınır? Duha namazı kerahat vakti ne zaman?
Kerahat vakitleri, üç tane olmak üzere bu vakitlerde namaz kılınması mekruhtur yani hoş görülmemiştir. Duha namazı olarak da bilinen kuşluk namazı ise nafile namazlardan biri olup sabah ve öğlen arasında eda edilir. Kuşluk namazı sırasında denk gelecek iki kerahat vaktini iyi bilmek ve o vakitte kılmamak gerekir. İşte kerahat vakitleri, kuşluk namazı kılınışı tarifi ve merak edilenler...
KERAHAT VAKTİ NEDİR?
Mekruh, tam olarak haram olmamakla birlikte dinen yapılmasını doğru bulunmadığı, terk edilmesi gereken davranışlardır. Haram sayılmadığı için mekruha günahı veya cezası yoktur. Tabii ki böylesi hareketleri terk etmek en doğrusu olacaktır.
Kerahat vakti ise içinde namaz kılınması mekruh sayılan vakitlere denir. Kerahat vaktinin bir tanesinde hiçbir şekilde namaz kılınmaz iken diğer bir kerahat vaktinde ise sadece namaz vakitleri dahilinde vakit namazı kılınıp nafile namazı mekruh kılınmıştır.
Farz olsun nafile olsun her türlü namazın kılınması mekruh olan kerahat vakitleri
1- Sabah Kerahatı: Güneş doğarken, güneşin doğmaya başlamasından itibaren yaklaşık 45 dakika geçinceye kadar olan süredir.
2- Öğle Kerahatı: Öğle ezanına 45 dakika kaldığında, güneş tam tepe noktasında iken.
3- Akşam Kerahatı: Güneş batarken, akşam ezanından 45 dakika öncesinden başlar, güneş batana kadar devam eder. Bu durumda sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.
Kısacası güneş doğarken, tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz.
"Resulullah (Sav) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasaklıyordu. Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gök yüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar." (Müslim)
Sadece nafile namaz kılmanın mekruh olan kerahat vakitleri
1- İmsak vaktinden güneş doğuncaya kadar sabah namazının sünnetinden başka nafile namaz kılınmaz.
2- İkindi ezanından sonra akşam vaktine kadar ikindi namazının sünnetinden başka nafile ve sünnet namaz kılınmaz.
Resulullah Efendimiz (Sav), bu vakitlerde kendi vaktin namazının dışında namaz kılmayı yasaklamıştır.
Dolayısıyla sabah namazını kerahat vaktinde kılan bir kimse yeniden kılmalıdır. Eğer o günün öğle vakti olmadan kaza ederse, sünnetiyle beraber kaza eder. Başka zamana kalırsa sadece farzını kaza eder.
KUŞLUK NAMAZI NEDİR?
Kuşluk namazı veya Duha namazı, sabah namazından sonra güneşin doğması ve bir mızrak boyu yükselmesinden sonra yani güneş doğduktan 45 dk sonra ve öğle namazından 45 dk önce olan süre aralığında kılınan nafile namazdır.
KUŞLUK NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Duha namazının vakti: Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.
Kuşluk namazı kaç rekattır?
2 rekat ile 8 rekat arasında kılınabilir.
Hazret-i Aişe -radıyallahü Anhâ-‘den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu; Kuşluk namazını ikişer ikişer dört rekat olarak kılar, (bazen) dilediğince de arttırırdı. (Müslim. Müsafirin, 78)
Kuşluk Namazı Nasıl Kılınır?
2 Rekat Kuşluk Namazının Kılınışı
1. Rekat
“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya” diye niyet ederiz
“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
Subhaneke’yi okuruz
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha okuruz
Kur’an’dan bir sure okuruz
Rüku’ya gideriz
Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
2. Rekat
Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha okuruz
Kur’an’dan bir sure okuruz
Rüku’ya gideriz
Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız