Kazakistan'da Nükleer Enerji Santrali için Referandum Sonuçlandı

Kazakistan halkının %71,12'si nükleer enerji santralinin kurulmasını destekledi.

Kazakistan'da Nükleer Enerji Santrali için Referandum Sonuçlandı

Kazakistan'da, ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşası için yapılan referandumda halkın büyük çoğunluğu olumlu yanıt verdi. 6 Ekim'de gerçekleştirilen referandumda, seçmenlerin %71,12'si 'evet' diyerek nükleer enerji santralinin kurulmasını destekledi.

Referandumun Detayları

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu, referandumun kesin sonuçlarını açıkladı. Toplam 10,323 sandığın kurulduğu süreçte, yurt dışındaki 59 temsilcilikte de oy kullanma işlemi gerçekleşti. Katılım oranı ise %63,66 oldu; bu da 12,284,487 kayıtlı seçmenden 7,820,204 kişinin sandık başına gittiği anlamına geliyor.

Sonuçlar ve Gelecek

Referandumda 5,561,937 seçmen 'evet' yanıtı verirken, 2,045,271 seçmen 'hayır' diyerek karşı çıktı. Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Nurlan Abdirov, %71,12 oranındaki olumlu cevabın referandumun geçerliliğini artırdığını açıkladı. Abdirov, ''Kesin sonuçların ilan edilmesiyle birlikte, bu karar hemen yürürlüğe girecek ve halkımız nükleer enerji santralinin inşa edilmesini istemektedir.'' dedi.

Uluslararası İzleme

Referandum, dört uluslararası kuruluş ve 30 farklı ülkeden toplam 177 yabancı gözlemci tarafından denetlendi. 200'den fazla yabancı medya mensubu da süreci takip etti.

Bafra’da Tarih Kokan Bir Müze Surlardan atlayan caninin arkasındaki kişi ortaya çıktı "Gençlerimizin dijital mecraların karanlık dehlizlerinde yitip gitmelerini izleyemeyiz" İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Ayşenur Halil İçin Protesto