Kahramanmaraş'ta deprem sonrası dağ yanmaya başladı! Göksun Büyükkızılcık köyünde...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesindeki Büyükkızılcık köyündeki dağ yanmaya başladı. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, iki büyük depremde açığa çıkan enerjinin yanardağ oluşturduğunu söyledi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde olan depremler 10 ilde etkili olurken büyük yıkımları da beraberinde getirdi. Depremlerde ortaya çıkan enerji ise doğayı da etkiledi. Kahramanmaraş'ta köylülerin 'Kuş Kayası' dediği dağ, adeta bir yanardağa dönüştü.

Bir vatandaş yaşananları kaydederek sosyal medya hesabından paylaştı ve bölge halkının konuyla ilgili endişelendiğini ifade etti.

Konunun araştırılmasını isteyen vatandaş, bulunduğu yerin Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Büyükkızılcık köyü olduğunu anlatarak, "Kuş Kayası dediğimiz dağ, yanardağ gibi yanıyor. Bunu uzmanlara, yetkililere ulaştırır mısınız? Korkuyor halk ne olduğunu bilmiyor. Şu anda kocaman dağ yanıyor. Eskiden hiçbir şekilde böyle bir şey yoktu normal dağ. Önce şu alttaki siyah yerden bir petrol gibi, lav mı petrol mü çok değişik şeyler oluyor burada" diye belirtti.

Kahramanmaraş'ta deprem sonrası dağ yanmaya başladı! Göksun Büyükkızılcık köyünde... - Resim : 1

AHMET ERCAN: YANARDAĞ OLUŞTU
Prof. Dr. Övün Ahmet Ercan, Twitter hesabından konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.

Ortaya çıkan enerjiden dolayı bir yanardağ oluştuğunu ifade eden Ercan, "M7,9'luk depremde çıkan güre (enerji) 1 megaton (1 milyon ton) TNT'ye eşdeğer (500 atom bombası) olması nedeniyle 41 km derinde taşbulamacını (mağmayı) devindirip Kahramanmaraş'ta oluşturduğu kırıktan 2000 C'de kızgın, akışkan karataş (bazalt) püskürterek yanardağ oluşturmuştur." dedi.

"Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu" diyen Ercan, "Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası dağında depremle oluşan derin yarıntıdan çıkan bılkı(lav), kül, su buharı, dağdaki karı eritip, çamurların birlikte kızgın bir akışkan olarak dağın eteğine 40-60 km/saat hızla akmıştır. Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu. Buna 'yanardağ laharı' denir." ifadelerini kullandı.

deprem
Orhan Aydın'ın acı günü! Rönesans Rezidans'tan yaşam belirtisi sesleri MASAK'tan bankalara 'maaş ödemesi' talimatı: Karar Resmi Gazete'de yayımlandı! En son ne zaman, nerede, kaç şiddetinde deprem oldu?