Kahramanmaraş depremleri harekete geçirdi! İBB İstanbul'da 'Hızlı Tarama' işlemlerine başladı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) depreme ilişkin Hızlı Tarama testini hayat geçirdi. Bakırköy’de 40 yıllık bir dairede testin nasıl yapıldığı, düzenlenen basın toplantısıyla uygulamalı olarak gösterildi.
Zuharatbaba mahallesinde bulunan Gül Apartmanı’nın zemin katında gerçekletirilen işlemde, kolonlar üzerinde ölçüm yapıldı. Kolon genişlikleri ve yükseklikleri metreyle ölçülürlen, derinlikleri makinalarla test edildi. 2019 yılında başlatılan sistem, Kahramanmaraş depremlerinin ardından gelen yoğun taleple birlikte birlikte hız kazandı.
107 BİN BİNADAN 29 BİNİ İZİN VERDİ
İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, uygulamanın ardından gerçekleşen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tut, "Başkanımız göreve geldikten sonra başlatılmış bir projedir bu. Hızlı Tarama Yöntemi ile bina incelenmesi 3 yılı aşkın süredir devam ediyor. Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip incelenmesini istedik ancak bugüne kadar 29 bin bina, binalarının incelenmesi için bizlere izin verdi” dedi.
10 KAT ÜZERİNDE BİNALARA UYGULANAMIYOR
Tut, "Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz. Yaşamış olduğumuz bu acı depremlerden sonra çok fazla hassasiyet oluştu. Bu başvuruları biz başvuru sırasına göre değerlerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz. Ancak bu yöntem 10 kat üzeri binalar için uygulanamıyor. Bu çalışma kapsamında değerlendirilemiyor. 2000 sonrası yapılar başvuramıyordu. Bu noktada da çok fazla başvuru aldık. Bu hafta itibariyle bu başvuruları değerlendirmeye alacağız. Başvuru yapılabilir ancak bildiğiniz gibi 2000 yılı öncesi yapılar bizim kırılgan yapı stoğumuzu oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
“DEPREMDEN ÖNCE 2 ŞUBAT’TA BİNALARI ZİYARET ETMİŞTİK”
Özlem Tut, “Birkaç aydır yoğun şekilde devam ediyordu çalışmalarımız. Depremden 3-4 gün önce binaları ziyaret etmiştik. 2 Şubat’ta binalara gittik. İlçe belediyelerde ortak toplantılar düzenlemiştik” dedi.
“JAPONYA DA İTALYA DA BU TESTİ KULLANIYOR”
Gazetecilerin “Testin güvenilirliği nedir?” sorusuna Tut, “İstanbul Teknik Üniversitesi’nin akademisyenleri tarafından geliştirilmiş bir test. Japonya’da İtalya’da bu testi kullanıyor” diye cevap verdi.
“BİZ DE HER HANE GİBİ TEDİRGİNİZ”
Uygulama yapılan dairenin sahibi, “Buranın deprem bölgesi olduğunu biliyoruz. Özellikle bu kıyı şeridinin. Bakırköy, Florya, Yeşilköy… Buralardaki binalar riskli. 40 yoldan beri Bakırköy’de ikamet eden biri olarak biz de her hane gibi tedirginiz. Dolayısıyla bir test yaptıralım istedik. Sonrasında da zaten gerekli aksiyonu alacağız. Binamız 40 yıllık” diye konuştu.
“FAHİŞ FİYAT ARTIŞI DEVAM EDERSE ŞEHİR DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNECEĞİZ”
Kahramanmaraş depremleri sonrası hızlı tarama için İBB’ye başvuran daire sahibi, “Başvuru yapınca hemen dönüş yaptılar. Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu bu çalışmaya güveniyorum. Kira fiyatları çok yüksek. 4 milyonluk evler 8 milyon olmuş durumda. Eğer İstanbul’da ev ve kira fiyatları fahiş şekilde artmaya devam ederse şehir değiştirmeyi düşüneceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: haberet.com
EYT ne zaman yasalaşacak? Yeni Adıyaman nereye yapılacak? KKTC'den gelen 'Melekler Takımı'ndan geriye acı hikayeleri kaldı! Ağaoğlu çürük binalar sözleri ile yeniden gündem oldu