İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar

İstanbul'da artan İETT otobüsü kaza ve arızalarına, metrobüslerdeki aksaklıklar da eklendi. 'Uyumayan Şehir' olarak anılan İstanbul'da 800 hattın sadece 9 tanesi gece çalışarak milyonlarca kişiye eziyet yaşatmaya devam ediyor. Okul ve iş için yola çıkanların kabusu olan İstanbul ulaşımında tepkiler her geçen gün büyüyor. Seyir ya da park halinde fark etmeksizin yanan otobüsler, gelmeyen metrobüsler ve her an kaza yapabile sürücüler... İstanbulluların bitmeyen çilesi; Ulaşım!

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar
  • İstanbul'da ulaşım sorunu her geçen gün artıyor, 16 milyon insanın çilesi de bitmiyor.
  • Avrupa ve Asya kıtaları arasındaki 52 kilometrelik mesafede 1 milyon kişiyi taşıyan metrobüslerin mevcut kapasitesi yetersiz kalırken, buna araç arızaları ve kazalar da eklendiğinde İstanbullular için metrobüsle ulaşım çekilmez bir hal alıyor.

İstanbul'daki ulaşım sorunu 3 madde halinde ele alındı.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 1

1- METROBÜS KABUSU

  • Kalabalık nedeniyle üst geçitlerden durağa ulaşmakta güçlük çeken yolcular, dolu gelen araçlara binemedikleri için de uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Tüm bunlar yolculuk konforunun düşmesine neden oluyor.
  • Günlük ortalama 1 milyon yolcunun kullandığı metrobüsün mevcut kapasitesi, megakentin 16 milyona yaklaşan nüfusunun ulaşım yükünü artık taşıyamıyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 2

  • Bir de buna araçlarda meydana gelen arızalar ve kazalar da eklendiğinde İstanbullular için metrobüsle ulaşım çekilmez bir hal alıyor.
  • Arıza veya kaza metrobüs yolunda uzun araç kuyruklarına neden olurken, seferlerde yaşanan aksamalar da duraklardaki yolcu yoğunluğunu artırıyor. Araçtan inmek ve durak dışı arıza veya kaza durumunda da en yakın durağa yürümek zorunda kalan vatandaşlar, sıklıkla meydana gelen bu duruma tepkili.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 3

İZDİHAM VE ARIZA

  • Mardin'den gelen üniversite öğrencisi Ahmet Baran Gümüş, her gün okuluna gitmek için metrobüse bindiğini söyleyerek, "Sabah oluşan izdihamdan dolayı genellikle derse geç kalıyorum. Bu sorun çözülürse hem biz hem de İstanbul'daki tüm öğrenciler rahatlamış olur. Sabahki izdihamdan biraz rahatsızız." diye konuştu.
  • Lala Hasanova ise her gün Yenibosna'dan Cevizlibağ'a yolculuk yaptığı metrobüsün çok kalabalık olduğunu söyledi.
  • Arızalardan da şikayetçi olan Hasanova, "Bir duraktan diğerine giderken arıza oluyor. Sonra iniyoruz. Diğer durağa kadar yürümek zorunda kalıyoruz. Oradan binip yine devam ediyoruz. Hatta bir seferinde vize sınavına geç kalmıştım." ifadelerini kullandı.
  • Şermin Mutlu, metrobüsün çok güzel bir ulaşım aracı olduğunu, böyle bir şehirde kalabalık olmasının normal olduğunu kaydederek, "Herhangi bir sıkıntı yok ama çok fazla bakımsız, yenilenmesi gerekiyor. Otobüsler dökülüyor." dedi.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 4

2- "UYUMAYAN ŞEHRİN" GECE SIKINTISI

  • İstanbullular, yaşamın 24 saat devam ettiği şehirlerden biri olarak nitelendirilen kentte gece saatlerinde toplu taşımayla ulaşım sağlamada zorluk çekerken, her gece kesintisiz hizmet veren metrobüs ile 9 İETT hattı ve sadece hafta sonu gece seferi uygulanan 7 metro hattı megakent için yetersiz kalıyor.
  • İstanbul, coğrafi konumu, yerleşme alanının yoğunluğu, nüfusu, tarihi dokusu, sosyal, kültürel ve ticari faaliyetlerin çeşitliliği gibi çok sayıdaki özelliğiyle dünyanın başta gelen metropollerinden biri.
  • Hareketliliğin 7 gün 24 saat devam etmesi dolayısıyla "uyumayan şehir" olarak tanımlanan kentler arasında yer alan İstanbul'da ulaşımda kesintisiz hizmet en önemli ihtiyaçların başında geliyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 5

İETT'NİN 800 HATTINDAN SADECE 9'U GECE ÇALIŞIYOR

  • Kentin toplu ulaşım ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan İETT'nin 800 hattından sadece 9'u gece hattında hizmet veriyor.
  • 25G Sarıyer-Taksim, 40 Rumeli Feneri/Garipçe-Taksim, 11ÜS Sultanbeyli-Üsküdar, 19S Yenidoğan/Sarıgazi-Kadıköy, 15F Beykoz-Kadıköy, 130A Deniz Harp Okulu-Kadıköy, E-10 Sabiha Gökçen Havalimanı/Kurtköy-Kadıköy, H-2 Mecidiyeköy-İstanbul Havalimanı, H-6 Yunus Emre Mahallesi-İstanbul Havalimanı hatlarında gece yarısından sabahın ilk saatlerine kadar seferler sürüyor.
  • Metro İstanbul'un işlettiği M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı, M1B Yenikapı-Kirazlı, M2 Yenikapı-Hacıosman, M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı, M5 Üsküdar-Çekmeköy, M6 Levent-Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü ve M7 Yıldız-Mahmutbey metro hatlarında, cumayı cumartesiye ve cumartesiyi pazara bağlayan gecelerde "gece metrosu" hizmeti veriliyor.
  • Buna göre, cuma günü 06.00 ile pazar günü 00.00 saatleri arasında kesintisiz 66 saatlik sefer gerçekleştiriliyor. M3 Bağcılar/Kirazlı-Kayaşehir Merkez, M8 Bostancı-Dudullu-Parseller, M9 Bahariye-Olimpiyat ve M11 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hatlarında gece seferleri yapılmıyor.
  • Otobüs ve metroda gece sefer tarifesinin uygulandığı 00.30-05.30 saatleri arasında yolculardan çift geçiş ücreti tahsil edilirken, gece metrosu hatları İETT tarafından işletilen gece otobüs sistemi içerisindeki metrobüs ve otobüs hatları ile entegrasyon sağlıyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 6

MARMARAY'DA HAFTA SONU 01.20'YE KADAR İLAVE SEFER

  • Marmaray, Halkalı yönüne 06.05-22.50, Gebze yönüne 05.58-22.58 saatleri arasında 15, Ataköy-Pendik arasında ise 8 dakika aralıklarla sefer düzenliyor.
  • Saat 21.00'den sonra Pendik'ten kalkış yapan trenlerin seferleri Zeytinburnu'nda, Gebze'den kalkanların ise Halkalı'da sona eriyor.
  • Ayrıca, hafta sonu (cuma-cumartesi) 30 dakika aralıklarla 01.20'ye kadar ilave seferler yapılıyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 7

3- İETT ARIZA VE KAZALARI İSYAN ETTİRDİ

  • İstanbul'da her geçen gün artan İETT otobüslerinin sefer iptalleri, gecikmeleri ve arızaları vatandaşları bıktırdı.
  • Yol kenarında arızalı, yolcuların ittiği, kaza yapan ve yanan araç görüntüleriyle sürekli gündeme gelen otobüsler konusunda, yolcuların penceresinden çözüm önerileri aktarıldı.
  • Türkiye'nin ekonomik, kültürel, eğitim ve sosyal yönlerden merkezi konumunundaki İstanbul'da toplu ulaşımda hızlı, rahat, eksiksiz ve güvenli bir yolculuk gerçekleştirilememesi, yaşamsal faaliyetleri olumsuz etkiliyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 8

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) tarafından işletilen otobüs, vapur, tramvay, metro ve metrobüs gibi toplu ulaşım araçlarının şehrin ihtiyaçlarına yetersiz kalması vatandaşların çilesine çile katıyor.
  • Toplu ulaşımın bel kemiği olan otobüslerin bir türlü önüne geçilemeyen sefer iptalleri ve arıza sayıları İstanbulluları mağdur ediyor.
  • Neredeyse her gün arızalanıp yollarda kalan ve yolcusunu indirmek zorunda olan otobüsler, sorunu daha da derinleştiriyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 9

  • Otobüs arızalarındaki artışlar, İBB Meclis toplantılarında da zaman zaman "Araç bakımlarının yetersiz yapıldığı" iddiasıyla tartışılıyor.
  • İBB'nin kendi raporlarında da otobüs arızalarında meydana gelen artışlar görülüyor. İBB Denetim Komisyonu tarafından hazırlanan "2022 Yılı Denetim Raporu"nda, otobüslerin arıza sayısının 2021'e göre bir yılda yüzde 56,77 artması, gelecek yıllarda daha da artacağına işaret ediyor.
  • Sabah ve akşam trafiğinin zirve saatlerinde konut ile iş yeri arasında 2 saatin üzerine çıkan gidiş-dönüşü kapsayan ulaşım süreleri, insanların zamanının çoğunu kalabalık otobüslerde geçirmelerine ve böylece strese girmelerine neden oluyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 10

DURAKLARDAKİ YOLCU BİLGİLENDİRME SİSTEMİ AKSIYOR

  • Cep telefonlarındaki mobil uygulamanın ve otobüs duraklarında yolcu bilgilendirme tabelalarının düzgün çalışmaması nedeniyle sefer iptallerinden ve arızalardan haberdar olamayan yolcuların duraklardaki bekleme süreleri artıyor.
  • İETT'nin sosyal medya hesabına, sefer iptalleri, gelmeyen ve kalabalık otobüsler ile mobil uygulamanın çalışmaması konuları başta olmak üzere birçok şikayet geliyor.
  • İETT Destek hesabından ise "şikayet numarasıyla başvurunun kaydedildiği", "mobil uygulamanın geliştirme ve güncelleme çalışmalarının devam ettiği" yönünde bazı cevaplar veriliyor.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 11

"İKİ SAAT BEKLEDİM OTOBÜS GELMEDİ"

  • Toplu ulaşımı kullanan vatandaşlar, toplu ulaşımdaki eksiklikleri ve çözüm önerini anlattı.
  • Şoförlük mesleğinden emekli İbrahim Halil Kahya, eskiden toplu ulaşımda bu kadar sorun yaşamadıklarını, bu dönemde birçok sorunla karşılaştıklarını, insanların bu durumdan muzdarip olduğunu söyledi.
  • Otobüs duraklarının ve üst geçitlerin bakımsızlıktan dolayı kötü durumda olduğunu, duraklardaki dijital yolcu bilgilendirme tabelalarının çalışmadığını belirten Kahya, "Durakta 1 saat, 1,5 saat otobüs bekliyorsunuz. Ben şimdi Küçükçekmece Vergi Dairesi'nden Cevizlibağ'a gelmem gerekiyordu, otobüs bulamadım. İki saat bekledim, otobüs gelmedi, taksiyle gelmek zorunda kaldım. Zamanın kıymetli olmasından dolayı oraya varmam gerekiyordu, otobüs bekle bekle gelmedi. Zaman gittikten sonra olayın bir ehemmiyeti yok." dedi.

İstanbulluların İETT ve metrobüsle başı dertte! Kaza yapan, arıza veren ve gelmeyen araçlar - Resim : 12

AYM'den Taksim'de 1 Mayıs kararı MHP'de yerel seçim hareketliliği! Aday adaylığı başvuruları bugün sona eriyor Karayılan'ın korumalığını yapan terörist etkisiz hale getirildi Kara yolunda deve kuşu paniği