İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 45 zam geliyor! Tam ve öğrenci akbil ne kadar olacak? Aylık akbil kaç para oluyor?

İstanbul'da her gün İETT otobüsü ve metrobüslerde yaşanan arızalar vatandaşları çileden çıkarırken şimdi de zam haberleri kara kara düşündürüyor. Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı, yarın zam gündemi ile yapılacak. Bakanlık ve İBB’nin yüzde 45 üstü zam yapılması konusunda anlaştığı iddia edildi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan toplantıda yüzde 57 zam kabul edilmemişti.

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 45 zam geliyor! Tam ve öğrenci akbil ne kadar olacak? Aylık akbil kaç para oluyor?

Göreve geldiğinden beri hizmetten çok tartışmaların odağında yer alan tatilleriyle gezmeleriyle gazete haberlerini süsleyen Ekrem İmamoğlu İstanbul'a can çekiştiriyor. CHP Genel Başkanlığı koltuğunun peşinde düşen İmamoğlu adete megakenti unutmuş ve kaderine terk etmiş durumda.

4 yıldır İETT'deki arıza ve kaza çilesi bitmek bilmedi. Sorumsuz yöneticiler ile bakımsızlığa terk edilen otobüsler vatandaşa işkence oldu.

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 45 zam geliyor! Tam ve öğrenci akbil ne kadar olacak? Aylık akbil kaç para oluyor? - Resim : 1

 ZAM KAPIDA

İstanbul’da da UKOME 27 Temmuz’da toplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yüzde 57, taksiciler yüzde 100, zam talep ederken, Ulaştırma Bakanlığı, iki teklifi de fazla buldu ve yüzde 40 zam yapılması gerektiğini belirtti.

YÜZDE 45 VE ÜSTÜ ZAM BEKLENİYOR

Yarın saat 11.00’de UKOME olağanüstü olarak toplanıyor ve yüzde 45'lik zam bekleniyor.

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 45 zam geliyor! Tam ve öğrenci akbil ne kadar olacak? Aylık akbil kaç para oluyor? - Resim : 2

TAM BİLET 14.35 TL'YE YÜKSELECEK

Eğer yüzde 45’lik zam kabul edilirse, aylık abonman 777 TL’den 1126 TL’ye öğrenci abonmanı 140 TL’den 203 TL’ye, tam bilet 9,90’dan 14,35 TL’ye öğrenci bileti 4,83 TL’den 7 TL’ye, taksi indi-bindi 40 TL’den, 58 TL olacak.

NEREDEN NEREYE

İBB’deki CHP yönetimi öncesinde 2019 yılında tam bilet ücreti 2,60 TL, öğrenci bileti 1,25 TL idi.

Böylelikle 4 yılda tam bilete % 550, öğrenci biletine % 560 oranında zam yapılmış olacak.

CHP döneminde ulaşıma yüzde 600'lere yaklaşan oranlardaki zam İstanbulluların tepkisini çekerken, CHP’nin 31 Mart 2019’daki yerel seçim sürecindeki toplu taşıma vaatleri yeniden gündeme geldi.

HANİ ÖĞRENCİLERE BEDAVA OLACAKTI?

CHP’nin resmi Youtube hesabı üzerinden 19 Mart 2019 tarihinde paylaşılan vaat videosunda, “CHP’nin bütün belediyelerinde öğrenciler için toplu taşıma ücretsiz olacak” denilmişti. 

“Mart’ın sonu bahar” sloganıyla yapılan paylaşımın üzerinden geçen 4 yılda İstanbul’da öğrenciler için toplu taşıma ücretleri 1,25 TL’den 7 TL’ye yükselecek. Öğrenci akbilindeki zam oranı %560 olarak kayıtlara geçecek.

HANİ ULAŞIM UCUZLAYACAKTI?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “İstanbul’da ulaşım ücretlerini sembolik değerlere düşüreceğiz. Ulaşım kesinlikle ucuzlayacak. Ulaşım böyle bir kentte kâr edilecek bir alan değildir. Gerekirse kâr etmezsiniz.” ifadelerini kullanarak oy avcılığı yapmıştı.

Bu sözleri sarf eden CHP’li İmamoğlu, göreve geldikten sonra toplu taşıma ücretlerine 8 defa zam yaparak fiyatları %550 oranda artırdı. 

CEVAPLAYAMADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz aylarda düzenlediği basın toplantısında, vaatleriyle çelişkili olarak uyguladığı toplu ulaşım zamları hakkındaki soruya cevap veremedi.

Basın toplantısında bir gazetecinin yönelttiği, “CHP’nin 2019 seçimlerinden önce yayınladığı programda bütün CHP’li belediyelerde ulaşımın öğrencilere ücretsiz olacağı söyleniyordu. Sizin de seçim vaatleriniz arasında İstanbullu’nun ulaşıma harcadığı paranın azaltılması var. Ancak 2022’nin başından bu yana ulaşıma %80’in üzerinde zam yapıldı. Ulaşıma dair verdiğiniz vaatleri yerine getirmeyi planlıyor musunuz?” sorusuna İmamoğlu'nun karşılığı şöyle oldu:

"Hanımefendi basın mensubumuzu ulaşımla ilgili başka bir platformda ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Şu anda farklı bir konuyu konuşuyoruz.”

CHP'den MYK toplantısı sonrası ilk açıklama! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Akbelen tepkisi! Ali Erbaş "Günaydın Demeyin" ifadesini kullandı mı? Özgür Demirtaş içindeki Buket Aydın hazımsızlığı yüzünden yine rezil oldu