İstanbul'a özel deprem yasasında detaylar netleşti: Yıkım için her an kapınızı çalabilirler
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrası İstanbul'a özel deprem yasası oluşturuldu. Oluşturulan deprem yasasının detayları da netleşti. Bakan Mehmet Özhaseki, yasa için Meclis'in açılmasının beklenmeyeceğini 1-2 ay içerisinde olağanüstü toplanacağını belirtmişti. Yeni deprem yasasının taslağına göre İstanbullular, kapılarında ansızın bakanlık yetkilileriyle karşılaşabilecek.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrası İstanbul'da denetimler sıklaştı. Bu kapsamda İstanbul'a özel oluşturulan deprem yasasında detaylar da netleşti. Netleşen yasaya göre, binaların altında dükkan ve işyeri açılmasıyla ilgili düzenleme yapılacak. Muayene koşullarını sağlamayan binalarda oturanları ise iki ihtimal bekliyor. İşte detaylar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da beklenen deprem riskini "7 büyüklüğündeki bir depremde 600 bin daire yerle yeksan olur, İstanbul koca bir hapishaneye döner” sözleriyle duyurmuştu. Bu açıklamaların ardından riskli yapı stoku için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'a özel deprem yasasının taslak çalışmasını hazırladı.
ÖNCELİK YAPI DENETİMİNE VERİLECEK
1-2 ay içerisinde Meclis'e sunulması beklenen İstanbul'a özel deprem yasasının ayrıntıları ortaya çıktı. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; İstanbul'daki denetimlerde eksik ve yanlışlıklar tespit edildi. Bu nedenle önümüzdeki dönemde öncelik yapı denetimine verilecek. Mevzuattaki yapı denetimi tarifinden çok uygulamalar üzerine yoğunlaşılacak.
İZİNLİ YA DA İZİNSİZ DENETİMLER YAPILACAK
Bakanlık denetimlerini sıklaştırılacak. Gerektirdiği hallerde mülk sahiplerinden izinli ya da izinsiz olarak denetim yapılmasına olanak sağlanacak.
DÜKKAN VE İŞ YERLERİ İNCELENECEK
Çok sayıda yapının kolonlarının kesik ve duvarlarının da yıkılmış olması afet riskini büyütüyor. Bu nedenle de binaların altında dükkan ve iş yerlerinin açılmasına da düzenleme getirilecek.
MUAYENE ŞARTLARINI SAĞLAMAYAN YAPILAR İÇİN 2 SEÇENEK MEVCUT
Binaların periyodik muayenesine yönelik mevzuat hazırlanacak. Bu kapsamda yapı denetime tabi yapıların 5 yıl içerisinde, yapı denetime tabi olmayan yapıların 2 yıl içerisinde periyodik muayenesi yapılacak. Muayene şartlarını sağlamayan yapılar güçlendirilecek veya yıkılacak.
İNŞAATLARA İZİN VERİLMEYECEK
Sıvılaşma riskine karşın sağlam zeminlerde yapılacak inşaatlarda mikro bölgeleme çalışmalarına ağırlık verilecek. Zemin taşıma gücü zayıf olan bölgelerde zemin iyileştirme çalışması yapılmadan inşaatlara izin verilmeyecek.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DE ALINACAK
İstanbul’da olası bir deprem karşısında ulusal güvenliğin de riske girmemesi için özellikle kolluk kuvvetleri ile silahlı kuvvetlerin kullanımındaki ve kullanımına sunulacak bölgelerdeki yapılaşma için mevzuatta düzenlemeye gidilecek.