İstanbul Kağıthane'de 3 büyüklüğünde deprem! Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Haberet'e değerlendirdi: Asıl tehlikeli olanlar bu faylar
İstanbul Kağıthane'de gece saatlerinde 3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem anında vatandaşlar bir ses duyduklarını sosyal medyaya yazdı. Ayrıca İstanbul Boğazı'ndaki savaş gemisi üzerinden de komplo teorileri üretiliyor. Peki bu deprem, ne anlama geliyor? Komplo teorileri ve sesler gerçek mi? Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Haberet'e değerlendirdi...
KAĞITHANE'DEKİ DEPREM BEKLENEN BİR DEPREM Mİ?
"Kamuoyunun bildiği kadarıyla Kağıthane'de böyle bir fay hattı yok. Böyle bir depremin olması sürpriz mi yoksa beklenen depremler arasında mı?" sorusuna Prof. Dr. Şener Üşümezsoy "Geçen sene de Sultanbeyli ilçesinde böyle bir deprem olmuştu. Aslında bu Marmara Denizi'nin içinden kuzeye doğru giden fay hatları var. Bir omurgayı düşün; ana fay hattı omurga Yalova-Çınarcık fay hattı. Oradan hem kuzeye hem güneye giden kaburgalar var. İkinci kollar gibi.
Mesela Kartal'da Tuzla'da Kağıthane'de olan. Bunlar ikincil kollardır. Bu gösteriyor ki; Adalar fayında deprem olacak İstanbul yıkılacak tezini çürütüyor. Bu tip depremlerin hepsini Adalar fayının hesabına yazıp 'Adalar fayı hareketlenecek' diyorlardı. Tersine ise ana hatta bir fay olmadığı bu 17 Ağustos'ta kırılan Yalova-Çınarcık fayının kollarında kuzeye giden kollarında stres yarattığını gösteriyor.
Kuzeyde ve güneyde birer blok var fay hattı boyunca ters yönde hareket ediyorlar. Ana hat da kırılıyor ama kuzeydeki fay hattı içinde ters yönde hareket eden kesimler içinde enerji yüklemiş oluyor. Karadeniz'e kadar çıkan hatlar da var." yanıtını verdi.
"BU HATTA 4-5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"
Üşümezsoy ayrıca "Bu hatlar içinde 4-5 büyüklüğünde deprem olabilir. Yakın olduğu için de insanları korkutur. 5'ler 5.5'lar. Asıl riskli olan faylar, bu tip gizli ve küçük faylar. Kendi etki alanı yakın. Şehir içinden geçtiği için." ifadelerini de ekledi.
Komplo teorisyenlerinin İstanbul Boğazı'ndaki ABD savaş gemisiyle ilişkilendirdikleri deprem için Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un cevabı ise tek kelime oldu: Anlamsız.
Bölgedeki vatandaşların duydukları sesle ilgili ise Üşümezsoy, daha önceleri depremin merkez üssünün civarındaki taş ocaklarından dolayı patlama seslerinin duyulduğunu hatta sismografların da sarsıntıları deprem olarak kaydettiklerini belirtip şöyle konuştu "Daha evvelden Cebeciköy ve çevresinde taş ocakları vardı. O bizi yanıltırdı.
Dinamitler patladığı zaman 3'lük depremler olurdu. Bu jeolojik faylardan değil, taş ocaklarının patlatılmasından dolayı sismogramları harekete geçiren bir olaydı."