İstanbul Boğazı'nda tanker yoğunluğu

İstanbul Boğazı'nda, Türk denizcilik otoritelerinin tankerlerden istediği ek bir belge nedeniyle geçişler durdu. Geçiş için bekleyen tankerlerin sayısı 20'ye yükseldi. 

İstanbul Boğazı'nda tanker yoğunluğu

İstanbul Boğazı'ndan geçmek için Karadeniz'de bekleyen petrol tankerlerinin sayısı bugün, dün akşama kıyasla 1 artarak 20'ye yükseldi. Günde ortalama 2.5 ila 3 milyon varil petrolün taşındığı boğazlardan tankerlerin geçişi, Batılı ülkelerin Rus petrolüne başlattığı yaptırımların ardından Türk denizcilik otoritelerinin tankerlerden istediği ek bir belge nedeniyle durdu.

Türkiye, tankerlerin geçiş esnasında kaza yapmaları halinde devreye alınacak mali mesuliyet sigortasının her türlü durumda geçerli olduğunu gösteren bir belgeyi sigorta şirketlerinden istiyor. Ancak yaptırımlar kapsamında Rus petrolü taşıyan veya taşıma ihtimali olan tankerleri sigortalamaları yasak olan sigorta şirketlerinden bazıları sigortanın geçerli olduğunu belirtiyor fakat, Türk makamların istediği geçerlilik teyit belgesini vermiyorlar.

"RUTİN BİR UYGULAMA"

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü dün yaptığı açıklamada boğazlardan geçen gemilerin kazaya uğraması halinde oluşacak hasarın tazmin yükümlülüğünü karşılayacak sigorta uygulamasının 2002 yılından bu yana devrede olduğunu belirtti ve sigorta şirketlerinden poliçenin geçerli olduğunu gösteren belge talep edilmesini rutin bir uygulama olarak niteledi. Sorunun giderilmesi için taraflar arasındaki iletişim devam ediyor. Denizcilik acentesi Tribeca'nın veilerine göre Çanakkale Boğazı'ndan geçiş için bekleyen tankerlerin sayısı değişmedi.

İşte 'kimden talimat aldın?' sorusunun cevabı Gaz merkezi olasılığı ele alındı "Bizimle alakası yok" Lodos ve yağmur geliyor