İsrail- Filistin savaşına dair Cuma Obuz'dan önemli açıklamalar: Asıl amaç Gazze açıklarında bulunan doğal gaz

7 Ekim'de başlayan İsrail- Filistin savaşı devam ederken Gazze'de insani şartlar giderek daha da ağırlaşıyor. Haberet Youtube kanalında açıklamalarda bulunan Haberet Yazı İşler Müdürü Cuma Obuz "Neden şimdi ve bu kadar büyük çaplı bir hadise meydana geldi. Ben bunu iki nedene bağlıyorum. Birincisi Netanyahu yönetiminin olağanüstü hükümet kurarak kendi egemenliğini garanti altına almak istemesi. İkincisi ise bölgede yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları." dedi.

Hamas güçlerinin 7 Ekim günü İsrail'e karşı başlattığı operasyon sonrasında bölgede kaos ortamı oluştu.

Yıllardır alışılagelmiş savaşta dikkat çeken unsur ise bu kez Filistin'in, İsrail'e karşı bir operasyon başlatması oldu.

Aksa Tufanı operasyonu başlatan Hamas güçleri karşısında bir süre sessizliğini koruyan İsrail, çok geçmeden savaş ilan etti.

Gazze Şeridi'nde günlerdir çatışmalar yaşanırken, binlerce kişi can verdi.

Savaşta çoğunlukla sivillerin, kadın ve çocukların öldüğü belirtilirken Gazze'de insani şartlar giderek daha da ağırlaşıyor. 

Haberet Youtube kanalında 'İlknur Yılmaz ile Canlı Gündem' programında İsrail- Filistin savaşına dair açıklamalarda bulunan Haberet Yazı İşler Müdürü Cuma Obuz "İsrail'in asıl amacı Gazze açıklarında bulunan doğal gaz" dedi.

Cuma Obuz'un açıklamaları şöyle;

"Bölgedeki mesele sadece din savaşı değil ekonomik meselelerde söz konusu. Buradan şunu paylaşmak istiyorum 1998-2000 yılları arasında Gazze kıta sahanlığında doğal gaz bulundu. Bu doğal gazın kullanımı için Mısır, İsrail ve Filistin bir araya geldiler. Ve o günden beri yaklaşık 20-25 yıldır herhangi bir yol kat edemediler. Çünkü İsrail bu doğal gazın Gazze'ye verilmesini istemiyor. Bununla da kalmıyor birçok şartlar koyuyor. O doğal gazdan kendisinin de faydalanmasını istiyor ve Mısır’da faydalanacak diyor.

İsrail, Hamas'ın tüm silahlarını bırakmasını istiyor. İsrail'i meşru olarak tanımasını istiyor. Aynı zamanda 'biz nereye yerleştirirsek orada yaşayacaklar' diyor. Gazze'de çıkan doğal gazın Gazze'ye verilmesini istemiyor. Bu mantıkla doğal gazın önündeki süreci tıkıyor.

Bazen bakıyorsunuz Güney Kıbrıs'la bir oluyor Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'de paktlar kurmaya kalkışıyor. Yani sonuç olarak bölgede yani bizim de 'Mavi Vatan' dediğimiz Akdeniz'de Gazze kıta sahanlığı içerisinde çok ciddi bir doğal gaz rezervi var. Ve İsrail rezervi kullandırmak istemiyor Gazze'ye.

"HAMAS HÜKÜMET OLACAK"

Kullanırsa ne olacak? Hamas orada hükümet olacak. Hamas para kazanmaya başlayacak. Hamas bir savunma ve silah gücü olacak. Doğal olarak siyasi ve ekonomik gücü de olacak. Hamas zaten İsrail'de belli noktalara saldırılar düzenliyordu bu uzun zamandır devam ediyordu. Aynı şekilde İsrail Filistin'de operasyonlar yürütüyordu uzun zamandır. Neden şimdi ve bu kadar büyük çaplı bir hadise meydana geldi. Ben bunu iki nedene bağlıyorum. Birincisi Netanyahu yönetiminin olağanüstü hükümet kurarak kendi egemenliğini garanti altına almak istemesi. İkincisi ise bölgede yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları."

Kaynak: haberet.com

MSB duyurdu! TCG Gökova Libya açıklarında helikopter ile iniş kalkış ve dikey ikmal eğitimleri yaptı Bakan Fidan Lübnan'a gidiyor Bedensel engelli genç akülü arabasıyla kamyonun altında kaldı İlknur Yılmaz ile Canlı Gündem