İnternette peynir-ekmek gibi silah satılıyor
Ülkemizde son dönemlerde dikkat çeken asayiş olaylarının artışı ile birlikte vatandaşlar "Bu kişiler bu silahlara nasıl bu kadar kolay erişilebiliyor?" sorusu sormaya başladı. İnternetten silah almak beklenildiği üzere çok zor bir işlem değil artık. Belge kontrolü olmadan bir kaç tıklama yaparak kapınıza kadar istediğiniz silahı getirmek mümkün. Peki bu nasıl oluyor? Adli Bilişim Uzmanı ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.
Türkiye'de son dönemlerde bir türkü bitmek bilmeyen ve her geçen gün kayıtlara bir yenisinin daha eklendiği silahlı yaralanma-ölümlü vakalar artmaya devam ediyor.
Bireysel silahlanmanın artmasının en büyük sebeplerinden birinin yetkililerin yaptığı denetimlerin yetersiz kalması gösterilirken Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan teklifler ve önergeler bir bir reddediliyor.
Dün İstanbul Beyoğlu'nda bir katil, 5 yıl önce ayrıldığı eski sevgilisinin nişanlandığını öğrenince Erzincan'dan kalkıp otobüsle İstanbul'a kadar elini kolunu sallayarak getirdiği silahla genç kadını hayattan koparması bu konunun son örneği oldu.
Konu hakkında çalışmalar yürüten Adli Bilişim Uzmanı ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık şunları söyledi:
İNTERNET ÜZERİNDEN SİLAH ALMAK NASIL BU KADAR KOLAYLAŞTI?
İnternet üzerinden silah almak, çeşitli faktörler nedeniyle kolaylaşmış durumda. Dark Web ve Telegram anlık mesajlaşma uygulamaları gibi anonim platformların kullanımı, kripto paraların sağladığı izlenmesi zor ödeme yöntemleri ve bazı e-ticaret platformlarının yetersiz denetimleri, yasa dışı silah ticaretini teşvik ediyor. Bu platformlar, kullanıcıların kimliklerini gizleyerek yasa dışı faaliyetlerde bulunmalarına olanak tanıyor ve bu da silah alımını daha erişilebilir hale getiriyor.
"DENETLEYİCİ KURUMLAR TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMAKTA ZORLANIYOR"
Teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesi nedeniyle denetleyici kurumların bu duruma ayak uydurmakta zorlandığını ifade eden Kırık, "Yetkili mercilerin bu durumun önüne geçmesi için daha sıkı yasal düzenlemeler yapması ve uygulaması gerekiyor. İnternet üzerinden silah satışını kontrol eden yasalar yeterli değilse, denetimlerin etkinliği azalır. Ayrıca, uluslararası işbirliği eksikliği, sınır ötesi silah kaçakçılığını engellemede büyük bir engel teşkil ediyor.
Denetimlerin yetersiz olmasının birçok nedeni bulunuyor. Yasal düzenlemelerin eksikliği, uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımının yetersizliği, ve denetleyici kurumların teknolojik altyapılarının zayıf olması bu duruma katkıda bulunuyor. Bu faktörler bir araya gelerek, yasa dışı silah ticaretinin artmasına yol açıyor." dedi.
UCUZ ERİŞİM SUÇ ORANINI DA ARTIRIYOR
Silah ve ruhsat almanın pahalı ve zorlu olması, bazı bireyleri yasa dışı yollardan silah temin etmeye itiyor. Yasal yollardan silah almak, ruhsat maliyetleri ve sürecin karmaşıklığı nedeniyle oldukça masraflı olabilir. Bu durumda insanlar, daha kolay ve ucuz olan yasa dışı yollara yönelmeyi tercih edebilirler.
KARGO SİSTEMLERİNİ SUİSTİMAL EDEREK SAHTE BELGE KULLANIYORLAR
Silah kaçakçıları, kargo sistemlerini suistimal ederek veya sahte belgeler kullanarak silahları rahatça gönderebiliyor. Bu gönderimler, genellikle silahların parçalara ayrılarak veya başka ürünlerin içine gizlenerek yapılması şeklinde gerçekleşiyor. Bazı kaçakçılar, kendi lojistik ağlarını kurarak izlenmeyi daha da zorlaştırıyor.
Yasa dışı silah satışları yapan gruplara katılmak, genellikle referans gerektirir. Bu, grupların güvenliğini sağlamak ve yasal takipten kaçınmak için alınan bir önlemdir. Ancak, bazı platformlar veya satıcılar, anonim ve referans gerektirmeyen şekilde silah satışı yapabiliyor. Bu tür satışlar genellikle daha riskli olsa da, erişim daha kolay olabiliyor.
DENETİMLERİN ARTIRILMASI GEREKİYOR
Sorunun çözümü için hangi yolların izlenmesi gerektiği konusunda konuşan Kırık, "Bu sorunların çözümü için daha sıkı yasal düzenlemeler, teknolojik yatırımlar, uluslararası işbirliği ve kargo ile lojistik denetimlerinin artırılması gereklidir. İnternet üzerinden silah ticaretini kontrol altına almak, yerel ve uluslararası düzeyde kapsamlı ve entegre bir yaklaşımla mümkündür.
Denetleyici kurumların teknolojik altyapılarının güçlendirilmesi ve kargo şirketlerinin daha sıkı denetimler yapması, yasa dışı silah taşımacılığını engellemede önemli adımlar olacaktır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: haberet.com