İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay sürecini anlattı! Ne yedi? Uzay'da neler yaptı?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, TRT Haber Haber Koordinatörü Ahmet Görmez'in sorularını yanıtladı. Burada uzay sürecine dair açıklamalarda bulundu. Uzay'da ne yiyip içtiğini anlatan Gezeravcı, dünyaya dönüşünü de anlattı. Dünyaya döndüğünde ilk adımlarını nasıl attığını da anlatan Gezeravcı, "Kapsülden kendim inmek istedim, şaşırdılar." dedi.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay sürecini anlattı! Ne yedi? Uzay'da neler yaptı?
  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaya gitme süreci, uzaydaki çalışmalar ve Dünya'ya dönüşle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
  • Uzayda ne yiyip içtiğini anlatan Alper Gezeravcı, nasıl uyuduğuna dair açıklamalarda da bulundu.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay sürecini anlattı! Ne yedi? Uzay'da neler yaptı? - Resim : 1

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, TRT Haber Haber Koordinatörü Ahmet Görmez'in sorularını yanıtladı.

YOLCULUĞUN ERTELENMESİ

  • Uzaya yapılan yolculuğun ertelenmesi süreci hakkında konuşan Alper Gezeravcı, ekstra stres barındıran bir duygu içerisine girmediklerini ifade etti. 
  • Gezeravcı, şunları söyledi:
Ekstra bir stres barındıran bir duygu içine girmedik. Son dakika ertelemesi işin doğası. Herhangi bir yolculuğa çıkarken dahi son dakika teknik ertelenmesi gibi bir durum, normalleştirilmesi gerekiyor. Planladığımız tüm adımların yerine getirilmiş olması nedeniyle son derece mutluyuz. Moral, motivasyonumuz yüksek seviyedeydi. Son kolun içerisinden Dragon kapsülünün içine girerken farklı bir duygu ve heyecan içine girmedim. Minik kardeşlerimizle buluşacağımız, sorularını alacağımız anlar heyecan meselesi. Heyecan asıl şimdi başlıyor.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay sürecini anlattı! Ne yedi? Uzay'da neler yaptı? - Resim : 2

NE YEDİ NE İÇTİ?

  • Uzayda ne yediğini anlatan İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, "Suyu arındırılmış dana, tavuk, armut gibi pek çok yemek var. Tüketime hazır olan, emniyet şartlarında direkt yenebilir gıdalar var." dedi. 

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay sürecini anlattı! Ne yedi? Uzay'da neler yaptı? - Resim : 3

NASIL UYUDU?

  • Yerçekimsiz ortamda nasıl uyuduğu merak edilen Alper Gezeravcı "Bize tahsis edilen alanlar vardı. Uyku tulumunu 4 noktaya gererek kendimi sabitledim. Duvara sabit olanları tutulma noktalarına sabitleyerek, uyku tulumunun içerisine girerek bir konaklama gerçekleştirdim. Uyku tulumunun görevi hava çıkışlarından kaynaklı bir modülden öbür modüle geçmenizi engellemek, yani sabitlemek." ifadelerini kullandı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay sürecini anlattı! Ne yedi? Uzay'da neler yaptı? - Resim : 4

KALEMLE OYNAMA GÖRÜNTÜLERİ

  • Sınırı aştıktan sonra ilk deneyini kalemle gerçekleştiren Alper Gezeravcı'y bu görüntüler soruldu. Gezeravcı, ilk deneyini "2 dakika 52 saniyede 100 kilometre sınırını aştık. Uzay sınırı eşiğini geçince yer çekimsiz ortamı test etmek istedim. İstasyona yaklaşıldığında yoğun bir süreçle meşguldük." sözleriyle anlattı.

DÜNYA'YA DÖNÜŞ NASILDI?

  • Dünyaya dönüş yolculuğu sorulan Alper Gezeravcı, "Dışarıyla göz temasında alev kütlesini gördüğümüz bir an oldu. İletişim kesilmedi, koltuğumuz sabitti ve hayat destek sistemlerine bağlıydık. Bütün akışı çalışmış haldeydik. Tekrar Dünya'da olmak harika bir duygu." dedi.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay sürecini anlattı! Ne yedi? Uzay'da neler yaptı? - Resim : 6

  • Gezeravcı, dünyadaki ilk adımlarını "Kapsülden kendim inmek istedim, şaşırdılar. İyi olduğunuzu ifade etseniz de eşlik etme yükümlülükleri var." şeklinde anlattı. 
Feyza Altun hakkında karar verildi Askeri liselere giriş sınavı soruşturması: 8 gözaltı kararı Çalışma saatlerinde yeni düzenleme! Maaşlar düşecek mi? Seçim takvimi işliyor! YSK'ya teslim için bugün son