İBB'nin 'büyük proje' dediği beyaz yol çöktü! Mustafa Ilıcalı Haberet'e değerlendirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma aksamalarıyla sık sık gündeme geliyor. '21 yıl boyunca bozulma olmayacak' denilerek yapılan metrobüs hattındaki beyaz yolun, yıpranmış görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Konuya ilişkin Haberet'e konuşan Ulaştırma Profesörü Mustafa Ilıcalı, "Standarda uygun getirilmezse o yolun ömrü böyle 30-40 yıl değil, 1 ay bile sürmeyebilir. Dolayısıyla bu yolun tam istenen standartta yapılmadığını gözleminiz söylüyor." dedi.

Toplu ulaşımdaki arıza ve aksamalarla gündeme gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, büyük vaatlerle halkın önüne sunduğu 'beyaz yol'un son hali viral oldu. '21 yıl boyunca deformasyon olmayacak' 'metrobüs hattı kesintiye uğramayacak' denilerek yapılan beyaz yolun, yıprandığı ve çöktüğü gözlendi.

İBB'nin 'büyük proje' dediği beyaz yol çöktü! Mustafa Ilıcalı Haberet'e değerlendirdi - Resim : 1

BAU Ulaştırma ve İnşaat Mühendisliği Bölümleri Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, mesleğe yıllarını verdiğini söyleyerek "Yolda 2 tane üstyapı var; biri asfalt, bir de bunların beyaz dediği beton yol. Bunların hangi şartlarda, nasıl yapılacağına ilişkin korkunç teknik standartlar vardır. Bunun altyapısında, oturduğu zemine yönelik kullanılan malzeme, yatay bir şey. Normalde bu konu tamamen standardına uygun getirilmezse o yolun ömrü böyle 30-40 yıl değil, 1 ay bile sürmeyebilir." dedi.

İBB'nin 'büyük proje' dediği beyaz yol çöktü! Mustafa Ilıcalı Haberet'e değerlendirdi - Resim : 2

"TAM İSTENEN STANDARTTA YAPILMADI"

Tamamen standartlara uyulmazsa fazla dayanmayacağını söyleyen Ilıcalı açıklamasında, "Efendim bu konu tamamen bir teknik konu. Yıllarımı verdiğim bir yol, üstyapısı konusu. Yolda iki tane üstyapı var; biri asfalt, bir de bunların beyaz dediği beton yol. Bunların hangi şartlarda, nasıl yapılacağıyla ilgili korkunç teknik standartlar vardır.

İBB'nin 'büyük proje' dediği beyaz yol çöktü! Mustafa Ilıcalı Haberet'e değerlendirdi - Resim : 3

Bunun altyapısında, oturduğu zemine yönelik kullanılan malzeme, yatay bir şey. Yani normalde bu konu tamamen standardına uygun getirilmezse o yolun ömrü böyle 30-40 yıl değil, 1 ay bile sürmeyebilir. Dolayısıyla bu yolun tam istenen standartta yapılmadığını zaten  bana haberin esas gözlemi söylüyor." ifadelerini kullandı.

"LÜZUMSUZ BİR MASRAF OLDUĞU KANAATİNDEYİM"

Yapılan yolun boşa masraf olduğunu belirten Ilıcalı, açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

Ya bu yol zaten metrobüs ömrünü doldurmuş. Araçlar doldurmuş, kapasitesini bir buçuk kat geçirmiş. Büyük risk taşıyor. Kaza riski var, otobüslerde yanma riski var. Fren; bütün tertibatlarda risk var. Bunun olduğu yerde lastik tekerlekli metroya dönüşmesi gerektiğini vurguluyorum. İETT'ye bunu proje olarak da sunduk. Sonuçta bunun için zaten bir özel bir üst yapı yapılacak. Gereksiz o zaman da ifade etmiştim. Bu gereksiz bir masraf. Dolayısıyla da bir yanlış yapılmış. Yine de yanlışın neresinden dönseniz kar. Bu sistemi bir bütün olarak yenilemek lazım. Sadece üstyapıyı beyaz yol yaptım, ömrü uzadı. Sürücü hata yapıyor. İşte bugün otobüs kazalarını gördünüz.

 İBB'nin 'büyük proje' dediği beyaz yol çöktü! Mustafa Ilıcalı Haberet'e değerlendirdi - Resim : 4

Yapılanın yanlış ve lüzumsuz bir masraf olduğu kanaatindeyim.

Kaynak: haberet.com

RTÜK Kızıl Goncalar'a program durdurma cezası verdi Sözde sorumlu etkisiz hale getirildi Kar ve tipi nedeniyle 2 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor Gençlik ve Spor Bakanlığı 1071 personel alacak