Kahramanmaraş depremleri İstanbulluları uykudan uyandırdı

Türkiye'yi yasa boğan depremler, uzmanların işaret ettiği İstanbul'da büyük bir korku yarattı. Ne yapacağını bilemeyen İstanbullular çareyi yetkili mercilere başvurmakta buldu. Haberet'e konuşan İBB yetkileri, "İBB'yi binalarına sokmayanlar şimdi İBB'ye telefon ediyor" dedi.

Kahramanmaraş depremleri İstanbulluları uykudan uyandırdı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanların uyarıda bulunduğu illerde büyük bir tedirginlik başladı. En çok dikkat çekilen illerin başında ise 17 milyona yakın insanın yaşadığı metropol şehir İstanbul var. İstanbullular 6 Şubat’tan bu yana adeta diken üstünde yaşıyor, İBB’ye konuya ilişkin akın akın telefonlar geliyor. Haberet, konuyu İBB yetkilileriyle konuştu...

ÇÖKECEK BİNALARI TERK ETMEK İSTEMİYORLARDI
Haberet’in İBB’den edindiği bilgiye göre, 2019’da yapılan ilk taramadan bu yana İstanbul’da deprem olmasa dahi çökecek 318 bina tespit edildi. Bu binalardan çıkarılan ailelere ise 4 bin 500 TL kira desteği sağlandı. Ancak buna rağmen vatandaşlar binalarını terk etmek istemedi. Bunun sebebi ise kira bedellerinin bu tutardan çok daha yüksek olması. İBB, riskli binaları terk etmesi için vatandaşlarla uzlaşmaya çalışıyor.

İBB’Yİ BİNALARINA SOKMAYANLAR ŞİMDİ İBB’YE TELEFON EDİYOR
Yetkililer, ‘Kahramanmaraş depremine kadar bina tarama isteğine karşı vatandaşların olumsuz tepki verdiğini hatta İBB’yi binalarına sokmak istemediğini, şu anda ise İBB’ye telefon edilerek talepte bulunulduğunu ve internet sitesinin çöktüğünü’ anlattı.

KİRACILAR DA TALEPTE BULUNABİLECEK
İBB’nin Haberet’e yaptığı açıklamada, ‘2000 yılı sonrası yapılan binalar ve kiracıların da hızlı tarama testine talepte bulunabileceği’ bilgisi verildi.

Alınan bu karar öncesi İstanbul’da sadece 2000 yılı öncesi yapıların mülk sahipleri başvuru yapabiliyordu.

‘İSTANBUL YENİLENİYOR’ KAMPANYASINA REKOR BAŞVURU
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden bu yana tedirgin olan İstanbullular, kentsel dönüşüm veya binasının sağlamlaştırılması için akın akın İBB’ye başvurular yapmaya başladı.

İBB’den yapılan duyuruda, depreme karşı güvenli yapılar oluşturmak için başlatılan “İstanbul Yenileniyor” kampanyasına rekor başvuru geldi. Sisteme son 1 buçuk ayda 150 bin İstanbullunun yaşam alanını kapsayan bin 600’ün üzerinde başvuru yapıldı.

EKREM İMAMOĞLU DUYURDU: HIZLI TARAMA TESTİ BAŞLIYOR
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye tarafından başlatılan ‘Hızlı Tarama Testi’ni kişisel sosyal medya hesaplarından kamuoyuna duyurdu.

İmamoğlu, “Hızlı tarama testiyle riskli olduğunu tespit ettiğimiz binaların yıkımına başladık. Süreci hızlandırmak ve teşvik etmek için riskli yapılardaki dairelere İBB olarak 4 bin 500 TL ekstra kira yardımında bulunuyoruz. Bu konuda herkesi ciddi iş birliğine davet ediyorum” dedi.

Kaynak: haberet.com

Darbedilen sağlık çalışanından takdir getiren uzlaşma! MTA: Kahramanmaraş depremleri Erzincan ve Gölcük'ü geçti! TOKİ Başkanı Bulut Gaziantep'teki konutlara ilişkin önemli açıklama Depremden etkilenen 11 ilde elektrik sorunu yok