Herkes Hatay beklerken Ulusal hava sıcaklık rekoru Eskişehir Sarıcakaya'da kırıldı! Veriler doğru mu? Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten Haberet.com'a değerlendirdi
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 49,5 °C ile Eskişehir Sarıcakaya'da Türkiye'nin ulusal hava sıcaklığı rekoru kırıldığını açıkladı. Bir önceki rekor sıcaklık Şırnak Cizre'deydi. 2023 yazında en yüksek sıcaklığın Hatay, Adana ve Gaziantep'te ölçülmesi beklenirken Eskişehir olarak açıklanması meteoroloji uzmanlarını ve iklim bilimcilerini şaşırttı. Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten Haberet.com'a değerlendirme yaparak ölçümlemede bir hata olabileceğini ifade etti.
El Nino, çöl sıcakları Eyyam-ı Bahur derken 2023 yazında üst üste gelen rekor sıcaklıklarda bugüne dek adı geçen iller arasında Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay ve Antalya yer alıyordu.
ESKİŞEHİR SARICAKAYA'DA REKOR SICAKLIK ÖLÇÜLDÜ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bugün (16 Ağustos Çarşamba) itibariyle Türkiye’de sıcaklık rekoru kırıldığını, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 49,5 °C ile Eskişehir Sarıcakaya'da Türkiye'nin ulusal hava sıcaklığı rekoru kırıldığını açıkladı.
HATAY HASSA'DA TERMOMETRELER 50 °C'Yİ GÖSTERDİ
14 Ağustos'ta Hatay'ın Hassa ilçesinde termometreler 50 dereceyi göstermiş, kentin işlek caddeleri boş kalmıştı. Bir gün arayla rekor sıcaklığın Eskişehir olarak açıklanması sonrası vatandaşlar, sıcaklık rekorunu elinde tutan ili merak etmeye başladı.
KEREM ÖKTEN'DEN HABERET.COM'A ÖZEL AÇIKLAMALAR
Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten yüksek sıcaklıkların yurdu ne zaman terk edeceğini, önümüzdeki kışın nasıl geçeceğini, yüksek sıcaklıklardan barajların nasıl etkilendiğini Haberet.com'a değerlendirdi.
"MGM'NİN VERİLERİNE ÇOK GÜVENMİYORUM"
Rekor sıcaklığın Eskişehir'de ölçülmesi konusunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) verilerinde bir yanlışlık olabileceğini değerlendiren Ökten, "Eskişehir'de ölçülen bu sıcaklık verilerinin gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. Eskişehir'e gelene kadar Kayseri var, Ankara var. Kaldı ki Ankara Basra'ya daha yakın. MGM'nin verilerine çok güvenmiyorum. İstatistiklerinde sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Eskişehir'in kar rekorunu da 24 Nisan 1928 olarak girmişlerdi. Nisan'da kar yağmasını bile mümkün görmüyorum" dedi.
"BU ÖLÇÜMDE BİR YANLIŞLIK VAR"
Ökten en sıcak ilin Hatay olması gerektiğini belirterek, "Hatay'da sıcaklıklar 50 dereceye ulaştı. Hatta geçtiğimiz gün Hatay'da bir istasyonda hissedilen sıcaklık 72 dereceyi göstermişti. Yine aynı istasyondaki termometre 100 dereceyi dahi gösterdi. MGM'nin resmi açıklaması nihayetinde bir şey diyemem ama enteresan bir durum. Eskişehir'in 50 derece sıcaklığa ulaşacağını düşünmüyorum. Bu ölçümde bir yanlışlık var" ifadelerine yer verdi.
SICAKLIKLAR NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?
Rekor sıcaklıkların Ağustos ayının sonunda biteceğini açıklayan Ökten şunları kaydetti:
"El Nino bu yılın yaramaz çocuğu. Dünya genelinde sıcaklıkları çok fazla artırıyor. İtalya ve İspanya'da birçok kez kırmızı alarm verildi. İlerleyen günlerde Avrupa'da kuvvetli sıcaklıklar bekleniyor.
"SONBAHARDA BOL YAĞIŞ GELİYOR"
Bizde ise Eylül ayıyla birlikte sıcak ve soğuğun çakışması, Ekim'de bol yağışlı günlerin yaşanması bekleniyor. El Nino'nun iyi yanı; sonbaharda bol yağış getirmesi.
ALARM VEREN BARAJLAR DOLACAK MI?
Dünya modellerine baktığımızda bu sene Ekim ayında bol yağış bekleniyor. Bu yıl kuraklık söz konusu olmayacak. 2014-2015 sezonu da böyle olmuştu. 2014'te barajlar baya boşalmıştı ama 2024 baharı ve 2015 kışında bol yağış düşmüş, kuraklığın önüne geçilmişti.
GERÇEK KURAKLIKLA NE ZAMAN TANIŞACAĞIZ?
Küresel ısınmanın sonucu olarak kuraklık elbet bir gün kapımızı çalacak. Çölleşme giderek artıyor. Birçok ova çölleşmeye başladı. Türkiye'de riskli konumda. 2050 yılı itibariyle kapımızı çalmaya başlayacak.
"2050'DE İSTANBUL'A ARTIK KAR YAĞMAYACAK"
Kuraklıkla ilgili çalışmalar 2100 yılında kar yağışlarının dünya genelinde duracağına işaret ediyor. Hatta İngiltere'de 2050 yılında durması bekleniyor. 2050'de İstanbul'da da kar görmememiz muhtemel."
"AŞIRI KAR YAĞIŞLARI DA KÜRESEL ISINMANIN BİR SONUCU"
Kar yağışının bol olduğu ve kışın şiddetli geçtiği yıllarda küresel ısınmanın son bulduğu algısının yayılmaya başladığını belirten Kerem Ökten, bunun büyük bir yanılgı olduğunu belirterek, "Sert geçen kışlarda 'hani küresel ısınma vardı' algısı oluşabiliyor. Kuvvetli kar yağışları da küresel ısınmanın bir sonucudur. Sonbaharda Sibirya'ya çok kar yağabiliyor. Şiddetli kışlarda oradaki soğuğun buraya gelmesi bir sonuç" dedi.
İSTANBUL'DA YILLARA GÖRE KAR YAĞIŞI
İstanbul'da yıllara göre kar yağışını özetleyen Ökten şöyle bir tablo oluşturdu (Kar yağışı olmayan veya az olan yıllar eksi işareti ile, kar yağışının çok olduğu yıllar artı işareti ile gösterilmiştir):
"2022, 2003, 2004, 2005 ve 2006 peş peşe karlı geçti. Sonrasında 3 yıl kar yağmadı. Sonra tüm dengeler bozulmaya başladı."
2007 | - |
2008 | + |
2009 | - |
2010 | + |
2011 | - |
2012 | + |
2013 / 2014 | Çok az yağdı |
2015 / 2016 / 2017 | Çok karlı geçti |
2018 / 2019 / 2020 | Yağmadı |