"Hatay'da su yok" paylaşımları ardından Belediye ve Valilik'ten açıklama

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından en fazla yıkımın gerçekleştiği illerinde başında gelen Hatay'da içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. Su sorununa dikkat çeken birçok kişi, sosyal medyadan "Hatay'da su yok" etiketiyle paylaşım yapıyor. Paylaşımlar ardından Belediye ve Valilik'ten açıklama geldi. Hatay Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada "Acil içme suyu problemi ne yazık ki artarak sürmektedir." denildi.

"Hatay'da su yok" paylaşımları ardından Belediye ve Valilik'ten açıklama

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerden olan Hatay’da içme suyu sıkıntısı yaşanıyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda kentteki acil içme suyu probleminin artarak sürdüğünü duyurdu.

"İlimizde Sağlık Bakanlığı ve HATSU tarafından şehir şebekesi suyunun tahliller sonuçlanıncaya kadar içilmemesi önerildi." denilen açıklamada "Acil içme suyu problemi ne yazık ki artarak sürmektedir." ifadeleri kullanıldı.

"AMBALAJLANMIŞ İÇME SUYUNA ULAŞIM KONUSUNDA YOĞUN TALEP OLUYOR"
Belediyenin paylaşımlarında "Hatay genelinde yaklaşık 600 kuyu ve 2 içme suyu arıtma tesisi ile Harbiye, Beşikligöl, Hidirbey, Akçay Eğricek, Bükünsuyu, Pinarbaşi, Arabingölü, Avcılar, Haymaseki kaynağından içme suyu temini sağlanmaktadır." denildi.

Tüm suların klorlanarak şebekeye verildiği ve analizlerin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapıldığı belirtilirken herhangi bir olumsuz sonuç çıktığında HATSU tarafından kaynağın kapatıldığı ifade edildi.

Belediyenin mesajlarında şu ifadeler kullanıldı:

Antakya, Defne ve Kırıkhan ilçelerimizde enkazdan kaynaklı su verilemeyen bölgelerde sokak çesmeleri ile de vatandaşa kullanma suyu ulaştırılmaktadır. Hatay'ın özellikle Defne ve Antakya ilçelerinde şişe olarak ambalajlanmış içme suyuna ulaşım konusunda Belediyemize hemşehrilerimizden yoğun talep olmaktadır.

HATAY VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Hatay Valiliği de konuya ilişkin açıklama yaptı. Şebeke arızalarının giderildiği belirtilen açıklamada "Hatay genelinde deprem sebebi ile meydana gelen şebeke arızaları ekiplerimizin yoğun çalışmaları sonucu giderilmiştir. Hijyen amacıyla şebeke suyunun kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. İçme suyu olarak damacana ve şişe su kullanılması gerekmektedir." denildi.

LÜTFÜ SAVAŞ'TAN İÇME SUYU AÇIKLAMASI
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise sosyal medyada gündem olan konunun şebekelerdeki su iletimine ilişkin değil, hazır şişelenmiş ve damacana suyu olduğunu belirtti. İl genelindeki aktif su kaynaklarından numuneler alınarak analizler yapıldığının ve sosyal medya hesaplarından kamuoyuyla paylaşıldığını belirten Savaş, "Analiz sonuçları çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak değil sadece kullanma suyu olarak kullanılmasını önemle belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

"KAMUOYU İLE PAYLAŞILMAKTADIR"
Altyapı hatlarında yapılan hasar tespit, bakım ve onarım çalışmalarının sonucunda kullanma suyunun şebekelere iletildiğini aktaran Savaş, şunları kaydetti:

Antakya, Hassa, İskenderun, Samandağ, Defne ve Kırıkhan ilçelerimizde ise enkazdan kaynaklı su verilemeyen bölgelere sokak çeşmeleri ve HATSU Genel Müdürlüğümüz ile paydaşlarımızın su tankerleriyle vatandaşlarımıza kullanma suyu ulaştırılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğine göre iletilen sular, 0,2 ile 0,5 ppm aralığında klorlanarak şebekeye verilmekte ve analizleri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Analizlerde uygunluk durumu rutin olarak takip edilmekte olup herhangi bir olumsuz sonuç çıkması durumunda ilgili kaynaktan su iletimi durdurulmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

"ANALİZ SONUÇLARI ÇIKANA KADAR..."
Depremin ardından yeraltı sularının içme suyu olarak kullanımına uygun olup olmadığıyla ilgili analiz çalışmalarının kapsamlı şekilde yapıldığını belirten Savaş, şu değerlendirmede bulundu:

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelindeki aktif olan su kaynaklarından numuneler alınarak analizler yapıldığı sosyal medya hesaplarımızdan kamuoyuyla paylaşılmıştır. Analiz sonuçları çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak değil sadece kullanma suyu olarak kullanılması yönünde vatandaşlarımıza tedbiren bilgilendirmeler ve uyarılar yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol amaçlı yapılan 1009 analizden 901'i uygun çıkmış olup uygun olmayan bazı noktalarda ekiplerimiz tarafından klorlama yaparak müdahale edilmiştir.
İYİ Parti o iddiaları yalanladı Bekaroğlu'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşımı Yol haritamız üzerinden çalışmalara devam ediyoruz Bakan Çavuşoğlu'ndan deprem bölgesinden önemli açıklama