Hatay'da Hızır Türbesi, 2 bin yıllık tarihi yapılar depreme meydan okudu
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde en fazla yıkım yaşanan illerden biri olan Hatay'da binlerce yıllık tarihi yapılar depreme meydan okudu. Hatay'ın Samandağ ilçesindeki tarihi yapılar ve rivayete göre Hazreti Hızır ile Hazreti Musa'nın buluştuğu yer olan Hz. Hızır Türbesi, bölgeyi enkaza çeviren depremlerde ayakta kaldı.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki sarsıntılarla en fazla yıkım ve can kaybının olduğu illerden biri de Hatay oldu.
'Medeniyetler şehri' olarak da bilinen şehirde pek çok yapı ve çok sayıda tarihi inanç yerleri de depremle enkaza döndü.
HIZIR TÜRBESİ SAPASAĞLAM
Samandağ ilçesinde bulunan Hz. Hızır Türbesi ise zarar görmeyen inanç merkezlerinden biri oldu.
Türbenin içerisinde bulunan kaya, rivayete göre Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın buluştuğu yer olarak anılıyor.
Buraya gelenler kayanın etrafında 3 kez dönerek dua ediyor.
Depremde zarar görmeyen ve kapısı sürekli açık olan türbeye gelenler dua etti.
2 BİN YILLIK YAPILAR MEYDAN OKUDU
Hatay'ın Samandağ ilçesinde, tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve 'dünyanın elle yapılan en büyük tüneli' olarak bilinen Titus Tüneli ile Beşikli Mağara, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar görmedi.
'Medeniyetler şehri' olarak bilinen kentte birçok binanın yanı sıra tarihi inanç merkezlerinin birçoğu, depremde enkaza döndü.
Yıkılan cami, sinagog ve kilise gibi binaların aksine bazı tarihi yapılar, büyük depremde hasar görmedi.
Samandağ ilçesinde bulunan ve yaklaşık 2 bin yıl önce Roma döneminde yapılan Titus Tüneli, yıkıcı depremde ayakta kaldı.
Dönemin Roma İmparatoru Vespasian'ın dağdan gelen suları engellemek için inşa ettirdiği tünel, 'elle yapılan dünyanın en büyük tüneli' olarak biliniyor.
7 metre yüksekliğinde, 1380 metre uzunluğunda inşa edilen tünelin, esirler tarafından çekiç kullanılarak yapıldığı belirtiliyor.
SÜTUNLAR MAĞARAYI TAŞIYOR
Tünel ile aynı dönemde, tamamı kayanın içine oyularak yapılan Beşikli Mağara da hasar görmeyen yapılardan oldu.
Kaya mezarların bulunduğu mağaranın yer aldığı alan, eski çağlarda 'ölüler şehri' olarak adlandırılırken, girişinde de sütunlar bulunuyor.
Binlerce yıldır ayakta duran sütunlar, mağarayı taşıyor.
Birçok felaketi geride bırakan tarihi alanlar, 6 Şubat'ta kenti vuran ve binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerde hasar almadı.