Hamas, İsrail'le müzakere şartlarını açıkladı

İsrail-Filistin arasında devam eden savaşta müzakere konusu 18. günde gündeme gelmeye başladı. Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, katıldığı yayında müzakere sürecine ilişkin şartlarını sıraladı.

Hamas, İsrail'le müzakere şartlarını açıkladı

Sky News televizyonuna demeç veren Meşal, Hamas ile İsrail arasındaki barış müzakerelerinin başlayabilmesi için aradıkları şartları açıkladı.

Meşal, "İsrail'le barış müzakereleri için hala daha bir olasılık var. Eğer ateşkes olursa, yaşananların ana nedeni olan esas soruna, yani işgal sorununa geliriz. Dolayısıyla İsrail'in işgal altındaki tüm topraklardan çekilmesi gerekli, böylece biz de fırsatlar pencerecesine ve gerçek imkanlara sahip olacağız" dedi.

Hamas, İsrail'le müzakere şartlarını açıkladı - Resim : 1

Meşal, İsrail'i Gazze'ye yönelik bombardımanlara son vermeye ve insanları yerlerinden etmeye son vermeye de çağırırken sınır kapılarının açılması ve Gazze'ye insani yardım girmesine izin verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yakın zamanda konuşan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi açıklamasında Hamas'ı tamamen bitirmek istediklerini belirterek kara harekatına hazır olduklarını açıklamıştı.

Halevi açıklamasında, Hamas'ı tamamen tasfiye etmek istediklerini vurgulayarak bunun yolunun Hamas'a her yerde ve her şekilde zarar veren amansız saldırılar olduğunun da altını çizdi.

UZLAŞMA İHTİMALİ VAR MI?

Perde arkasında Katar, Mısır ve diğer bazı ülkelerin rehinelerin kısmen serbest bırakılması için pazarlık yapmaya çalıştıklarına inanılıyor. Ortaya atılan fikirlerden biri, Hamas'ın İsrail hapishanelerinde tutulan 36 Filistinli kadın ve çocuk mahkum karşılığında kadın ve çocuk rehineleri serbest bırakması. Ancak İsrail'deki Reichman Üniversitesi Politika ve Strateji Enstitüsü'nde kıdemli analist olan Michael Milstein, normal şartlarda İsrail için bir numaralı önceliğin bu rehinelerin iadesi olacakken, bugün askeri bir tehdit olarak Hamas'ın ortadan kaldırılmasının öncelikli olduğunu söylüyor.

Hamas, İsrail'le müzakere şartlarını açıkladı - Resim : 2

İSRAİL YİNE HAVADAN UYARI KAĞITLARI BIRAKTI

Savaşın başından beri propaganda amaçlı gökyüzünden Gazze'ye kağıtlar bırakan İsrail ordusu, geçtiğimiz günlerde 'Gazze'den ayrılmazsanız, terörist sayılacaksınız' mesajını yüz binlerce insana okutmuştu. Bugün itibariyle yine aynı taktikle benzer bir mesaj bırakan İsrail ordusu telefon numarası dahi paylaştığı kağıtta şu ifadeleri kullandı:

'Eğer barış içinde yaşamak ve çocuklarınız için iyi bir gelecek yaratmak istiyorsanız, bölgede tutulan rehineler hakkında doğrulanmış ve değerli bilgileri paylaşın. İsrail ordusu sizin ve evinizin güvenliğini sağlamak için çaba gösterecek. Ayrıca mali bir ödül alacağınızı da garanti edip, size 'tam bir gizlilik' sunuyoruz'

Hamas, İsrail'le müzakere şartlarını açıkladı - Resim : 3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü Gazze'deki insanlık hakları ihlallerine inceleme komisyonu 85 yaşındaki İsrailli kadın esir, yaşadıklarını anlattı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözleri olay oldu