Göller Yöresi'nde kış ortası su kuşu sayımı başladı

Göller Yöresi'nde su kuşu sayımı yapılıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü çalışmalara 18 Ocak'ta başladı.

Göller Yöresi'nde kış ortası su kuşu sayımı başladı

Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Göller Yöresi'nde, sulak alanların durumu ve su kuşu popülasyonundaki değişimler gözlemlenmek amacıyla kış ortası su kuşu sayımı başladı.

DEVLET KURUMLARI İŞ BİRLİĞİYLE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından koordine edilen bu çalışma, 16 sulak alanda gerçekleştiriliyor. Her yıl 15 Ocak ile 15 Şubat tarihleri arasında Türkiye'nin de dahil olduğu Batı Palearktik bölgesinde su kuşu sayım çalışmaları yapılmakta. Göller Yöresi, Türkiye'deki su kuşlarının yaklaşık üçte birinin yaşadığı bir alan olarak öne çıkıyor.

SAYIM SÜRECİNİN DETAYLARI

Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "2025 Kış Ortası Su Kuşu Sayımı'na 18 Ocak'ta başladık" dedi. Eğirdir ve Kovada göllerinde, ayrıca Burdur'daki Yapraklı Barajı, Yazır, Yarışlı ve Gölhisar göllerinde sayımlar tamamlandı. Şu anda Burdur ve Salda göllerinde sayımlara devam ediliyor.

AMACIN EKOSİSTEMİN İZLENMESİ OLDUĞUNU VURGULADI

Yılmaz, sayımların Milli Parklar teknik personeli, üniversiteler ve deneyimli gönüllü kuş gözlemcileri tarafından yapıldığını belirterek, "Amacımız, sulak alanların ve su kuşu popülasyonlarının değişimlerini takip etmek, veri sağlamak ve bunlar ışığında koruma önlemlerini belirlemektir. Ayrıca IUCN tarafından kuşların koruma statülerinin değerlendirilmesi amacıyla da bu veriler kullanılacaktır" diye konuştu.

GEÇEN YILIN VERİLERİ VE BU YILKİ GÖZLEMLER

Geçtiğimiz yıl 16 sulak alanda yapılan sayımda 58 farklı türden yaklaşık 350 bin su kuşu kaydedildi. Bu yıl ise Eğirdir Gölü'nde elmabaş patka ve sakarmeke gibi bazı ördek türlerinde artış gözlemlendi. Sayımların hafta sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

BURDUR GÖLÜ'NÜN EKOSİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİM

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İskender Gülle, 2000'li yılların başında Burdur Gölü'nde 100 binin üzerindeki su kuşunu tespit ettiklerini belirterek, "Bu sayı şu anda 10 bini bile bulmuyor" dedi. Gülle, "Burdur Gölü'ndeki olumsuz durum, ekosistemin sağlığını tehdit ediyor. Bu, kuş popülasyonundaki azalma ile kendini gösteriyor. Göl ekosistemi küçülüyor, her yıl kıyıları değişiyor, bu da önemli değişimlere yol açıyor" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda...

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda kış ortası su kuşu sayımı gerçekleştiriliyor.

Batman'da kapkaç şebekesi çökertildi: 2 zanlı tutuklandı Tekirdağ'da güneş enerjisi ile elektrik üreten okul Madenler ve otellerdeki denetim ihmalleri tartışması Edirne'de sahte içki üretimi operasyonu