Karadeniz gazı için tarihi anlar: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla karaya çıkartıldı
Karadeniz'de bulunan 710 milyar metreküplük gazın karaya ulaşması, Türkiye'nin 100. yılına ithafen 20.23'te Filyos'ta düzenlenen törenle kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle birlikte vatandaşlara da peş peşe müjdeler duyuruldu. Ardından Karadeniz doğal gazı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filyos'taki törende yaktığı meşale ile karaya ulaştırılmaya başladı.
Türkiye'nin 2020 yılında Karadeniz açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda açtığı Tuna-1 kuyunda keşfedilen 85 milyar metreküplük doğalgaz rezerviyle birlikte başlattığı enerji bağımsızlığı mücadelesi, yerli ve milli gazın bugün Filyos'tan karaya çıkmasıyla taçlandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BÖLGEDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle birlikte vatandaşlara da peş peşe müjdeler duyuruldu.
ENERJİDE BAĞIMSIZLIK ATEŞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos Türkiye Petrolleri Limanı’nda Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni’nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
İki bayramı bir arada yaşamak için buradayız. Birincisi, yarın kavuşacağımız Ramazan Bayramı'dır. İkinci bayramımız, ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihi bir adım olan Karadeniz gazının devreye alınmasıdır.
Sakarya sahamızdaki gaz miktarı 652 milyar metreküp olarak tescillendi. Bir diğer saha olan Çaycuma-1 kuyusunda da 58 milyar metreküp rezerv keşfi yapıldı. Karadeniz'deki gaz rezervimiz 710 milyar metreküpe ulaştı. Ocak 2021'de kara tesisinin inşasına başladık. Aynı yılın temmuz ayında sahadan kuyuya ilk doğal gaz akışının tesislerini tamamladık.
Yaklaşık 10 bin personelin ve 50 geminin geceli gündüzlü çalışmasıyla ortaya çıkan bu başarının gururu milletimizin tamamına aittir. Dünyanın diğer yerlerinde 6-7 yıl süren keşfedilen gazı kullanabilir hale getirme süresini biz 3 yılın altına indirdik.
Günde 40 milyon metreküp gaz çıkartacağız.
TÜRKİYE'NİN BAŞARILARINDAN RAHATSIZ OLANLARI ÜZÜYORUZ
Milletimizi gururlandırırken elbette bazılarını da üzüyoruz. Türkiye'nin başarılarından rahatsız olanları üzüyoruz. Kandil ve Pensilvanya'daki hainleri üzüyoruz.
Her seçim öncesi gaz buluyorlar diyen karakter fukaralarını üzüyoruz.
Ortada gaz maz yok diye dolanan kifayetsiz muhterisleri üzüyoruz. Milletimizin sevinci, gururu, heyecanı ve zaferleri karşısında kabus gören mankurtları üzüyoruz. Tabii bir de daha ilk günden itibaren bize yapamazsınız diyen, hayırlı her işe çamur atan bay bay Kemal ve masa arkadaşlarını üzüyoruz. İnşallah bundan sonra yeni açılışlar, yeni eserlerle bu kaybedenler kulübünü üzmeyi sürdüreceğiz. Ama bunlara en büyük hayal kırıklığını sandıkta vuracağı tokatla milletimizin tattıracağına inanıyorum.
MUHALEFETE 300 MİLYAR DOLAR TEPKİSİ
Bu gaz vatandaşa ne katkı sağlayacak? sizlere bay bay Kemalvari yalanlar söyleyecek değilim, her eserde bunları cevaplayacak şekilde hayata kazandırdık. 300 milyar dolar getirdim diyor, ne diye getirdin, ne karşılığında getirdin, senin sıfatın ne? Londra'nın oradaki esrar eroin tüccarlarına mı sattın? Biz okullar, yurtlar, hastaneler açtık.
76 üniversitesi olan Türkiye'de 208 üniversite ile 81 vilayetin tamamına üniversite kurduk. Hastanelerimizi yaptık. Artık hastanesi olmayan ilçe kalmadı. Terör örgütlerine göz açtırmadık. İnsanlarımızın evinde iş yerinde emniyet içinde yaşamasını sağladık. Gabar, Cud, Tendürek bütün buralarda o mağaraları teröristlerin başına geçirdik. Yol, tünel, havalimanı, YHT yaptık.
DOĞALGAZDA YÜZDE 75 İNDİRİM UYGULADIK
Yüksek teknolojiye dayalı sanayimizi ihraçatla geliştirdik. Millet bahçeleri yaptık. Şehirlerimizdeki hayat kalitesini yükselttik. Filyos Deresi'ni bu limanla bütünleştirdik ve burayı ülkenin en önemli doğal gaz merkezi haline getirdik. Kalkınmanın temel altyapısı olan enerjimi sağladık. 21 yılda yaptığımız her yatırımlar insanımızın hayatını kolaylaştırmış olduk. Vatandaşımızı hayat pahalılığı konusunda yalnız bırakmadık. Doğal gazda yüzde 75 indirim uyguladık.
DOĞALGAZ 1 YIL ÜCRETSİZ
"Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz."
Ayrıca önümüzdeki 1 ay boyunca konutlarımızda ısınma dâhil tüm doğal gaz tüketiminden de ücret almayacağız.
KONUTLARIN 35 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in konuşmasından öne çıkan başlıklar:
Bir ülkenin kaderini değiştiren insanlarla birlikteyiz. Fatih sondaj gemisi bir milletin kaderini değiştirdi.
Türkiye’nin bugün geldiği nokta sabrın, azmin, çalışmanın, beraber olmanın birer sonucudur.
Geldiğimiz noktada her türlü zorluğu, yıldırmaya rağmen hamdolsun yılmadık ümitsizliğe kapılmadık. Başaracağımızı biliyorduk. Bu eser tüm 85 milyonun, bu gurur, bu başarı tüm Türkiye'nin.
Keşfimiz, tüm konutların 35 yıllık doğal gaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip.
Bu projeyle Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'u karşılanacak.
170 km deniz açıklığından karaya ulaştırılan Karadeniz gazında test için yanma işlemleri gerçekleşti. 710 milyar metreküplük rezerv mayıs ayında evlere ulaşacak. İlk etapta günlük 10 milyon metreküplük akış sağlanacak, zaman içerisinde bu miktar 40 milyon metreküpe çıkarılacak.
MAYISIN İLK HAFTASI EVLERDE
Karadeniz Gazı BOTAŞ işleme tesisine gidecek. Gazın işlenmesinin ardından mayısın ilk haftasında evlere verilmeye başlanması bekleniyor.
Sakarya Gaz Sahası’nda Fatih sondaj gemisinin Tuna-1 kuyusunda gerçekleştirdiği sondajla Ağustos 2020’de 320 milyar metreküplük Doğalgaz keşfi yapıldı. Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.
Haziran 2021’de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Çaycuma-1 kuyusunda da 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfiyle birlikte toplam rezerv Aralık 2022’de 710 milyar metreküpe çıktı.
"DOĞALGAZIMIZI ATEŞLEYECEĞİZ"
Cumhuraşkanı Erdoğan, dünkü Denizli Mitingi'nde şu ifadelere yer vermişti:
"Yarın(bugün) Karadeniz doğalgazını ateşliyoruz. Yarın Filyos’tayım. Orada iftarı yapacağız. İftarımızı yaptıktan sonra da oradan doğalgazımızı ateşleyeceğiz. Bu ülkede dert olan ne varsa biz onları çözdük zaten. Biz geldik 78 üniversite vardı, şimdi 208 üniversitemiz var. 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı, şimdi 28 bin 500 kilometre yolumuz var. Sağlıkta attığımız adımlarla bu şehir hastanelerinin halini görüyorsunuz değil mi? Pırıl pırıl. Eğitimde bu, ulaşımda bu, sağlıkta bu biz yaparız. Söz verdik mi yaparız."
"İTHALATIMIZ YÜZDE 25-30 ORANINDA AZALACAK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de bulunan 710 milyar metreküplük gaza ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Dönmez, “Karadeniz gazının ilk fazı yarın Filyos’ta devreye alınacak. Gazı karaya çıkardık, testler yapılıyor. Mayıs başı itibarıyla gazı sisteme vermeye başlayacağız” dedi. "Bugüne kadar tükettiğimiz gazın yüzde 1'ini üretebiliyorduk" diyen Bakan Dönmez, "Bununla çok büyük bir fark yaratmış olduk. İthalatımızı yüzde 25-30 oranında azaltmış olacağız. Ben kendi adıma, yarın herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
TPAO GENEL MÜDÜRÜ BİLGİN: BİR YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK
TPAO Genel Müdürü Murat Han Bilgin söz konusu projenin maliyetini kuruş bazında hesapladıklarını belirterek, “Ne kadar bir işletme bedeli olduğunu, sabit yatırımlarımız ne kadar, bugüne kadar harcanan şeyler ne oldu? Şurada içtiğiniz suların bile maliyeti projeye gidiyor. Öyle bir maliyet bazlı operasyon yürütüyoruz. Maliyet bizim elimizde kesin veriler olarak var. Çok hassas veriler olarak var. Mega yatırımların geri dönüş süreleri bir seneden azdır. Tam kapasiteye geçilmeden bir yıl içinde kendini ödeyecek. Yaklaşık bir yılda kendisini amorti edecek” dedi.
170 KM DENİZ AÇIKLIĞINDA
Karadan 170 kilometrelik deniz açıklığında keşfedilen doğalgaz rezervleri, denizin 2 bin 200 metrelik tabanına kurulan kuyulardan çıkartılarak borular vasıtasıyla Filyos Limanı'nda kurulan doğalgaz işleme tesislerine getirilecek. Karada 8 binden fazla denizde ise 2 bin 500 kişinin mesai harcadığı projede 20 Nisan günü yapılacak tören öncesi hazırlıklar da tüm hızıyla sürüyor.
ULUSAL AĞA DAĞITILACAK
Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacak olan doğalgaz rezervi Fatih, Yavuz ve Kanuni Sondaj gemilerinin çalışmaları sonucu karaya getirilecek. 53 yardımcı geminin de eşlik ettiği projede ilk etapta çalışmaların sürdüğü kuyulardan çıkartılacak olan yerli ve milli doğalgaz tesislerde işlendikten sonra 36 kilometre mesafeden ulusal ağa aktarılacak.