Gaziosmanpaşa'da toprak kayması kamerada | 30 ev tahliye edildi, ev sahipleri ve kiracılar için karar verildi
İstanbul Gaziosmanpaşa'da dün akşam saatlerinde meydana gelen toprak kaymasından ilk belirlemelere göre 14 ev etkilenmiş 70 kişi tahliye edilmişti. Felaketin boyutu gün ışıyınca ortaya çıktı ve tahliye edilen ev sayısı 30'a yükseldi. İstanbul Valisi Davut Gül, "Evlerde yaşayanların kiracı mı ev sahibi mi bunu çıkartmaya çalışıyoruz. Bugün ve yarın içerisinde kiracı olanları kiraya, ev sahibi olanları da ev sahibi olacak şekilde kalıcı olarak evlerine çıkartacağız" dedi.
Gaziosmanpaşa Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak'ta dün saat 19.30 sıralarında toprak kayması meydana gelmiş çevrede bulunan 14 ev ve 70 kişi tahliye edilmişti.
Tahliye edilen ev sayısı 30'a vatandaş sayısı ise 114'e yükseldi.
Ölen ya da yaralanın olmadığı olayın ardından tahliye edilen vatandaşların bir kısmı otellere bir kısmı ise kendi istekleriyle akrabalarının yanına yerleşmişti.
TOPRAK KAYMASI KAMERADA
Öte yandan o anlara dair görüntüler de ortaya çıktı.
Yaşanan olayın ardından İstanbul Valisi Davut Gül de sabah saatlerinde olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.
"BU EVLERİN NORMALDE DE BOŞALTILMASI LAZIMDI"
Vali Gül burada kritik açıklamalarda bulundu:
"Arkamızda da gördüğünüz üzere burası riskli alan ilan edilmiş ve kentsel dönüşüm devam ediyor. Burada yer alan tek katlı evlerden 3 tanesi toprak kayması sebebiyle zarar gördü. Diğer evler de gerek yağmurdan gerekse de toprak kaymasında etkilenmemesi için tedbir amaçlı boşaltıldı.
Önce 14 ev boşaltılmıştı şu an itibariyle 30 ev boşaltıldı. Bu evlerin normalde de boşaltılması lazımdı. Bunlar toplamda 114 kişiye denk geliyor.
KİRACILAR VE MÜLK SAHİPLERİ TESPİT EDİLİYOR
Şu an yaptığımız evlerde yaşayanların kiracı mı ev sahibi mi bunu çıkartmaya çalışıyoruz. Bugün ve yarın içerisinde kiracı olanları kiraya, ev sahibi olanları da ev sahibi olacak şekilde evlerine çıkartacağız.
Herhangi bir can kaybı ve yaralımız yok. Buradaki operasyon tamamen tedbir amaçlı. Vatandaşlarımızın olası can kaybı ya da yaralanması olmaması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın koordinesinde bütün kurumlarımızla birlikte yaptığımız bir organizasyon.
HAK SAHİPLERİ VE BELEDİYLE ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK TAŞINMAYI GECİKTİRDİ
Toprak kayması inşaat çalışması yapılan yerdeki meyilli arazilerde. Buradaki bölgenin genelinde bir toprak kayması tespit etmedik. Daha önce bilinen tespit edilen riskli yapı olarak da kayıtlarda olan ve yıkılması gereken fakat şimdiye kadar hak sahipleri ve belediyle arasında anlaşma olmadığı için taşınması geciken yapılar. Normalde toprak kayması olmasa bile buradaki yapıların taşınması lazım, yıkılması lazım."
Öte yandan toprak kaymasının yaşandığı alan havadan drone ile görüntülendi.
Gün ışıyınca ortaya çıkan tablo görenleri dehşete düşürdü.
Uçuruma sıfır durumdaki evler, ölen ya da yaralanan olmamasının mucize olduğunu gözler önüne serdi.
İşte felaketin gündüz görüntüleri...