Eyüpsultan tarihi mezarlığında ünlü yazarın kabri talan edildi! Definecilerin mi yaptı?

İstanbul'un tarihi mezarlıklarından biri olan Eyüpsultan Mezarlığı, yine zarar gördü. Öyle ki ünlü yazar Ahmet Şuayib'in demir parmaklıklarla çevrili kabri paramparça edildi. Görüntülerden sonra mezarlığı definecilerin talan ettiği öne sürüldü.

Eyüpsultan tarihi mezarlığında ünlü yazarın kabri talan edildi! Definecilerin mi yaptı?

İstanbul'un en eski, en köklü ve en tarihi mezarlıklarından biri olan Eyüpsultan Mezarlığı'nın, yine definecilerin talanına uğradığı iddia edildi. İçinde Mareşal Fevzi Çakmak, Necip Fazıl Kısakürek gibi isimlerin de kabrinin bulunduğu mezarlıkta, Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib’in kabri, yerle yeksan edildi. Etrafı demir parmaklıklarla çevrili kabrin taşları kırılıp, etrafa saçıldığı görüntülendi. İBB Miras ekipleri mezarlıkta restorasyon çalışmalarını sürdürürken, yazarın mezarında tespit çalışmaları yapıldığı ve kısa süre içerisinde onarılacağı bildirildi. Kemiklerin gün yüzüne çıktığı kabrin, ne zaman zarar gördüğü bilinmiyor.

Eyüpsultan tarihi mezarlığında ünlü yazarın kabri talan edildi! Definecilerin mi yaptı? - Resim : 1

"BURAYA BOŞUNA GELİP MEZAR TAŞLARINI TAHRİP EDİYORLAR"

Tarih araştırmacısı Hüseyin Kala, "Eyüp’te Pierre Loti tepesinde gezerken Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından, edebiyatçılarımızdan birinin mezar taşının kırıldığını, mezarının harap edildiğini ve parçalandığını gördüm. Bununla ilgili gerekli yerlere bilgi verdik. Burada asıl problem definecilerin Müslüman mezarını açmaları. Müslüman mezarlarında herhangi bir şey bulamazlar. Buraya boşuna gelip mezar taşlarını tahrip ediyorlar" dedi.

Eyüpsultan tarihi mezarlığında ünlü yazarın kabri talan edildi! Definecilerin mi yaptı? - Resim : 2

"KESİNLİKLE TARİHİ MEZARLIKLAR KAMERALARLA İZLENMELİ"

Kala, "Belediyelerin, ekiplerin yapabileceği şeyler belli noktalara kameralar koyu, buraların gece tahrip edilmesinin önüne geçebilirler. Buralar sahipsiz ve birileri tarafından fazla ziyaret edilen yerler değil. Buradan belki de ayda bir iki kişi geçiyordur. Kameralarla desteklenerek bu bölgelerde tahribatın önüne geçilebilir. Lahitler mezarda yatan kişinin ekonomik gücü, politik durumu ve siyasi konumuyla alakalı.

Eyüpsultan tarihi mezarlığında ünlü yazarın kabri talan edildi! Definecilerin mi yaptı? - Resim : 3

Mezarlar vefatından sonra kişinin bütçesine göre ailesi tarafından yapılıyor. Burada mezarlığı yaptıran kişinin ailesinin durumuyla alakalı olduğu için defineciler de süslü mezar gördüğü zaman tahrip edip içinden bir şeyler alabileceğini umut ediyor. Kesinlikle tarihi mezarlıklara tepeden izlenebilen kameralar konup, ekipler tarafından devamlı izlenmesi gerekli. Gençler mezarlıkları gezsinler, boş buldukları vakitlerde tarihimize sahip çıkmak için ellerinden geleni yapsınlar" diye konuştu. (DHA)

Eyüpsultan tarihi mezarlığında ünlü yazarın kabri talan edildi! Definecilerin mi yaptı? - Resim : 4

Kayıp ekonomist Korhan Berzeg olayında yeni gelişme! Sulama depoları boşaltıldı Libya felaketinden sonra merak edildi! İstanbul'da hangi barajlar tehlikeli? Rusya ve Ukrayna'ya yeni büyükelçi atandı İYİ Parti'nin yerel seçim kararına ilk yorumu yaptı!