EYT emekli maaşı hesaplamasında hata mı var?

EYT son dakika haberleri yakından takip ediliyor. EYTli vatandaşlar düzenlemenin TBMM'ye gelip yasalaşması için sosyal medyada #EYTyasayıBekliyor etiketini TT yaptılar. EYT emekli maaşı için daha az ödeniyor şeklinde iddialara da SGK cevap verdi. Peki, EYT ne zaman Meclise gelecek, ne zaman yürürlüğe girecek? Staj dönemi, sigorta başlangıcı sayılacak mı? İşte 21 Ocak EYT son dakika gelişmeler...

EYT emekli maaşı hesaplamasında hata mı var?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi için vatandaşlar, Meclise gelmesi ve yürürlüğe girmesi için bekliyor. EYT son dakika haberleri yakında ediliyor ve yetkililerin açıklamalarını pür dikkat izliyorlar. Emekli maaşı hesaplamada hata olduğuna dair iddialar sonrasında SGK bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin EYT'nin yürürlüğe gireceği ve ilk maaşlarını alacağı tarihe işaret etti. İşte EYT son dakika haberleri...

EYT EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA HATA MI VAR?

Memur ve emekli maaşına yüzde 30 kararı, Meclisten geçmiş, Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Emekli maaşı hesaplaması için SGK'nın https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfası kullanıyor. Geçen hafta bu sayfadan yapılan hesaplamalarda emekli maaşına yüzde 30'dan düşük zam yapıldığına dair iddialar orta atıldı.

SGK, bu iddialar üzerine şu açıklamayı yaptı:

"2023 yılı öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere 2023 yılı talepte bulunanların aylıkları da yüzde 30 oranında artırılmıştır. Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmamış, mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde aylıklar hesaplanmaktadır. Ayrıca, EYT kapsamındaki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı yapılmayacak hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak aylıklar ödenecektir.

Yapılan son düzenleme ile en düşük aylık miktarı dosya bazında 5 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olduğundan 5 bin 500 TL’nin altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

EYT emekli maaşı hesaplamasında hata mı var? - Resim : 1

EYT NE ZAMAN MECLİSE GELECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Meclis'e ne zaman geleceğiyle ilgili, "Meclis'in iradesinde. Bizden top çıktı." dedi.

Bakan Bilgin, bundan sonraki aşamayı takip etmediklerini, konunun grupta değerlendirildiğini vurgulayarak, "Mart ayında artık neticelenir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatı ile ilgili sorunun da çözüldüğünü belirten Bilgin, "Dolayısıyla sorun yok." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Birinci gündemimiz EYT'nin yasalaştırılması sürecidir. Şubat ayı içerisinde yasalaştığına ve martta EYT'li kardeşlerimizin emekli maaşlarını almalarına hep beraber inşallah şahit olacağız." dedi.

EYT'nin 23 Ocak Pazartesi ve sonrasında Meclise gelip yasalaşması bekleniyor.

EYT STAJ SİGORTASI SAYILACAK MI?

EYT düzenlemesi, Ocak ayında Meclise sunulacak ve 2023 ilk ayı itibariyle ilk dönemde 2 milyon 250 bin vatandaş emekli olabilecek. EYT düzenlemesi ile staj ve çıraklık dönemi sigoratalılar da umutlanmaya başladı. Bu konuyla daha önce Bakan Bilgin "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da dün yaptığı EYT açıklamasında bu konuya değinmedi. Bu durumda çıraklık ve staj sigortası şu an için EYT başlangıç tarihi sayılmayacağı düşünülüyor.

EYT
2023 "Mevlana yılı" olarak kutlanacak Dışişleri uyardı: O ülkeye gitmeyin TSK: 11 terörist etkisiz hale getirildi İsveç'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı