EYT ne zaman yürürlüğe girecek?

EYT son dakika gelişmesinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini içeren kanun teklifi, AK Parti milletvekillerinin imzasına açıldı. #YeterSözEYTnin etiketiyle sesini duyurmak isteyen vatandaşlar, EYT ne zaman yürürlüğe girecek merak ediyor. Peki, EYT'de staj ve çıraklık dönemi sigorta başlangıcı sayılacak mı? İşte EYT son dakika haberler...

EYT ne zaman yürürlüğe girecek?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT, dün Meclis'te Ak Partili milletvekilleri imzasına sunuldu. Teklifin sonrasında Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Staj ve çıraklık süresinin sigorta başlangıcı sayılacak mı sorusuna ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin cevap verdi. Peki, EYT ne zaman yasalaşacak? İşte EYT son dakika gelişmeleri 26 Ocak 2023...

EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini içeren kanun teklifi, dün AK Parti milletvekillerinin imzasına açıldı. EYT konusunu çözüme kavuşturacak kanun teklifi, AK Parti TBMM Grubu'nda milletvekillerinin imzasına sunuldu. Teklifin, kısa süre içinde Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.

EYTLİLER İLK MAAŞINI NE ZAMAN ALACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT), ilk maaşlarını 1 Mart'ta almalarına imkan sağlayacak bir düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını düşündüğünü söyledi.

"EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye doğru esnetilmesi mümkün olur mu?" sorusunu cevaplayan Bilgin, "Olmaz, çünkü EYT dediğimiz şey, 8 Eylül'de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın." diye konuştu.

STAJ VE ÇIRAKLIK DÖNEMİ SİGORTA BAŞLANGICI SAYILACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda stajyer ve çırakların durumuna ilişkin soru üzerine, emeklilik için "prim gün sayısı", "yıl sayısı" ve "yaş" şartlarının bulunduğunu hatırlattı.

Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi ile yaş şartının kaldırıldığını dile getirerek, stajyer ve çıraklar konusunda şöyle konuştu:

"Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil."

EYT
AYM HDP'nin talebini reddetti Çavuşoğlu'ndan Pompeo'ya yanıt: Gerçek dışı Yargıtay açıkladı: Ölen kişinin aylığının çekilmesi davasına genel mahkeme bakacak! Van'da Eren Abluka Sonbahar-Kış-25 Operasyonu