Ekrem İmamoğlu'na 2 yıldan 4 yıla kadar hapis talebi

Son dakika... İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bilirkişi soruşturması sona erdi.. İmamoğlu hakkında "Yargı Görevi Yapanı, Bilirkişiyi veya Tanığı Etkilemeye Teşebbüs" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi. Gelişmeye ilişkin dair İmamoğlu "Beni siyasette devre dışı bırakma çabasını gösteren kişinin adı belli, Sayın Cumhurbaşkanı" dedi. İmamoğlu'na Cumhurbaşkanlığı'ndan yanıt gecikmedi.

Ekrem İmamoğlu'na 2 yıldan 4 yıla kadar hapis talebi

Son dakika... İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, bir kısım soruşturmalarda görevli bilirkişiyi hedef göstererek yargı görevini yapmasını etkilemeye teşebbüs ettiği iddiasıyla yürütülen soruşturma sona erdi.

HAPSİ VE SİYASİ YASAK TALEP EDİLİYOR

Hazırlanan iddianamede İmamoğlu'nun 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması ve siyasi yasak talep edildi.

DURUŞMA TARİHİ BELİRLENECEK

İddianame henüz kabul edilmezken, mahkemenin değerlendirme aşamasında olduğu dava için duruşma tarihi belirlenecek.

İMAMOĞLU'NDAN İLK YORUM

Yaşanan gelişme hakkında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Beni siyasette devre dışı bırakma çabasını gösteren kişinin adı belli. Sayın Cumhurbaşkanı. Milletimizi derinden üzen, yargı sistemimize büyük bir kara leke gibi işlenen zaman dilimini yaşıyoruz. Bu kadar pervasız bir dönemi ülkemiz ilk kez yaşıyor.

İddianameyle şu anda beşinci siyaset yasağı süreci... 25 yılı aşan bir hapis cezasıyla yargılanan bir kişi durumundayım. Bırakın iddianameyi kaleme alınacak bir şey değil. Beni siyasette devre dışı bırakma çabasını gösteren kişinin adı belli. Sayın Cumhurbaşkanı. Er meydanında mertçe güreşilir. Demokrasi de öyle bir şeydir. Mertliğe davet ettim defalarca ama tercih başka. Heybeden, turplardan bahseden kendileri. 25 yıla yakın hapis cezasıyla yargılanan ve hakkında siyasi yasak istenen ben diyorum ki bütün bunların arkasında sayın Cumhurbaşkanı var.

Heybedeki turplardan kendisi bahsediyor, ceza almalı diyor. İnsanları tehdit ediyor. Sanatçıyı, iş insanını, siyasetçiyi... Kimse konuşmasın istiyor, böyle bir şey olabilir mi? İstediğimiz mertlik. Mertliğin yeri sandık. Sandıkta oy kullanılır, millet kimi tercih ediyorsa o koltuğu alır. Mertliğin simgesi olan Kasımpaşa'nın adına yakışır şekilde davranmaya davet ediyorum sayın Cumhurbaşkanı'nı. Biz mertçe mücadeleye hazırız" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN 56 DAKİKA SONRA YANIT

İmamoğlu'nun "hodri meydanı"na ise Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk yanıt  56 dakika sonra geldi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Devletimizin bağımsız yargı organlarına intikal etmiş meselelerde yürüyen hukuki süreçlerin özellikle muhalefet siyasetçileri tarafından devamlı surette Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'la bağdaştırılmaya çalışılması, hem Sayın Cumhurbaşkanımıza atılan büyük bir iftiradır hem de yargı süreçlerini akamete uğratma çabalarıdır." yorumunu yaptı.

"CUMHURBAŞKANIMIZI BU İFTİRALARLA YIPRATMAYA ÇALIŞMAK..."

Altun açıklamasında, "Millete hizmet anlamında heybesinde bir kırıntı dahi bulunamadığı için önüne gelene iftira atıp hakaret eden, kirli siyasi hesaplarını ve ilişkilerini gizlemek amacıyla türlü hezeyanlarla gündemi meşgul etme çabasını alışkanlık edinen, işini yapmak, şehrine hizmet etmek yerine her gün "Tayyip Erdoğan keşke beni muhatap alsa" diye debelenip duran tipler bilmelidir ki…" ifadesini kullandı.

Altun şunları kaydetti; "Siyasi hayatı ve mücadelesi yarım asra yaklaşan Sayın Cumhurbaşkanımızı bu tip iftiralarla yıpratmaya çalışmak ne size bir şey kazandırır ne de milletimize. Unutamayacağınız bir ders olarak ayrıca hatırlatmak isteriz ki Milletimiz 2023 seçimlerinde tercihini yapmış, ip gibi dizilip karşısında konumlandığınız Recep Tayyip Erdoğan hepinizi birden sandıkta net bir şekilde mağlup etmiştir. Kendini millete hizmete adamış ve gece gündüz bu uğurda çalışan bir siyasetçiye, bütün mücadelelerini milletiyle birlikte vermiş bir lidere, Sayın Cumhurbaşkanımıza saçma sapan ithamlar yöneltenlerin önce Recep Tayyip Erdoğan'ı iyice okumalarını, anlamalarını, nihayetinde gerçekleri görüp bu hatalarından dönmelerini tavsiye ediyoruz."

GAZETECİLER İÇİN DE HAPİS İSTENİYOR

Öte yandan aynı soruşturma kapsamında Halk TV çalışanları hakkında "Aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, yayınlamak ve yargı görevini yapanı etkileme" suçlarıyla iddianame hazırlandı.

Gazeteciler Barış Pehlivan ile Kürşad Oğuz'a 6 yıldan 14 yıla, tutuklanan Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, Seda Selek ve Serhan Asker'e 9 yıla kadar hapis cezası istendi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu'nun düzenlediği basın toplantısında, bazı soruşturmalar ve kamu davalarında görevli bilirkişiyi, soruşturma şüphelileri lehine sonuçlanacak şekilde karar verilmesi amacıyla alenen hedef gösterdiği belirtilmişti.

İmamoğlu, basın toplantısında bilirkişiyi yanlı rapor düzenlemekte suçlamış, "Adalet Bakanı'na sesleniyorum. Biz de Cumhurbaşkanı'ndan etkilenerek basın toplantımıza bu ismi koyduk. Basın toplantımızın adı turpun büyüğü. Olmayan raporların nasıl iddianameye girdiğini, imzasız raporlar insanların nasıl suçlandığını sizlerle paylaşacağım, lafla da değil, belgeleriyle açıklayacağım" ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu, hakkında açılan davalarda lehine olan bilirkişi raporlarının bir bilirkişinin sürece dahil olmasıyla tersine döndüğünü ileri sürüp olmayan raporlar esas alınarak hakkında suçlamalar yapıldığını, belirli bilirkişilerin, hakkında açılan her davaya atandığını ileri sürerek, kendisine karşı açık bir art niyet olduğunu savunmuştu.

"BENİ BAĞLAMAZ"

Bilirkişi ise hakkındaki iddialara ilişkin "Beni kimse bağlamaz, asla seçilmiş bir kimse değilim" ifadeleriyle yanıt vermişti.

Hastane personelini tehdit eden doktor tutuklandı Sahte içki denetimlerinde yeni düzenleme Bahçeli'den TÜSİAD'a tepki Malatya'da Trump'a tepki gösterildi