Ekonomistler faiz kararını Haberet'e değerlendirdi: Son 4 yılın en yüksek seviyesi

TCMB'nin faizi yüzde 17,5'ten yüzde 25’e yükseltmesi vatandaşta sürpriz etkisi yarattı. Beklentilerin üzerindeki artış piyasalara hızla yansıdı. Haberet'e konuşan ekonomist, "TCMB ciddi anlamda bir sürpriz yaptı. Bu oran son 4 yılın en yüksek seviyesi..." dedi.

Ekonomistler faiz kararını Haberet'e değerlendirdi: Son 4 yılın en yüksek seviyesi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Banka faizi piyasa beklentilerinin çok üzerinde artışla yüzde 17,5'ten yüzde 25’e yükseltildi. Piyasada ortalama beklenti 250 baz puan iken bugün imza atılan artış 750 baz puan oldu. Yapılan açıklama sonrası ise döviz kurunda gerileme başladı.

Karar öncesinde 27,23 olan dolar/TL, rekor faiz artışı kararı sonrası yüzde 2’lik sert düşüşle 26,65’e geriledi. Yine karar öncesinde 29,70 seviyesinde olan Euro/TL ise 29,01’e kadar geriledi.

Peki faiz kararının Türk ekonomisindeki etkisi ne olacak? Döviz kurundaki gerileme ne kadar devam edecek? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.

Ekonomistler faiz kararını Haberet'e değerlendirdi: Son 4 yılın en yüksek seviyesi - Resim : 1

"OLDUKÇA DOĞRU BİR HAMLE"

Faiz kararını Haberet'e değerlendiren ekonomist, "Aslında piyasa genelinin beklentisi en yüksek yüzde 20 ile sınırlıydı… Yani TCMB ciddi anlamda bir sürpriz yaptı. Bunda şüphesiz ki yeni PPK üyelerinin etkisi fazlasıyla hissedildi. Bu oran son 4 yılın en yüksek seviyesi… Kısaca TCMB’nin bu adımı oldukça doğru bir hamle olarak yorumlanabilir… Dolarda karar sonrası yaşanan yüzde 2’ye yakın gerileme de zaten bunu gösteriyor…" ifadelerini kullandı.

Ekonomistler faiz kararını Haberet'e değerlendirdi: Son 4 yılın en yüksek seviyesi - Resim : 2

"DOLAR 25,79 TL SEVİYELERİNE KADAR GERİLEYEBİLİR"

Karar sonrası dövizdeki gerilemeyi değerlendiren ekonomist, "Rahatlama olabilmesi için bu hamlenin tek bir hamleyle sınırlı kalmaması şart... Devamının gelmesi gerekiyor... Bunun sinyalleri var... Piyasa şimdi bu sinyalleri baz alacak... Yani süreç bundan sonra daha çetrefilli... Beklentilerin daha doğrusu istenilenin dışında yapılacak popülist kararların dönüşü daha sert olabilir... Dolar / TL tarafında alt destek 26,13 TL seviyesinde... Zaten hemen hemen bu seviyelerden bir dönüş oldu tekrar... Bu nokta kritik altına gelirse 25,79 TL seviyelerine kadar bir geri çekilme görülebilir" diye belirtti.

Ekonomistler faiz kararını Haberet'e değerlendirdi: Son 4 yılın en yüksek seviyesi - Resim : 3

Yüzde 1,5 olan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksindeki yükseliş, karar sonrasında yüzde 3’ü aştı. Bankalar karar sonrasında yüzde 10’a yakın artışlarla tavan oldu.

Kaynak: haberet.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere müjde İshal vakalarında artış! Alınması gereken önlemler sıralandı Milli Savunma Bakanlığı'ndan BM'ye Kıbrıs tepkisi Bakan Hakan Fidan Neçirvan Barzani ile Erbil'de görüştü