Ege Denizi'nde sismik hareketlilik: Volkanik faaliyet mi?

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliği volkanik aktivitelerle ilişkilendirdi.

Ege Denizi'nde sismik hareketlilik: Volkanik faaliyet mi?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ege Denizi'nde artan sismik hareketliliğe dair önemli açıklamalarda bulundu. Pampal, "Bu sarsıntılara bir volkanik faaliyeti haber veren depremler diyebiliriz" dedi.

ANMA ETKİNLİĞİ SONRASI DEĞERLENDİRMELER

Prof. Dr. Pampal, Kozan Arama Kurtarma ve İnsani Yardım Derneği tarafından düzenlenen ve 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin yıl dönümüne ithafen gerçekleştirilen anma etkinliğine katıldı. Etkinlik Kozan Belediyesi'nin sinema salonunda yapıldı.

SİSMİK HAREKETLİLİĞİN NEDENLERİ

Etkinlik sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Pampal, 28 Ocak'tan itibaren Ege Denizi'nde görülen artan deprem yoğunluğunu değerlendirdi. Pampal, bölgenin Afrika ve Anadolu levhalarının çarpışma noktasında bulunduğunu dile getirdi.

GEÇMİŞ DENEYİMLER VE OLASI TEHLİKELER

Pampal, Santorini Adası çevresinde 2011-2012 yıllarında benzer deprem fırtınalarının yaşandığını hatırlatarak, "Santorini tekrar patlarsa o civardaki adalarda ciddi hasara yol açabilir. Ancak, patlayıp patlamayacağı belirsiz, çünkü 2011'de bir yıldan fazla süren depremler yaşanmış ama patlama olmamıştı" dedi. Patlamanın uzak mesafede, 150-200 kilometre mesafede olabileceğini belirten Pampal, bu durumun ciddiyetinin düşük olduğunu ifade etti.

TEDBİRLİ OLUNMASI GEREKTİĞİ VURGUSU

Pampal, bölgede geçmişte 7 ve üzeri depremlerin kaydedildiğini hatırlatarak, dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. "Bu depremler, büyük bir depremi tetikler mi?" sorusuna ise, "Bunu büyük bir depremden öte, bir volkanik patlamanın habercisi olarak değerlendirmek lazım. Eğer bölgede büyük bir deprem olursa, bu sürpriz olmaz" diye yanıt verdi.

Yozgat'ta su tasarrufu uyarısı CHP'den 6 Şubat için resmi tatil talebi Saraybosna'daki pazar yeri katliamında anma töreni İmamoğlu hakkında hapis ve siyasi yasak istemi