Dünya Bankası'nın hesabına göre Türkiye'de depreme dayanıklı bina maliyeti 465 milyar dolar
6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ili etkilemişti. Deprem nedeniyle illerin neredeyse tamamen yıkılması Türkiye'nin dayanıksız bina gerçeğini gözler önüne serdi. Daha önceden yapılan tüm uyarılara rağmen önlem alınmayan ve yenilenmeyen yapı stokunun verdiği mali zararın 84 milyar dolar civarlarında olduğu belirtilmişti. Dünya Bankası'nın Aralık 2021'de yayımladığı rapora göre ise Türkiye'deki yapı stokunun yenilenmesinin maliyeti 465 milyar dolar.

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkez üslü gerçekleşen iki ayrı büyük depremle Türkiye yasa büründü.
Milyonlarca insanın etkilendiği, 35 binden fazla insanın hayatını kaybettiği asrın felaketinden sonra alınan ders ile kollar Türkiye'deki evleri depreme dayanıklı hale getirmek için sıvandı.

Ülke genelinde yapı stokunun yenilenmesi gündeme taşınmışken akıllara Dünya Bankası'nın Aralık 2021'de yayımladığı bir rapor geldi.
Dünya Bankası, 2021 yılının son ayında yayımladığı raporda Türkiye'nin dünyada depreme en fazla maruz kalan ülkelerden biri olduğunu vurgularken aynı zamanda Türkiye'deki modern yapı yönetmeliklerinin uygulamaya konulduğu 2000 yılı öncesinde inşa edilen binaların genel olarak bir deprem halinde daha ciddi bir hasar riski taşıdığını belirtti.

2000 yılı öncesinde inşa edilen ve vatandaşlara kritik sağlık, eğitim ve kamu hizmetleri sunan on binlerce kamu binasının acil bir şekilde yapısal olarak güçlendirilmesi veya yeniden inşa edilmesi gerektiği vurgulanan raporda, Türkiye'deki evlerin depreme dayanıklı hale getirilmesinin yaklaşık olarak 465 milyar dolara mal olacağını belirtildi. Bu tutar güncel kura göre hesaplandığında ise yaklaşık olarak 8,7 trilyon Türk lirasına denk geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 61 binden fazla binanın acil yıkılması gerekiyor. TÜRKONFED'in yaptığı hesaplamaya göre ise depremin mali zararı 84 milyar doları aşıyor.