Dışişleri Vakfı kuruldu: Vize ücretleri devlet hazinesine girecek! Vakıf ne iş yapacak?

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu kanunla en dikkat çeken değişiklik vize aracılık şirketlerinin devreden çıkarılması ve vize ücretlerinin devlet hazinesine girmesi. Peki bunun haricinde Dışişleri Vakfı ne iş yapacak? İşte detaylar...

Dışişleri Vakfı kuruldu: Vize ücretleri devlet hazinesine girecek! Vakıf ne iş yapacak?

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanunla Dışişleri Bakanlığı teşkilatının faaliyetlerinin güçlendirilmesi ile personelinin temsil kabiliyeti yüksek ve donanımlı yetiştirilmesinin desteklenmesi ve düzenleme kapsamında belirlenen faaliyetlerin icrası amacıyla merkezi Ankara'da olan Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfının kurulmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

BAKAN FİDAN DA PAYLAŞTI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da gelişmeyi sosyal medya hesabından paylaştı.

NEDEN DIŞİŞLERİ VAKFI KURULDU?

  • Temelde amaç Dışişleri Bakanlığı'nın faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve donanımlı personeller yetiştirilmesi. 
  • Ancak bununla birlikte vize aracılık şirketlerinin kazancının devlete aktarılması da yer alıyor. 

ŞU ANDA 12 FARKLI ŞİRKETE VİZE İÇİN 4.4 MİLYAR TL ÖDENDİ

  • Türkiye'ye gelmek isteyenler için 58 ülkede 12 farklı şirketten Dışişleri Bakanlığı aracılık hizmeti alıyor. 
  • Dünyada birçok ülkede evrak işleriyle uğraşmamak için bu şekilde aracı şirketlerle çalışıyor. 
  • Ancak Türkiye'den vize almak için başvuru yapanlardan 2023 yılında 5.5 milyar lira ödeme alındı. Bunun 1.1 milyar lirası devlet hazinesine girdi. 4.4 milyar TL ise aracı şirketlere. 

 

 

DIŞİŞLERİ VAKFI NELER YAPABİLECEK?

  • Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı, Dışişleri Bakanlığı'nın hizmet kalitesini artırmak için her türlü  taşınır ve taşınmazı alabilecek, kiralayabilecek, inşa edebilecek. Bunları kullanım için Bakanlığa bırakacak. 
Dışişleri Bakanlığının şu anda yurt içinde 53 tane arsası, 10 tane de binası var. Yurt dışında ise 36 arsası, 242 binası bulunuyor.
  • Her türlü taşıtı alabilecek, kiralayabilecek gerektiğinde Dışişleri Bakanlığı'na tahsis edebilecek.  
  • Yükseköğretim kurumları kurabilecek, vakıf personelinin niteliklerinin ve temsil kabiliyetlerinin geliştirilmesini destekleyecek. 
  • Dışişleri Vakfı, finansal işlemler de yapabilecek. Buna göre; takas, trampa, ipotek tesisi ve benzeri tasarruflarda bulunabilecek. Taşınmaz inşa etmek, ettirmek, devlet iç borçlanma senetleri ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikaları, şirket tahvilleri, hisse senetleri ve sair menkul kıymetler almak, satmak; şirket ve ticari işletme kurmak, işletmek, işlettirmek faaliyetlerini de yürütecek.

 

 

Kaynak: haberet.com

İngiliz medyasından Çin iddiası: 300 bin askerle Tayvan'ı işgal edecek "AK Parti içerisinde Atlantikçiler var" Sokak köpeklerine ne olacak? Meloni'den Erdoğan'a G7 daveti